Hej!

Vi står inför vårt första husköp och känner oss en aningens vilsna. Ser här att många fått bra råd runt det som står i besiktningsprotokollen och även vi skulle vara tacksamma för hjälp! Vi vet att det är saker att fixa på huset men skulle helst vänta till nästa sommar med badrumsrenovering och en tillbyggnad med nytt kök och lägga undan till det under tiden. Vår fråga är alltså om det är nått i protokollet nedan ni tycker gör att det verkar vara en dålig idé? Nått som verkar akut?
Bifogade de sidor som innehåller nått intressant.

Riskanalyen visar framför allt lite mögel (?) på vinden, går det att fixa? Dyrt? Badrummet våfar man vänta tills nästa sommar?

Om huset:
Byggnadstyp 1 1/2 plans villa
Byggnadsår 1933
Fasad Plast
Tak Betongpannor (delvis nya 2006)
Stomme Trä
Bjälklag Trä
Grundläggning Källare
Grundmur Betong
Fönster 2-glas kopplade / 3-glas isoler
Uppvärmning Fjärrvärme
Ventilation Självdrag
Visa bilaga utdrag från besikningarna.pdf
Entré och hall

Entréhall med en enkel- och en dubbelgarderob. Möblerbar inre hall.

Kök

Kök med matplats och bra arbetsytor. Fint ljusinsläpp från två fönster. Utrustat med kyl/frys (-08/09), hällspis (ca -03) och en köksfläkt (äldre).

Vardagsrum

Vardagsrum med stavparkettgolv.

Övre hall

Utgång till balkong med vy mot det intilliggande grönområdet.

Sovrum 1

Mindre sovrum med fönster mot grönområdet.

Badrum

Halvkaklade väggar och mosaik på golvet. Här finns WC, handfat, badkar och hyllor.

Sovrum 2

Rymligt sovrum med garderobsvägg. Fönster mot trädgården.

Källarplan

Grovkällare med ca 2m i takhöjd. Här finns gäst-WC, två hobbyrum, matkällare samt tvättstuga. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin (ca -08) samt en gedigen fastgjuten mattvättmaskin (äldre modell).


tack på förhand för lite input!
/Förvirrad förstagångs köpare
 
Jag tittade lite som hastigast på det länkade bes. protokollet. Det jag reagerade starkast över var skrivningen om missfärgning i taket under badrummet. Det låter som det redan pågår en fuktskada från badrummet.

Det kan vara falsklarm, men jag skulle nog inte räkna med att badrummet går att använda överhuvudtaget. Möjligen då rent karbad.

Det delvis omlagda taket låter också som något som kan hålla i 5 - 10 år till, men lika gärna bli akut i nästa vecka.
Fuktskadan på vinden är ganska vanig på hus av den åldern. Om det inte beror på ett läckande tak så beror det på att varm fuktig luft läcker upp från våningen under. Och kondenserar på det kalla taket.

Det finns väldigt mycket skrivet om detta. Inga enkla svar. Ibland kan situationen bättras med mer ventillation, men mer ventillation kan även förvärra situationen. Om huset har klrarat sig i 80 år så kanske man inte skall bekymra sig alltför mycket över lite uppträngande fukt på vinden. Det som kan ha försämrat situiationen i modern tid är att man slutat använda skorstenen. Tidigare när det kanske eldades i en oljepanna så var ksorstenen varm och hjälpte till att hålla vinden fuktfri.

En annan åtgärd som kan förvärra är om man tilläggsisolerar vinden, samma sak. det blir kallare på vinden.

Det är svårt att på ett korrekt sätt hindra fuktvandring upp till vinden, det är en vandring som är normal i hus av dne åldern.

Om vi antar att ni ändå bör byta taket, dvs pannorna och underlags pappen snart, så är det inte överdrivet mycket dyrare att samtidigt byta en del av takpanelen (råspont), Om nu angreppen skulle vara så allvarliga att brädorna är försvagade.

Badrummet är troligen lite akut att fixa.

En sak som man som första gångsköpare bör vara medveten om med gamla hus. är energikostnaden. Lita inte för mycket på en ev. energideklaration. Hus från 30 talet är i princip helt oisolerade, och en uppvärmningskostnad på 3 -400 % högre än för ett modernt hus är inget onormalt.

Vi har ett hus byggt på 30 talet men utbyggt på 70 talet (med lite isolering, i den delen) och ytterligare 40kvm nu för några år sedan också, totalt ca 220kvm boyta, och ca. 100 kvm källare. Innan vi installerade bergvärme förbrukade vi 48 000 kwh per år, nu med bergvärme (sedan ett drygt år) ligger vi på ca 18 000kwh. Detta är då all el, både uppvärmning och hushållsel.
 
Tack för ett bra svar!

vi har fått bekräftat av en tilläggsundersökning att det numera är helt torrt och ingen pågående fuktskada. Den är åtgärdad! Men besiktningsmannen sa att om vi inte tänkte ta ett gemensamt bad en gång i veckan så borde vi omedelbart byta ut hela badrummet eftersom brunnen är gammal, fuktspärren bruten och underarbetet väldigt gammalt.

Vi hade tänkt oss att de kunde få vänta men får väl i så fall måste vi renovera direkt och tänka om vad gäller vart badrummet ska vara. Eller budgetrenovera och flytta det om ett par år. Men alla jag pratar med säger att göra om badrummet kommer kosta minst 100 tusen hur vi än gör, knappast budgetbudget:x.

Ska söka vidare om fuktproblemet på vinden i forumet!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.