Jag håller på med en konstruktion i aluminium där jag försänker för skruvskallarna. Försänkarna är av god kvalitet och har ofta använts till vanlig stål, syrafast dito och hårda träslag. Att göra försänkningar med dessa i aluminium går dock inte särskilt bra. Det kladdar fast ordentligt bakom skäret och detta får man peta bort kontinuerligt. Antagligen är angreppsvinkeln fel dem. Jag har testat olika varvtal utifrån en annan tabell, men det hjälper inte heller.

Några tips? Läste något om T-sprit.
 
T-sprit som kylning sedan kommer det att gå som en dans.
Blomspruta rekommenderas. Liten men jämn dosering.
Dock en varning för hälsoriskerna, du kan drabbas av toxisk effek av etylalkohol.

Protte
 
prototypen skrev:
...du kan drabbas av toxisk effek av etylalkohol.
...
Huga! Har hört det nämnas tidigare. :D

Tack! Skall testa med etylalkohol.
 
Jag har använt Festools försänkare till Al med gott resultat. Säljaren påstod sig ha en kund som jobbar med montage av just Al-profiler som använder dessa mycket så jag bestämde mig för att prova trots priset och jag blev inte besviken.
http://www.festool.se/produkter/acc...2521&name=centrotec-foersaenkare-qls-d5-15-ce

Jag har sedan skaffat motsvarande modell från Axminster och de fungerar mycket bra till trä, jag har dock inte provat just dessa till Al.
http://www.axminster.co.uk/axminster-axminster-chatter-free-countersink-prod21819/

I fallet med Al så tror jag det är konstruktionen som gör att dessa fungerar bra snarare än att det står Festool på den jag använt. Jag vill minnas att jag körde ganska sakta och det blev långa fina spån och minimalt med klet trots att jag körde utan kylning. Jag skrev lite om det här: http://www.byggahus.se/forum/verktyg-maskiner-fordon/140009-annu-ett-hemmabyggt-mft.html
 
Har även jag kört Festools försänkare i aluminium med gott resultat. Denna typ av försänkare verkar ge fina långa skär i aluminium vilket verkar ge mindre "aluminiumklegg". Vet inte hur bra livslängden blir på försänkaren men den går nog att skärpa med (diamant?)fil i själva hålet som utgör den skärande kanten.
 
Just det, det glömde jag säga något om. Jag försänkte drygt 120 hål och efter det var Festool försänkaren lite trött så jag la den åt sidan och skaffade sedan de från Axminster vilka jag sedan använt till trä. I höstas ägnade jag mig endel åt trädfällning och fick syn på försänkaren vid något tillfälle när jag stod och skärpte kedjan. Jag provade några drag från insidan med diamantrundfilen jag hade i handen och faktiskt - försänkaren blev som ny (nästan) och fungerar nu utmärkt igen.

Rundfilen: http://www.mehr-als-werkzeug.de/product/705360/DMT-Diamond-Chainsaw-File.htm

EDIT: Inte omöjligt att det skulle fungera bra med en vanlig kedjefil också, då blir det lite annat pris per skärpning.
 
Redigerat:
De försänkare jag använder är med tre skär. Tydligen det enda som fungerar med syrafast stål. De skär i alla fall riktigt bra i både stål och syrafast.
 
Alternativt smörjmedel till T-sprit är WD40, fungerar utmärkt när man fräser i alu. Tror det är bättre med två skär när det gäller alu, i alla fall gäller detta när man fräser med pinnfräsar.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.