Vi har ett 1½-planshus från Modulent anno 2000. Vi håller på att inreda övervåningen och kommer ha annan planlösning än vad som tänkts från fabrik. Bland annat takhöjd upp till nock.

Vi har växlat av takbjälkarna och flyttat en hanbjälke samt dubblat tjockleken på den. Trean från vänster i bilden. Bara för att det ska bli enklare att regla upp väggen. Men, behövs de här hanbjälkarna egentligen till något? Är de bara till för att fästa innertak och att lägga vindsgolvet på? Eller är de till för att takbjälkarna inte ska bågna och faktiskt är till nytta för oss även om vi inte ska ha undertak på dem utan takhöjd upp till nock?

Det är framförallt tvåan från vänster i bild vi vill bli av med men helst alla om de inte är till någon nytta. Tvåan känns som om man skulle kunna ta bort rakt av nu när vi flyttat och dubblat tjockleken på en intilliggande hanbjälke.

Tacksam för ett proffs öga på detta.

/Ola
 
  • IMG_0882.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Hanbanden är en del av takstolens konstruktion och inte bara till för att sätta undertaket på. Om du ska tabort dem måste hela takkonstruktionen beräknas på nytt av någon som är kompetent att göra det.

/R
 
Låter rimligt om jag skulle få för mig att ta bort alla men om vi utgår från att det bara är den enda och som har en dubbel hanbjälke en halvmeter bredvid sig. Vad tror ni om att ta bort den?
 
Alla som sitter på en takstol har garanterat en bärande funktion.
 
Du kan inte ta bort någon av dem. Möjligen efter konsultation med en byggn. Ingenjör.
I många konstruktioner så är hanbjälkens uppgift att hålla ihop takstolen så att de inte trycker ut väggarna på huset.
 
En del husfabrikanter konstruerar taken som stora luckor som sas lutas mot varandra (uppe vid nocken) utan hanbjälkar mm. Tex Hjältevadshus
Detta gäller 1,5 plans hus.
Så du får ta reda på husfabrikat och kolla med dom.
 
Det är just Hjältevadshus som byggt huset och när det monterades så var det precis stora block som lutades mot varandra. Hanbjälkarna är alltså ditsatta efter att taket monterades. Det säger ju inget om deras funktionalitet egentligen men då är det i alla fall någon idé att maila Hjältevadshus och fråga. Har inte ens gjort det för det lät så garanterat kört här :)
 
Hjältevadshus som byggts 2008 har inga hanbjälkar dvs öppet upp till nock.Men kolla för säkerhets skull:)
 
Byggde Hjältevadshus 2000 och har inga hanbjälkar utan det är helt öppet upp till nock. Tak-kassetterna är gjorda av masonit-reglar och sitter i en sorts metallkonstruktion nere och är väl fästa i varandra längst upp (har inte kollat där uppe men de måste ju sitta ihop på något sätt). Kanske kan ni kolla hur det ser ut hos er. Inget proffs-svar men ändå...
 
Inväntar svar från Hjältevadshus innan jag river något :)

Jag är fortfarande kluven till konstruktionen. Det är enligt ritningen ingen metallkonstruktion i nederkant på väggelementen så hanbjälkarna här borde som normalt hindra taket att "gå i spagat". Samtidigt så sitter hanbjälkarna så klent infästa i takelementen. Bara några ynkliga skruvar ett par centimeter in i en masonitregel. Känns ju liksom sisådär stadigt.

Nåja, får se om de svarar på Hjältevadshus eller om man får ge upp idén.
 
Bump men hur gick det?
 
Fick aldrig något svar från hustillverkaren och fick inget svar att lita på från annat håll heller. Så, hanbjälkarna togs med i designen istället och vi byggde ut dem på bredden och fällde ner dolda uppåtriktade lysrör i dem. Blev strålande resultat med det indirekta ljuset.
 
Upp med bild!
 
Lysrör delvis nedfällda i takbjälken.

DSC_0551.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Lagom belysning utan att det syns. Ser ev. mörkare ut på bilden än vad det faktiskt är.

DSC_0557.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


/O
 
  • Gilla
Paplap och 1 till
  • Laddar…
Men se där, det var ju en lysande lösning! (y)
 
  • Gilla
vojma
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.