Hej

Håller på att rita lite på en kompis el- oh multimediainstallation i en ny villa. Elen har vi full koll på, men de vill nämligen ha en ljudanläggning som är multi-zon, dvs de ska med sina smartphones kunna styra olika zoner och ha olika musik i varje zon, han vill kunna köra sin raggarmusik i garaget samtidigt som hon ska kunna ha sin techno i arbetsrummet eller köket.

De kör redan idag sonos som de är mycket nöjda med. Det nya huset är ett funkishus med 2 plan och väldigt öppen planlösning, det är även öppet upp till taket från nedervåningen, så man kan stå på en sorts balkong där uppe och se ner på vardagsrummet. Så man får nog tänkte lite på hur högtalare etc ska riktas så inte ljudspridningen blir för överdriven. Jag är t.ex. inte övertygad om att det är bra att ha inbyggda högtalare i alla rum, utan mindre riktade högtalare i t.ex. vardagsrummet så att inte för mycket ljud "läcker" upp till övervåningen där alla sovrum finns.

Sen är frågan, hur skall jag som skall dra vp-rör ta hänsyn till ljudanläggningen. Antar att det är ett vp16 till varje högtalare, men vart skall alla högtalarkablar ta vägen? Har kollat på sonos sida bland deras produkter och hittar inget för inbygge. Hade hoppats det fanns någon "puck" man kunde sätta i en takdosa som styr varje zon, och sen en centralenhet med intelligens men detta finns inte? Ska jag dra alla högtalare till deras klädkammare istället och där får de köpa en controller för varje zon?

Tack på förhand, ett mycket spännande projekt men inte helt klart hur installationen ska göras. Ni som kör liknande system, hur många högtalare rekommenderas per rum, generellt sett?

Vänligen
S
 
Det bästa är nog att dra alla högtalarkablar till ett gemensamt utrymme.

Då är du fri att välja vilket system du vill i princip och kan lätt byta ut det i framtiden.
 
Dra kabel från varje rum för högtalare + cat6 + tomrör till central plats så borde du vara safe.
Hur vill de göra med surround?
 
stefancrs skrev:
Dra kabel från varje rum för högtalare + cat6 + tomrör till central plats så borde du vara safe.
Hur vill de göra med surround?
Surround ska fungera som jag förstått det att i "vardagsrummet", en av de stora rummen på nedervåning ska det upp ett antal mindre högtalare av hög kvalitet som ska användas både för musik och filmtittande. De ser ut som små kuber och kommer att monteras på väggarna runt om soffgruppen, med infälld kabeldragning. Sen där tv ska stå ska det byggas en sorts panel med uttag för varje högtalare så man kan "patcha" mot förstärkaren (traditionell typ) samt blir det nog även en sonos-låda, båda ska stå i tv-bänken. Resten av rummen ska ha infällda osynliga installationer.

Jag har förstått att sonos är ganska "billiga" i sammanhanget, har de inga inbyggnadsprdukter alls, såsom LCD-paneler för rumsstyrning eller inbyggnadspuckar för kopplingsdosor? Man måste alltså köpa en vit låda för varje zon och sen stapla dessa på varandra i ett dolt utrymme där alla högtalarkablar mynnar ut?

Något krav på kabellängd, det längsta som vi ska dra till är garaget det blir nog ca 20 meter...

/S
 
Inga inbyggnadsprodukter nej.
En vit låda för varje zon ja.
Om du vill vara säker på att du kan driva högtalarna kan du köra med andra förstärkare än Sonos.
 
stefancrs skrev:
Inga inbyggnadsprodukter nej.
En vit låda för varje zon ja.
Om du vill vara säker på att du kan driva högtalarna kan du köra med andra förstärkare än Sonos.
Av ren nyfikenhet, vet ni någon tillverkare som har produkter för inbyggnad, och som fungerar liknande sonos?

/S
 
Bluesound och Simple audio funkar både som sonos!
Dock så tycker inte ja de verkar lika användarvänligt som sonos! Sonos verkar mer utvecklat va de gäller styrsystem!

Ska själv ha alla kablar till samma ställe o sen stapla ett gäng sonos connect:amp där...
 
Stort tack, då har vi lite att fundera på!

/S
 
Ett tips är att man kan gå till hifiklubben och få en bra hjälp på lösningar och samtidigt kolla och lyssna på olika alternativ, som inbyggnads högtalare mm. Dem är som sagt väldigt duktiga på just det med lösningar för ett flerkanals system.
 
steve5432 skrev:
...Det nya huset är ett funkishus med 2 plan och väldigt öppen planlösning, det är även öppet upp till taket från nedervåningen, så man kan stå på en sorts balkong där uppe och se ner på vardagsrummet. Så man får nog tänkte lite på hur högtalare etc ska riktas så inte ljudspridningen blir för överdriven. Jag är t.ex. inte övertygad om att det är bra att ha inbyggda högtalare i alla rum, utan mindre riktade högtalare i t.ex. vardagsrummet så att inte för mycket ljud "läcker" upp till övervåningen där alla sovrum finns....
Att tänka på:
Med den planlösningen så är det nog oundvikligt att "allt" ljud läcker upp till övervåningen. Luft ljudisolerar inte alls. Oavsett högtalare så kommer allt som spelas i vardagsrummet, att höras precis lika starkt uppe på balkongen, som i vardagsrummet. Dessutom så kommer musiken att höras in i de rum som angränsar till balkongen lika bra, som om högtalarna hade stått på balkongen...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.