Hej forumet! Jag köpte huset i höstas, bor här själv. Mitt första hus och är mycket novis inom detta. Huset är från 1972 ca 75 m2. När jag flyttade in fanns en tydlig lukt av sannolikt fukt + impregnerat virke. I huset fanns bara självdrag. Jag installerade tilluftskanaler på olika ställen och en fläkt i badrummet som blåser ut dygnet runt. Nu har lukten minskat betydligt. Men jag är fortfarande orolig för fukt. Jag har börjat såga upp golvet och kolla hur husgrunden ser ut. Jag har kommit fram till följande:

- Mark av sand och en massa gammal tegelbruk
- Plastfilm som inte ser jättefin ut, risk för att den har hål lite här och var
- Betongplatta
-Träsyllar som sannolikt är impregnerade som står på syllpapp (positivt att de inte har direktkontakt med betongen)
- På syllarna vilar någon typ av tjock pappfiberskiva ca 2 cm tjock
- På dessa skivor ligger reglar
- Mellan reglarna på skivan ligger gulfiberisolering
- På reglarna och isoleringen ligger golvet

Det som jag tror är positivt är att det finns ett mellanrum med luft mellan betongplattan och pappfiberskivan samt att syllarna ligger på syllpapp. Jag har mätt fukten på syllarna och det visar 12% fuktighet nu på vintern.

Jag funderar på att installera ex. Anticimex Ventilation av uppreglade golv för att få ut lukt och förhoppningsvis fukt. Fick ett prisförslag på ca 22.000 kr. Att det finns ett mellanrum av luft borde väl vara positivt, känns som luften kan få ett bra flöde då.

Finns det någon på forumet som har erfarenhet av denna typ av platta på mark? Vad tror ni om riskerna? Ställ gärna frågor så svarar jag så gott jag kan. Vore jättebra.

Lägger upp några bilder.

Väl mött och tacksam för hjälp! :)

1.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

2.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

3.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Pappskivan är troligtvis en asfaboard. Som du säger är det ju väldigt positivt att det finns en luftspalt under isoleringen. Det borde ju gå att få till en ventilation från ena gaveln till den andra i "syllarnas" längdriktning. Fläkt lär behövas för att få luften att röra sig...


Kan inte säga mer än att du verkar ha en ganska vettig variant av 70-talskonstruktionerna. Är det väldränerat kan huset säkert må bra som det är...
 
Tack för ditt svar Larsa :)
Jag kollade och det stämmer att det är asfaboard.

Har nu bokat tid med Anticimex som skall göra en undersökning av grund- och golvkonstruktionen och bedöma huruvida deras ventilationslösning kan förbättra den lukt som uppstår i huset och om den kan hålla fukthalterna nere.

http://www.anticimex.com/Documents/Privattjänster/Ax_Ventilation_slutlig_L.pdf

Någon som vet om man på ett kostnadseffektivt sätt kan sätta in ett sådant system på egen hand?
 
Redigerat:
Kände du om det luktade när du öppnade golvet?

Luktar det mer där nere?

Det verkar ju vara torrt där nere, och ur fuktsynpunkt därmed en fungerande lösning. Om det går att undvika bör man inte ändra på ett vinnande lag (fungerande lösning).

Har för mig dock att vissa tryckimpregnerade el cuprinolade syllar kan börja lukta även utan för mycket fukt. I så fall kan ju ventilering kanske vara ett alternativ till syllbyte.
 
Hej! Nej jag tycker inte att det luktade när jag sågade upp golvet, jag har gjort det på fyra ställen i huset. Lite svårt att säga eftersom det luktar mycket trä av sågspånet. Däremot fanns det missfärgningar lite här och var på isoleringen som ligger mellan asfaboarden och golvet. Svårt att säga om det är svartmögel pga fukt eller bara smuts. Kände ingen direkt lukt av det. I vardagsrummet ligger trägolv och när jag lägger mig ner och luktar på golvet och mellan golvspringorna så känner jag den där lite fräna lukten. Så förhoppningsvis skulle en undertrycksventilation få bort den lukten. I alla andra rum ligger plastmattor. Men även i de rummen kan jag känna lukt utmed listerna på väggarna. Byte av syllar vill jag absolut undvika eftersom det är så stora kostnader. Finns nog inte ens ekonomisk möjlighet till det alls. Har läst att det kan kosta uppemot hundratusen kronor, minst. Jag sätter mitt hopp till att fukten är låg och att ventilation löser problemet med lukten. Enligt Anticimex är deras ventilationssystem nu en godkänd lösning för platta på mark med uppreglade golv, vilket det inte var för 6-7 år sedan. Vad det nu innebär.
 
Då har Anticimex varit i huset och kollat förutsättningar för att sätta in undertrycksventilation. Efter att ha tittat och mätt fukthalter i mina uppsågade hål i golvet bad de att få återkomma till våren och göra nya mätningar när det är fuktigare ute. Sannolikt är det de tryckimpregnerade syllarna som luktar. Innan jag kan sätta in undertrycksventilation måste jag täta det luftläckage som tydligen finns under botten ytterpanelen som blåser in luft utifrån in under golvet. Tydligen var huset inte tätt där. Detta måste åtgärdas eftersom undertrycksventilation annars drar in för mycket fuktig luft utifrån.

De tittade även på min kallvind där det finns mikrobiell påväxt på råsponten pga fukt. De sa att jag nog behöver isolera om vinden och då isolera ända ut till kanterna eftersom det idag är öppet vid takfoten vilket gör att det kommer in för mycket fukt. Bra var att jag har monterat en konstant gående utsugsfläkt i badrummet för att minimera fuktläckage upp genom innertaket.
 
