Vi har köpt ett nyproducerat hus av Skanska i ett område där de bygger många likadana hus som därmed kostar ungefär lika mycket (det varierar någon enstaka procent med tomtstorlek och läge).

Nu är banken (SEB) och Skanska i luven på varandra om att Skanska inte utfärdar en värdering för hela huset utan endast för tomten.

Nu vill SEB att vi ska få en mäklarvärdering av det färdiga huset. Är det alltid så? Det är ju knäppt, vi har köpt på ett listpris som uppenbarligen är marknadsmässigt eftersom de andra husen också är sålda. Och när man köper ett "begagnat" hus eller lägenhet så blir ju värderingen automatiskt det priset som man kommer överens med säljaren om.
 
Jo men det är ju en skillnad. Banken är intresserad av vad någon kan komma att vilja betala för huset när det är begagnat, efterssom det är ett begagnat hus de måste skicka till exekutiv auktion om ni inte klarar skulderna. Medan det nuvarande "marknadspriset" speglar vad folk som vill bygga är villiga att betala. Det är två olika marknader, där priset kan variera.
 
Okej, så det ingår i det normala flödet att man tar med en mäklare för att göra en värdering av huset? Ganska märkligt att varken Skanska eller SEB har sagt något om detta tidigare, det kom fram nu när allt är skrivet, betalat och inflyttat.
 
Låter som ganska konstig diskussion. Förstår inte varför SEB vill att Skanska ska göra en värdering? Skanska har ju redan sålt huset och dessutom gjort en implicit värdering av det genom att sälja det till er?
Sen kanske banken av nån anledning vill värdera om huset, men det får dom väl ta med er direkt (och väldigt skumt att be om detta efter köpet...)
 
Det banken är ute efter är väl ett marknadsvärde på hela fastigheten om ni tvingas sälja imorgon, inte vad ni betalt för tomt + hus. Det kan ju skilja sig.

Du står registrerad på Uppsala här, som väl är den ort där huspriserna stigit mest det senaste året. Det kan inte vara så att SEB är rädda för att de har en lokal bobubbla, och stramar åt för lokalkontoren?
 
Det ligger väl i bankens intresse att värdera huset då är det dom som skall låna ut pengarna och därmed ombesörja värderingen. Banken är ju bara intresserad av att skydda sin utlånade pengar och hur dom skall fördela lånet till er, bottenlån topplån kontantinsats. Tax värde är det som skattemyndigheten gör på egen hand med uppgifter om fastigheten med dess tillbehör såsom byggnader etc. Inget av detta har Skanska något med att göra dom har endast satt ett salu pris på fastigheten som ni då har accepterat.
 
Nu byggde vi "själva", med allt vad det innebar, men då hade banken med i kreditivet att de skickade ut en mäklare för värdering när det hela skulle göras om till bolån.

Gissar att ni köper ett färdigt hus och då borde rimligen värdet vara vad ni betalar.
 
Ja vi har köpt helt färdigt. Avtalet är förvisso uppdelat i ett köpeavtal för tomten och ett entreprenadavtal för uppförande av huset, men motpart i båda fallen är olika Skanska-bolag.

Jag kan möjligen köpa att man vill ha en marknadsvärdering, men att det inte har kommit fram tidigare är synnerligen märkligt... Både banken och Skanska har varit övertydliga gentemot oss i det mesta andra av hur processen fungerar. Men enligt bankmannen brukar alltid husbyggaren lämna över en värdering på hela huset till dem.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.