HeJ

Jag har en kompis vars Nibe löser jfb när kompressorn startar. Någon som har varit med om detta som kan ge ett förslag vad som kan vara fel? Den är ca 5 år och monterad i Smålandsvilla. Vet ej modell.
 
Mikael_L
Redigerat:
Problemet är att den funkat i fem år men nu löser den jfb hela tiden. Det går inte att köra den annat än med elpatronen.
 
Mikael_L
Ja det finns ju alltså lite läckströmmar då.
Och det kan antingen vara att något har börjat hända med värmepumpen, men det kan faktiskt vara något annat i elanläggningen.
Säg att kompressorn i värmepumpen alltid har läckt 15mA, men den övriga anläggningen låg förut på t.ex. 5mA läckström tillsammans. Men nu har det hänt något med kylskåpet, så det börjat läcka 10mA så betyder det att JFB börjar lösa ut nu.

Man måste helt enkelt mäta lite eller koppla bort olika säkringsgrupper som ett steg av felsökningen.

edit
Det kan också vara något fel mellan nolla och skyddsjord någonstans, och då upptäcks inte felet av att man flippar av säkringen för gruppen ifråga.
Men det är nog hyfsat ovanligt att en förbindelse nolla->jord plötsligt uppstår i en anläggning om man inte grejat med något. Men omöjligt är det förstås inte.
 
Redigerat:
  • Gilla
Bo.Siltberg
  • Laddar…
Mäta och veta sägs ju höra lite ihop i de här fallen.... :)
 
Kolla matningsledning till fläkten.Har varit med om att ledning låg mot de varma kopparrören bakom fläkten och isolering var defekt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.