Ska till att planera tomten nu i vår vid nybyggd villa på en åker. Har en stor parkering i grus och en grusgång från den till ytterdörren. Då vi ska planera gräsmattan och fylla upp på tomten vill vi ha någon typ av avgränsning så inte grus och gräs flyter ihop.
Fyllnaden är inte hög utan grus och gräs kommer vara princip samma höjd. Alltså behövs ingen hög mur, bara något som går högre än marken.

Någon som har tips och eventuellt bilder på någon lösning?
 
är med intresserad av detta då vi har grusparkering och "rondell" med grus och gräs runtom, på en del har vi lagt marksten runtom en parkering som avgränsning, men de ligger ju inte helt still när man kör över med bil eller åkgräsklipparen.
 
En stående rostig plåt skulle kunna bli en enkel och snygg avgränsning.
 
Brorsan har lagt en enkel stenkant, den är även utmärkt att köra gräsklipparhjul/snöslungehjul på. Såna här som ser ut som gråa tegelstenar, typ.
 
Korrekt satt marksten, byggtimmer och trall på högkant är varianter som vi har för att skilja grus o gräs.
 
  • Gilla
Jägartrollet och 1 till
  • Laddar…
Den rostiga plåten hoppar vi nog över direkt. Men ett lager med marksten e alltid snyggt. Nu kommer det vara lite skillnad i nivå grus/gräs vid parkeringen. Så något som kommer upp ca 1 dm vore önskvärt där.

Byggtimmer eller något alternativ till slipers vore kanske något. Förslag på vad och eventuella bilder skulle vara kanon att se. Bilder på era grusgångar om ni har skulle uppskattas !!:cool:
 
P
Är också boende på landet. Vår 'stenrike' lantbrukargranne skänker oss en hel del sten från åkrarna som vi håller på att bygga kant med. Lite mer lantkänsla än betongsten. Lite kan man väl ha men inte som dessa betongträdgårdar.
 
Bygga form och gjuta betong? Perfekt att köra gräsklipparen på.
 
Vill man minska (o-)gräsrensning i gruset så ska man ha breda och täta kanter. Ju bredare desto bättre (0,5-1m).

Vi har lagt natursten i enkelrad som avgränsning, och gräset växer/smiter över, under och emellan stenarna.
 
Om man gör en hög kant är det mindre risk att gräset/gruset tar sig över till fel sida men samtidigt får man ett krångligare område att klippa. Har man en låg kant så kan ena gräsklipparhjulparet rullas ovanpå när man klipper så slipper man springa efter och finjustera. Har man självgående gräsklippare kommer den nog dessvärre inte fatta att den skall köra ovanpå dock.
 
Oldboy skrev:
Vill man minska (o-)gräsrensning i gruset så ska man ha breda och täta kanter. Ju bredare desto bättre (0,5-1m).

Vi har lagt natursten i enkelrad som avgränsning, och gräset växer/smiter över, under och emellan stenarna.
Tänk på att en stor del av det som växer i gruset kommer med luften, frö och liknande.
 
Kul med lite svar och aktivitet. Funderar på att gräva ner såna här granitsten RV6 runt parkering och grusgångar. Låta ca 1 dm stick upp ovan mark. På grässidan kan man ju lägga någon lägre marksten i höjd med gräset om det inte blir så att gräskanten kommer kant i kant med granitstenen och grusgången 5-10cm lägre så man får en kant där.
Följande länk visar ett projekt jag hittade som gör precis så: http://www.stenbolaget.se/projekt/visa/stenlaggning-framfor-entren?logg granitkantsten-rv6-rakliad-butik-12100601l-5473457209.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Tänk på att en stor del av det som växer i gruset kommer med luften, frö och liknande.
Det gör det absolut. Dock har vi många och långa upphöjda rabatter avgränsade mot gräsmattan med natursten skördade från åkern utanför, och i nyanlagda rabatter så är det solklart var det mesta gräset som invaderar kommer från. Det växer in upp mellan stenarna. Dessutom är det svårt, för att inte säga omöjligt att hålla nere gräset mellan stenarna. Varken gräsklipparen el trimmern kommer åt in emellan stenarna. Det är bara manuell rensning som fungerar. Då vi inte riktigt hinner med att hålla efter det så växer det gräset sig högre och går i blom och fröar av sig, 75-99% in i landet. Har man platta stenar el plattor i nivå med gräset, så klipparhjulet kan köra uppepå och klippningen därmed blir effektiv hela vägen ut så slipper man det mesta av fröspridningen. (Under förutsättning att man alltid undantagslöst är flitig med klipparn.)

Bortsett från fröna så sprider sig gräset också via rötterna. Där har bredd och täthet i avgränsningen stor betydelse. Alternativt en smalare avgränsning i kombination med en djupare (ca 20 cm) som stoppar rötterna.
 
Proton: Granitstenen är ruskigt stabil och passar bra beroende på hur övriga trädgården ser ut.

Ska du ha böjar och sånt finns de även i radie vilket är kanon.

Hoppas för övrigt du får hjälp med dom, de är tunga, och saxlyft är att rekommendera.

http://www.rehnmans.com/v-kantstenssax.html
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.