Hmm, normalt är det noga att man har takfotsventilation så att vinden ventileras och fukt inte stannar kvar. Isolering ända ut låter helt fel?
 
  • Gilla
maxmsm
  • Laddar…
Ok, detta var vad de sa att jag skulle göra för att stoppa fortsatt påväxt. Själv är jag novis inom området. Fördelen måste väl vara att det då bli mindre insläpp av fukt? Men visst måste det kunna ventileras, kanske med gavelventiler?
 
Idag tycks fokus ligga på att hitta en optimal balanspunkt mellan isolering, ventilation, fukt och temperatur på vinden. Dvs med för mycket ventilation blir det kallare på vinden och då ökar risken för kondens (från läckande inomhusluft/fukt). Det är ungefär samma problem som med krypgrunder.

Om illustrationen av ditt hus är korrekt, och det endast är panel på gavelspetsarna, (utan vindskydd), så räcker det förmodligen för att ha en tillräcklig ventilation. Det gör det i vart fall med råge här i Skåne där det blåser mer el mindre allt som oftast.
 
Ja illustrationen är korrekt. Det är panel på gavlarna utan något överhäng från taket. Vindsluckan saknas dock på illustrationen. Så vad du menar är att det bör räcka med ett litet ventilationsgaller på varje kortsida om jag täpper igen gliporna på takfotens långsidor?
 
I en tillbyggnad i vinkel gjord någon gång på 80-talet har jag det så. Ventilationen längs takfoten är obefintlig då glasullen är tryckt ända ut mot innertaket, (såvitt jag har kunnat se och anta då jag inte har krupit runt i isoleringen där ute). Gavelspetsen har panel (utan asfaboard el vindpapp). Inget ventilgaller finns. Mot taket i andra änden luftas det via ventilationsspalten mellan plåttaket och undertaket. Dvs vinden ventileras från gavel till gavel.

Jag har inte sett något mögelproblem däruppe, så då antar jag att den lösningen fungerar. Det är byggplast i taket så det bör inte läcka upp alltför mycket luft/fukt innifrån. Det är 195 mm isolering har jag för mig, (kan i värsta fall vara något mindre). Förmodligen påverkar det också att tillbyggnaden löper i nordvästlig till sydöstlig riktning, då det mestadels blåser från väst.

Det är plåttak med masonite, med ett tunt svart plastlager ovanpå, som undertak, hängande mellan takstolarna.

Nu är ju det här Skåne och det blåser mer el mindre allt som oftast. Det påverkar ventilationen.
Det är otroligt hur det kan dra i sprickor <1 mm, (kall vinterluft utifrån och in när det blåser). Därför är min personliga uppfattning att bor man blåsigt, såsom i Skåne el på västkusten, så är t ex rekommenderade luftspalter på 45 mm överdrivna. Det bör räcka med några enstaka mm. 45 mm är rena vindtunneln.

Bor man mindre konstant blåsigt så kan vanliga ventilationsgaller behövas. Det är ju den lösning som finns på många befintliga hus.

Det brukar aldrig vara fel att studera den lokala arkitekturen, klimatet, samt att prata med husägare och hantverkare med lokal erfarenhet.
 
Update!

Anticimex har varit i huset och provkört med fläkt i uppsågade hål för att se om det går att installera undertrycksventilation (typ ventilerade golv utan att behöva byta golven). Dessvärre lyckades vi inte få kontakt med fläktens utsug i andra delar i huset. Där vi sågade låg asfaboarden direkt an mot betongplattan, alltså inte någon luftspalt som det finns i andra delar av huset, se bild överst. Undertrycksventilation av befintligt golv fungerar alltså inte.

Lukten i huset beror enligt Anticimex på den asfaboard som ligger under golvet. Vi tog prover och luktade på den. Den stank illa. Samma lukt som finns i huset och som sätter sig i kläderna. De sa att problemet i huset är ett luktproblem och inte ett fuktproblem.

Jag har nu köpt en dyr luftrenare för att försöka få bort lukten. Luften har blivit lite bättre och kläderna luktar inte LIKA mycket längre. Men lukten finns kvar och jag ser nu egentligen ingen annan utväg än att bryta upp alla golv och byta ut den stinkande asfaboarden mot annat material. Det bästa vore att installera ex. Nivellgolv. Dessvärre vet jag inte om jag har pengar för en sådan omfattande renovering som sannolikt kommer gå på minst 100.000 kr.

Ett annat alternativ kan vara att lägga nya golv och därav täppa till de golvspringor som läcker upp lukt och täta med fog vid alla golvlister och därav stänga in lukten under golvet. Det alternativet skulle vara mycket enklare och billigare! Men jag tar ju då inte bort källan till problemet.

Så jag vet nu inte vilket av alternativen jag skall välja.

Någon som har tips eller idéer?

Bästa hälsningar.
 
  • Gilla
trcjesa
  • Laddar…
Hej
Det enda som jag tror funkar är att riva ut den gamla konstruktionen och ordna med Nivell/Granab golv.
Allt annat är bara som att äta Alvedon när man har influensa.
 
Fredrik Å skrev:
Hej
Det enda som jag tror funkar är att riva ut den gamla konstruktionen och ordna med Nivell/Granab golv.
Allt annat är bara som att äta Alvedon när man har influensa.
Tyvärr håller jag med föregående talare. Jag har undersökt alla olika möjligheter och det enda rätta som kommer att fungera är att byta ut det som är problemet dvs golvkonstruktionen.

Försöker du täta eller "gömma" undan det befintliga problemet så slår du egentligen undan benen för dig själv.
Du kommer gå runt och veta att du har ett problem i huset.
Du kommer aldrig kunna sälja huset.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.