Tänkte samla all el till toan i en stor kopplingsbox bakom en inspektionslucka strax under taket. Är det ok att dra in all el (230v, 12v LED-drivare mm) i en och samma box modell större om man isolerar 12v-kablarna (RKUB 0,75) på något sätt? Eller kan man välja nån annan kabel än rkub?

De installationer jag sett i verkligheten har elektrikerna bara dragit in allt i samma och blandat 220v och 12v hejvilt.
 
Beror på...frågan är för otydlig. Det man främst tänker på är isolationen mellan 230 V och 12 V. Där gäller att det ska vara en dubbel isolering för 230 V mot 12 V-systemet, t.ex i form av en mantlad kabel för 230 V. Ingen enkelisolerad ledare för 230 V får komma i kontakt med RKUBn, vilket också kan lösas genom en avskiljning/separering i någon form, t.ex skiljevägg är buntband som håller isär systemen. Givetvis kan också RKUBn bytas mot en 230 V-kabel, t.ex PLS 90.

Att blanda hejvilt kan alltså vara helt i sin ordning, det beror på vilka kablar som blandats och hur.

Om luckan är åtkomlig och öppningsbar utan verktyg så gäller dubbel isolering även mot personer. Det kan då krävas att manteln på 230 V-kabeln går ända in under dragavlastningen på transformatorer o dyl.

Sedan ska utrymmet vara lämpligt för de apparater som sitter där - temperatur, fukt, störningar etc.
 
Visst kan du byta till FK om du tycker det passar bättre, men drar du inte RKUB i samma rör e.dyl som 230V är det inget problem i lådan. Kanske i praktiken även tydligare då vilka kretsar som är vilka. I övrigt följ Bo's eminenta uppräkning av alternativen i länkade tråden.
 
Då ska vi se om vi förstått det rätt... :) Det är alltså ok att koppla RKUB/FK i samma låda bara man inte drar dem i samma rör/låter de ligga mot varandra och väljer jag FK istället för RKUB så är det bara att köra på?

Till Bo: Det är alltså en toalett (ej dusch) med en kopplingsbox IP66 (där luckan sitter med skruv) bakom en inspektionslucka i plåt (ej låst). I boxen kommer det att sitta 2 drivare, en vanlig Jolly och en Jolly Micro samt övrig 230V.
 
Redigerat:
Helt rätt uppfattat, blir säkert riktigt bra så.
 
Även om FK + FK är tillåten enligt reglerna kanske det inte är lämpligt, dvs man behöver inte hårddra det om man inte måste. FK förknippas normalt inte med klenspänning till LED-spottar. Det kan lätt ske misstag i framtiden. Dessutom är 2.5 x isolering bättre än 2.0 ;).
 
Jag skulle byggt en låda som del av väggen med inspektionslucka och där inne satt kopplingsdosor som har lock med skruv. Då kan du släppa in slang/rör och ev. kabel i dem och hålla isär kopplinspunkter för svag respektive starkström.
LED-drivare/transformatorer/etc, sätter du också i lådan.
På det sättet får du en snygg installation och överskådlig installation, speciellt om du märker upp vad kopplingsdosorna innehåller.
 
Gör nog som du skriver Anders och sätter en mindre dosa för 230V och en större för 12V med drivarna i och sen drar jag EKK eller annan kabel (vilken är smidigast?) mellan 230V och drivarna (Hytronic med N,L och Jord).

Hittade ett exempel där man verkar ha använt FK hela vägen (bild näst längst ner):
http://www.fluxio.se/forum/led/700-led-installation.html?limit=20&start=20
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.