Har fått olika bud på hur mycket läckage det blir av att sätta mycket spottar i gipstaket.
Någon som har en synpunkt på vad man kan förvänta sig i förluster pga en massa håltagningar för spottar?
 
Måste ju vara marginellt om man inte har masooor av spottar. Själv har jag installerat närmare hundra stycken bara på övervåningen, sitter i taket samt i fönstersmygarna. De som är i taket sitter monterade i en upp och nedvänd målarburk vars djup är ~20 cm. Jag har sen totalt 650 mm lösull på vinden så 450 mm lösull ovanpå spottburken känns betryggande lugnt ;)
 
Usch då....det blir många målarburkar i mina tak då. ;)...elektrikern tyckte inte heller det var något att fundera över emedan byggaren tyckte man skulle ta det easy med spottar.....de rekommenderade LED-spottar. Problemet är bara att just nu finns enkom blått ljus och de lyser inte speciellt starkt.

Men om några år kanske tekniken har förfinats?!
 
det finns led downlights i gult o vitt o rött oxå.
 
OK.....fel info från elsnubben då. Haru någon sajt där man kan titta på spottar med LED-teknik? Uppenbart kräver de inte målarburkar?!
 
Calle Anka skrev:
Har fått olika bud på hur mycket läckage det blir av att sätta mycket spottar i gipstaket.
Någon som har en synpunkt på vad man kan förvänta sig i förluster pga en massa håltagningar för spottar?
Den största förlusten lär väl uppkomma när lamporna är tända. Det läcker ju ut mer värme vid större temperaturskillnad såklart, och halogenspottar blir väl ganska varma?

Jag håller med de som rekomenderar led-spottar.

Sen ska man väl tänka på att det är en trend, sjutton vet om man om 20 år tycker det är jättebra eller skitfult med spottar överallt i taket. Å andra sidan är det väl inte enormt komplicerat att spackla över hålen om det blir jätte-ute då heller :)
 
Det som kallas vitt i LED teknik är ju typ blå/vitt.. typ gatlampe/xenon-färg
 
LED-spottar har idag alldeles för dålig färgåtergivning. Dvs man ser ut som ett lik om man tittar sig spegel. LED kanske mer kan användas som dekorationsbelysning än så länge.
 
Har bestämt mig för att det inte blir LED.....lite för dålig kräm när jag tittade på några i en elbutik!
 
det finns downlights (spottar är lamparmaturer som är utanpåliggande) som bara bygger ca 20 mm in i taket, dock max 20W(12V), tex vinga. vinga vision plate går att montera direkt i en apparatdosa. jag tycker det är smidigt med dom, sen drar man vp-rör mellan dosorna samt sätter en KOPPLINGSDOSA för trafon högst 2m från downligten. dom lyser väl inte superstarkt direkt- fördelen är att man kanske inte behöver dimra ner dom som man kanske vill göra med 50Wattarna. www.elbutik.se har bla dom
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.