Hej,
har tagit del av ett flertal inlägg här och på andra forum som tagit upp problematiken avvikande doft i hus (från främst 70-talet). Vi bor också i ett hus med den tvivelaktiga konstruktionen "platta på mark". Inte att förväxlas med den nyare variant, som använder frigolit som angränsande del mot mark, då den ter sig utmärkt i jämförelse). Vi pratar alltså hus från slutet på 60-talet till början/mitten av 80-talet. För att göra en (väldigt lång) historia kort, kan vi konstatera att efter 15 år har vi inte lyckats bemästra det faktum att det finns en avvikande doft i hemmet. Vårt hus är från 1974. Vi har gjort allt, bytt syllar (trots att det visade sig att de inte var tryckimpregnerade), i samband med syllbytet fann man en äldre fuktskada vid badrum 1:a vån, som åtgärdades, och några nedsänkta spikklossar som såg misstänksamma ut. Vi har minskat fukttryck mot grunden, genom att gräva en kanal med makadam i fiberduk runt om. Anlagt 4 stenkistor för att leda bort dagvatten (2001). Avlägsnat alla heltäckningsmattor (2001), boracolimpregnerat plattan, kompletterat med platonmatta där det finns trägolv och lagt in klinker på resten. Vi har installerat mekanisk frånluftsventilation (2004) för att rotera inomhusluft, vi har byggt om hela 2:a våningen (2006), och frilagt innertak, bytt ut all isolering, för att säkerställa att det inte fanns någon skada bakom/i. Vi har tre barn, ingen har tagit skada, vi har inte heller de problem som en familj med t.ex. utslag eller allergi från tryckimpregnerad syll har. Vi har endast den där doften som luktar lite fukt eller kanske bättre beskrivet som "avvikande", det märks när vi besöker någon som bor i ett hus från t.ex. 2001. Vi har faktiskt t.o.m ozonbehandlat huset. Det luktade mest klor. Och försvann på ett par dagar. Vi har haft ett otal besiktningsmän här, dock ingen hund.

Oroar vi oss i onödan, eller finns det någon som känner igen sig i detta och kan ge oss ett tips på var vi bör leta eller vända oss vidare. Vi har ett förråd som angränsar till huset ungefär 4-5 meter. Vi har plockat ned hela den väggen för att se ifall det var boven, men där fann man inget. Taket (papp) ovanpå förrådet är omlagt och anpassat för bättre lutning. Övrigt tak har betongplattor.

Slutligen måste tilläggas att vi trivs väldigt bra där vi bor, att flytta är ju egentligen ingen stor sak (i sig), men att flytta alla barn från skola, kompisar, kommunikationer, aktiviteter är ju något annat. Vi vill helst vara kvar.
Tacksam för alla råd och tips.
 
Låter ju som ni kollat och åtgärdat det mesta som kan orsakas av grunden, luktar det lika mycket i hela huset eller är det mest på markplanet? Var det problem med fukt i plattan när ni gjorde om golvet? Har lukten minskat något med de åtgärder ni gjort?
 
Hej,
tack för respons, vi bedömer att lukten avtog avsevärt, framförallt efter att linoliumattor i kök och tvättstuga samt heltäckningsmatta i vardagsrum avlägsnades, 2000. Men då det inte blev riktigt bra, utförde vi syllbytet etc allt det andra som nämnt tidigare, (det var besiktningsmannen som tyckte att vi skulle vänta och se, med ovanstående och genom att öppna upp stötfogar i tegelfasaden.). Vi väntade ett år, innan vi gick vidare. En del nämner att problemen är värre vid vissa årstider. Vi instämmer och anser att senhöst/vinter/tidig vår är värst. Vi har generellt hög temperatur inomhus ca 22 grader. Det finns även en öppen spis som vi installerat en insats i, skorstenen är kompletterad med regnskydd.

Det tar 1-2 sekunder för näsan att bedövas, sägs det. vilket gör det svårt att bedöma varifrån lukten kommer, vi är tämligen säkra på att det är från bottenplanet. Men vi har mekanisk rotation av luften, kanske så lurar den oss.

Vi har funderat på att börja riva ned alla innerväggar, och byta ut isolering plus gipsplattorna ifall de kan ha tagit åt sig av lukt/fukt de åren då huset inte åtgärdats (d.v.s. innan vi kom hit).
 
Ni har inte gamla plastmattor eller tapeter i huset? Kan avge en "gammal" lukt. Lycka till!

Edit: Såg att ni redan har kollat det... fick ni bort limrester och allt? Är ju inte alltid så lätt dock.
 
Redigerat:
Väggar och isolering kan ju blivit luktsmittade om ni haft tryckimpregnerad virke i syllen men det verkar ni ju inte haft.

Ni kan ju testa att stänga av all ventilation och eventuell värmepump, stänga alla ventiler och sätta plast för varje dörröppning och sedan söka av rum efter rum med luktsinnet. Då kanske ni kan ringa in vilken del av huset som lukten är starkast.
Det kostar ju iaf inget att testa om ni inte redan gjort det.
 
Ibland kan det ju vara svårt att sätta fingret på hur det luktar, vad som luktar.. ett hus med källare kommer alltid lukta lite annorlunda än ett hus utan (min erfarenhet, nu inte sagt att alla hus luktar jordkällare bara för man har källare..). I vårt förra hus (byggt 76 tror jag) så var det jättemycket mögeldoft i ett rum i källaren.. när vi sedan rev det var det bara en liten fuktskada på 4-6 cm i ett hörn på EN regel. Vi hade väntat oss att halva regelverket )både vägg och golv) skulle vara murket med tanke på doften

..irriterande och frustrerande att något så litet kan skapa så mycket problem (doftmässigt alltså).

När jag försökte lokalisera "doftkällan" hade jag en nytvättad tröja med mig i källaren som jag andades i ett tag mellan varje "sniff".. för som sagt.. det tar bara några få sekunder innan man mer eller mindre vänjer sig..

Ni verkar ha gjort det mesta man kan göra för att både förhindra uppkomst och reparera (eller vad man ska kalla det) uppkomsten av både problem och lukt.. så jag har inte så många tips där MEN..

.. har ni gamla möbler tex? möbler som stod en längre stund i rummen innan de renoverats? udda dofter kan sätta sig som berget ibland.. och gamla möbler i sig kan lukta just lite gammalt.. (behöver ju inte vara ett fel i huset så att säga). Kan ju vara värt att fundera på iaf och kolla :)

När vi pratade med flertalet byggare och "fukthanterare" om vårt förra hus så sa de också att om doften/skadan legat länge i rummet.. så är det inte helt omöjligt att doften sätter sig i betongen (tex plattan) och den blir man inte av med oavsett hur man tvättar eller renoverar.. det enda som skulle kunna hjälpa var mekanisk ventilation av golvet..dvs platon/nivell och mekanisk ventilation..

(var inte riktigt säker på om ni hade sån ventialtion eller om ni bara bättrat på ventilationen i huset/rummen).

Hoppas ni kommer tillrätta med det ni anser vara ett problem.. för nu har ni ju ett helt nyrenoverat hus och ni verkar trivas i området ju!!

Ha en trevlig dag,
MVH Sandra
 
Ni har mekanisk frånluft läste jag. Hur ser det ut med tilluftsdon? Finns det tillräckligt många?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.