Är nybliven husägare och tänkte bygga en altan i vår. Tänker mig att en sticksåg och en cirkelsåg kan vara bra att ha. Är någorlunda händig, men har inga planer på att bygga om själv eller göra några större projekt. Om man inte vill köpa billigaste på Clas Ohlson, vad är en rimlig nivå för att bygga lite altan, renovera lite inne, eller bara allmänt småfix?

Tar gärna emot tips på bra sidor att beställa ifrån. Beställa utomlands?
 
Är det en altan du ska bygga så tror jag att en kap/gersåg är ett bättre val av såg.

En kap/ger som brukar framhållas som prisvärd är Metabo KGS 216, brukar kosta kring 1700:-. Clas Ohlson har ett sågbord som jag tror brukar kosta 600:- som brukar få omdöme som prisvärt.

Det finns en jättetråd om import från EU.
 
P
Jag skulle satsa på en något bättre sticksåg, kanske Bosch GST 90 (ca 1200 kr) och någon billigare cirkelsåg som har en klyvkniv (eller kanske en begagnad hitachi c6bu2, jag gav ca 750 för min) Viktigt är att du budgeterar för och köper sågblad och klingor av bra kvalite. Sök runt här på forumet så får du mycket tips om det. Men man kan sammanfatta det med "Hellre en billigare såg än billiga sågblad"...

Du borde kunna hitta sågarna för runt 2000 kr ihop Sverige. Sen kan du säkert hitta bättre, men för vanligt hobbysnickrande är du redan mer välutrustad än de flesta.

Förresten en bra fogsvans är inte att förakta.
 
Stickis, Bosch GST85 eller GST90. Hittas ofta beg på tradera och blocket till vettiga pengar.
Robust, bra kvalite och billiga reservdelar om det behövs.

Handklinga. De flesta fungerar bra. Men den ska ha klyvkniv! Det är en mycket bra säkerhetsfunktion.
Om nu någon gång i framtiden tänkt syssla med snickeri inomhus, platsbyggda gardrober, eller byta bänkskiva i köket etc. Köpt hellre en sänksåg än cirkelsåg, så är du framtidssäkrad.

Cirkelsågen är oftare en grovjobbare än finlirare, och till altanbygge brukar en gersåg vara vettigare, kombinerat med en XT2600 handsåg.
Jag har bara behövt cirkelsåg ett fåtal gånger under hela min husrenovering, men sänksågen desto oftare.


Viktigare än ovan. En bra skruvdragare!
 
P
Jag instämmer med corre om skruvdragaren. Kap/gersåg är bra, men jag tycker kombinationen sticksåg och cirkelsåg är mer mångsidig när man börjar snickra och inte vill lägga allt för mycket pengar.

Blir man intresserad kommer man ändå att lägga ned massor av pengar på sin hobby :) så pengarna man lägger på cirkelsågen försvinner i den allmänna konkursen.
 
Redigerat:
När det gäller skruvdragaren så hade jag satsat satsat på ett sånt här set om jag hade "köpt om" idag. Lätt och smidigt och hade nog klarat 95% av all skruvdragning plus en massa andra saker. Övrig skruvning hade jag gjort manuellt med ett spärrskaft.
(KGrHqJ,!qEE63Z2fW0YBPDZ)EzQcw~~60_12.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
p.lundgren och 1 till
  • Laddar…
Mer handfasta exempel:

Cirkelsåg:
http://www.toolab.se/produkt/CD601-Cirkelsag-Black-Decker-1100W
Högre pris än så, motiverar att jaga en beg c6bu2 istället (runt 1000lappen) som är prisvard.

Sticksåg. Definitivt en bra från början.
http://www.toolab.se/product/Bosch-Sticksag-GST-90-E

Fogsvans. Kommer hålla länge om du vårdar den. Överlägsen det mesta andra som finns runt hundralappen
http://www.toolab.se/produkt/2600XT-Bahco-Handsag-Superior-22


Bra hammare är bra!
http://www.toolab.se/produkt/TS16-TS-16-Hultafors-hammare-snickarhammare

Kofot om det ska rivas (båda två)
http://www.toolab.se/produkt/Kofot-Brackjarn-Stalbrackjarn-Stalkofot
http://www.toolab.se/produkt/Kofot-Brackjarn-Stalbrackjarn-Stalkofot-108

