Hej!

Funderar på att göra om 3a till 4a, då vi behöver 3 sovrum, se bild nedan på ny planlösnings ide.

Det blir tyvärr ett sovrum utan fönster som synes. Hade tänkt mig fönster upptill åt bägge hållen för att iaf få in lite ljus, men hur gör man med ventiatlonen? då det är tänkt som sovrum måste man väl ha nån form av ventiler/fläkt så det inte blir dålig luft/hälsoproblem?. Tänker mig att det blir väldigt lyhört om man tar upp ventilationshål mot de andra sovrummen? eller räcker med med nån typ av ventilation över/under dörren? kanske ska vara nån fyp av fläkt med motor?

Tack på förhand för tips o ideer!
 
  • Namnlös..jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Redigerat:
Tänk på att det ska finnas två "flyktvägar" enligt någon regel... Annars går det att lägga en pax-fläkt eller bara galler ovanför dörren t.ex.

Mvh,
Anders
 
Kanske ljudisolerade glasrutor i fönsterstorlek så att du får en siktlinje genom alla sovrummen? Om du sätter en nödhammare bredvid fönstren så kanske det kan räknas som flyktvägar. Och sen draperier på varje sida så att man kan få sitt rum privat. Vill du ha in uteluft så kanske du kan dra en kvadratisk kanal högst upp mot taket genom något av de andra sovrummen och sen ut genom fasaden.

Ett alternativ till fast vägg mellan rummen kanske kan vara en vikvägg med frostat glas mellan enkelsovrummen, vilket ger extra flexibilitet.
 
Tack f svar Anders å Pelpet!

En del att fundera på..

Säkerhet: Tänkte att det räcker med flera brandvarnare o brandsläckare.. men man vet ju aldrig, kan vara en bra ide med ett större fönster mellan de 2 mindre rummen (med nödhammare), kan ju klistra dit frostad plast om man inte vill ha insyn o inte vill ha draperier.. dörr kan man ju även fundera på?, kan ju vara en smal dörr med frostade glaspartier för att öka ljusinsläpp.

Ventilation: Bäst är troligen som Pelpet säger att dra en kanal till ytterväggen, men d blir en hel del jobb? å framföratllt bökigt att ta upp hål i fasaden, kräver bygglov då utsidan ändras med ny ventilplacering(?). Frågan är om det räcker med ventliationshål vid dörren? någon med erfarenhet? eller om man borde sätta in fläkt m motor? ovan dörr? inluft under dörr? då måste fläkten gå hela tiden, låter en del? samt drar massa ström?

Tack!

Mvh Dejven
 
Har aldrig hört talas om att man måste ha bygglov för en ventil på fasaden, men du kan ju kolla med kommunen när du diskuterar planlösningen. Har du FTX i huset så har du nog tilluftsdon och då kanske du bör prata med BRF:en så att det blir rätt gjort.

Om man kör utan extern tillluft hade jag satt en ventil högt uppe med en vanlig PC-fläkt på lågt varvtal som drar ut luft ut det nya rummet, samt en ordentlig glipa under dörren. Det borde ge tillräcklig cirkulation.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.