Hej, Villa Varm, jag har två frågor

För det första:
I någon av era trådar finns en länk till ett examensarbete som bland annat tittar på energiförbrukningens beroende av väggisoliering. Jag har läst delar av den tidigare och skulle vilja läsa mer av den men länken till den fungerar ej och jag hittar den inte ute på nätet någonstans. Finns det någon möjlighet för er att referera till den på nytt. Av den ej fungerande länken att döma heter examensarbetaren Lundström.

För det andra:
Jag är mycket intresserad av ert koncept och tycker det verkar sunt i alla avseenden men jag skulle gärna ta del av verkliga eller beräknade siffror om energiförbrukningen hos något av era hus. Jag har full förståelse för er tveksamhet om att lämna ut beräknade siffror eftersom det aldrig finns två hus(håll) med samma förutsättningar. Dock skulle det vara intressant att se ett exempel på hur det kan se ut vid ETT givet fall med dess förutsättningar utan att för den skull lova att det stämmer för andra.

Har ni uppgifter om hur det ser ut i något av era färdiga hus kanske?

Mvh
/P-M
 
Ursäkta att vi inte svarat på din fråga inom rimlig tid. Vi har haft extremt mycket att göra den senaste tiden.
Återkommer med svar förhoppningsvis under nästa vecka.
 
För det första:

Här kommer länken som jag tror du letade efter http://www.villavarm.se/ovrigt/Energiundersokningvillavarm.doc

För det andra:

Vi har bett utomstående expert göra nya beräkningar om energiförbrukningen men har inte fått resultaten än.
Det är ju intressant inför de nya kraven på energideklaration.
Ett problem är att man idag inte vet hur beräkningen skall gå till – men vi vill ändå ha lite referenser. Många har ju befarat att de nya kraven kommer att utesluta fönster, dörrar och en rimlig ventilation, åtminstone här i region norra Sverige.

På din begäran har vi kontaktat två kunder i Östergötland med olika storlek på sina hus och olika typ av värmekällor. Detta är verkliga uppmätta förbrukningssiffror för året 2005.

Hus nr 1:             1-plan
Byggår:               2003
Plats:                  Östergötland, relativt skyddat läge
Storlek:               126 m2
Antal personer:   2 st
Värmekälla:         Vattenburen el-värme
Värmedistribution:  Golvvärme enl. Villa Varms standard
Årlig förbrukning inkl. hushållsel, belysning, motorvärmare m.m. 14.000 kWh


Hus nr 2:             2-plan
Byggår:               2002
Plats:                  Östergötland, relativt skyddat läge
Storlek:               230 m2
Antal personer.   4 st
Värmekälla:         Bergvärme borrat 140 m 5,5 kW Nibe 1215
Värmedistribution:  Golvvärme bottenplan, radiatorer övre plan
Årlig förbrukning inkl. hushållsel, belysning, motorvärmare m.m. 13.000 kWh


Intressant att notera är att hus nr 1 med el-värme då har en energiförbrukning på 111 kWh/m2 och hus nr 2 på knappt 57 kWh/m2, inklusive all el-energi. De nya kraven, som i sinom tid kommer, föreskriver 110 kWh/m2 exklusive hushållsel och en total elförbrukning om max 55 kWh/m2 för region södra Sverige.

I ett välisolerat hus påverkar beteendet, dvs. innetemperatur, ventilation, varmvatten etc, så mycket som uppåt 40% av den totala energiförbrukningen. I ett sämre isolerat hus blir givetvis beteendet ändå viktigare - men en mindre andel av den totala energiförbrukningen. Vi har inga uppgifter om dessa båda familjers beteende eller husens förutsättningar i övrigt och får t.v. bara anta att det är ”normalt”.

Hoppas du fick åtminstone lite referenser av svaret!

Varma hälsningar från Håkan Björkman.

 
Hakan_Bjorkman skrev:
Vi har bett utomstående expert göra nya beräkningar om energiförbrukningen men har inte fått resultaten än.
Det är ju intressant inför de nya kraven på energideklaration.
Hur lång tid tar det egentligen innan ni får resultat av detta?

Utgår från att ni har ett avtal med "experten" om när han senast skall presentera detta resultat.
 
Vi väntar liksom du på svar. Den information vi fått är att reglerna kommer att gälla fr.o.m. 1/7-07 men att beräkringsreglerna inte är klara. Remissarbetet pågår fortfarande.
Vi är givetvis som hustillverkare angelägna att ge er sakliga svar.
 
Vi bad Anders Olsson, energiexpert och teknisk rådgivare hos isolermaterialtillverkaren Paroc AB, att hjälpa oss med en expert-/referenskalkyl.

En beräkning enligt de nya riktlinjerna för lagen om energideklaration har gjorts för ett Villa Varm; i detta fall en 1-plansvilla med golvarea 174 kvm och cirka 35 kvm fönster- och dörryta, belägen i Katrineholm, en familj med 2 vuxna och 2 barn och som antas ha en innetemperatur på 22-23 grader.

Kalkylen baseras på elvärme (ej värmepump) och resultatet blir då 114 kWh/kvm/år där uppvärmningen av själva huset står för 104 kWh/kvm/år, tillkommer varmvatten med 40 respektive avgår 30 i form av den ”gratisenergi” som solstrålning, överskott från diverse elektriska apparater samt värmeenergin från människorna i huset ger. (Hushålls-/verksamhetsel. skall enligt riktlinjerna inte ingå i kalkylen. Siffrorna är exklusive den säkerhetsmarginal om 20% som skall adderas till totalen.)

Anders Olssons slutsats är att om man använder en FTX-ventilation reduceras ovanstående ner i storleksordningen 60-65%, dvs till en energiåtgång som med råge klarar även nästkommande krav. (Villa Varms rekommendation är en värmeväxlare för återvinning, FTX-ventilation med 90% verkningsgrad som tillval.
Se http://www.villavarm.se/docs/content/unikt_varmvent.shtml

Kalkylen bygger på Villa Varm-specifikationerna som vi levererar efter sedan många år men blir givetvis ett teoretiskt referensvärde. Vi har tidigare pekat på en rad viktiga faktorer som påverkar den faktiska energiförbrukningen där isolering och konstruktion men även läget på huset och beteendet hos dem som bor i huset har en stor betydelse.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.