Måttband:
http://www.toolab.se/produkt/PM-5-Hultafors-Kort-matband-5m

Vinkelhake
http://www.toolab.se/produkt/Hultafors-Vinkelhake-20cm-Proffs
Finns billiga, men inte alla är 90grader som de ska
 
  • Gilla
p.lundgren
  • Laddar…
P
Hallå! Skräm inte bort trådskaparen :D Verktygsnörderiet kommer med tiden när man lärt sig vad som fungerar och inte, Jag uppfattar det som att ts vill ha en liten samling hyfsade verktyg som inte får kosta allt för mycket? Jag dräglar också över boschsetet ovan, men skulle nog inte rekommendera det till någon som vill upp till en rimlig hobbynivå.
 
Skruvdragare och en multisåg har jag redan. Men det där bosch setet hade ju varit fint... Kan nog inte riktigt motiveras dock.

Några tips på sänksåg om man ska titta på det istället?
 
Makita Sp6000 håller jag varmt. Den är dock ett par steg upp i pris. Men välmotiverad om det blir finsnickeri senare.
Dock brukar det dra med sig en vettig dammsugare för ytterligare 1200-1500 senare (vilket du har nytta av om det ska slipas gipsspackel senare tex).

http://www.toolstop.co.uk/makita-sp6000k1-plunge-cut-saw-165mm-240v-p14341


Sen finns billiga modeller på jula med. Verkar fungera, men jag har inte sett en ordentlig test än, som tar upp de vanligare sänksågfallen med melaminskivor, bänkskivor och sånt.
 
Jag tycker att många tipsar om dyra professionella verktyg, om du inte har några planer på att göra något mer hemma hade jag nog tänkt lite annorlunda. Du skriver att du har en skruvdragare och hammare. Om det i första hand är en altan, och i andra hand lite småfix så hade jag skippat sticksåg, de behöver vara dyra för att vara bra.

1 Cirkelsåg, alternativt kap och gersåg. Cirkelsåg kräver lite skicklighet för att kapa bräder efter exempelvis ett streck.
2. Fogsvans, i princip kan du ju såga allt.
3. Vinkelhake, en bra är bra. En billig är också bra, men kanske inte i tjugo år.


Corre tipsar om vettig nivå. Då hamnar du under 1000-lappen (med billigare vinkelhake). Kofot är bra om du ska riva något, och här tycker jag faktiskt att man ska lägga en slant på en Hultafors, de är väldigt tunna och lätta att jobba med. 20" räcker.

Sänksåg är bra, speciellt för skivmaterial. Skulle dock inte ta fram den för en altan. Då hade det endast blivit liten smidig cirkelsåg, fogsvans, vinkelhake, måttband och penna. (och något att skruva med, men det är en annan historia.)
 
Ska man bygga en altan så borde det gå utmärkt med befintlig skruvdragare och första bästa kap/gersåg inköpt på blocket.

Kan du speca lite närmare vad du menar med "renovera lite inne, allmänt småfix" och hur mycket pengar du vill bränna ungefär?

Utan spec så skulle jag i första hand skaffa en riktigt bra bitsmejsel med spärrfunktion, en excenterslip, ett enkelt sätt med ringspärrnycklar för allt mekande (milsvid skillnad mot skiftlycklande) och en billig grovdammsugare.

Min "sänksåg" är en Cotech cirkelsåg plus en Wolfcraft Universalstyrskena.

Clas Ohlson är inte särskilt billiga, utan håller vettig hobbykvalitet på sina cotech-grejor. Riktigt billiga verktyg hittar man på Jula (Meec), ÖoB (Do-it) och Rusta (Bruksbo).
 
pelpet skrev:
När det gäller skruvdragaren så hade jag satsat satsat på ett sånt här set om jag hade "köpt om" idag. Lätt och smidigt och hade nog klarat 95% av all skruvdragning plus en massa andra saker. Övrig skruvning hade jag gjort manuellt med ett spärrskaft.
[bild]
Om de bytte ut slagskruvdragaren mot GSR med bitshållare skulle det vara det ultimata kitet.
 
För att bygga en altan räcker det gått och väl med en vinkelhake och en bra fogsvans, ett långt och ett kort vattenpass en skruvdragare med dubbla batterier, kofot och en bra hammare.....ev ett stämjärn.....
Men det finns så klart MASSOR av bra och roliga verktyg om man vill lägga mer pengar men det är en annan sak...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.