Är det värt pengarna? Jag gillar både utseendet och att det är hygieniskt/lättskött. Men dyrt :mad: Vi har fått en offert på ca 30 000 kr och en på 25 000, väntar på ett par till. Oavsett vilket så är det ju MYCKET dyrare än laminat. Massivt trä är inte ett alternativ. Har funderat lite på "fusk-sten" (komposit) - är det tåligare än laminat? Hur lätt blir det märken av t ex varma grytor eller vassa föremål? Var hittar man bästa laminaten?

Tack på förhand!
 
Nu vet jag inte var ni har frågat priser, men prata med lokala stenfirmor, inte köksfirmor. Och inte firmor som bara gör köksbänkar, de agerar bara mellanhänder och lägger på marginal.

Det går också att spara mycket på att välja en annan stentyp. Svart granit hör till det dyraste man kan välja.
 
Efter att man haft stenskiva en gång vill man aldrig ha något annat! :)

Granit är helt suveränt, ställ ner kastrullen eller stekpannan direkt på, baka och kavla utan skydd och du kan skära (försiktigt dock) utan att repa. Det som kan orsaka problem är vissa syror. Många varnar för citron och vinäger på granit men vi har haft både ock ut på våra skivor och inte fått fläckar...

Komposit är tåligare än laminat (oftast) men fortfarande inte i klass med riktig sten. Vissa komposit, t.ex. Corian och LG, säger att de tål ALLT, inklusive varma kastruller men jag skulle nog inte testa...

Visst är sten dyrt men samtidigt höjer det ju också värdet på hela köket.

Vi har köpt skivor från Diapol två gånger vilket fungerar väldigt bra med måttagning först, leverans och montering. Allt det var billigare än köksfirmans skiva utan varken måttagning, leverans eller montering.

Tänk på att en skiva kan väga flera hundra kg så man monterar inte hur enkelt som helst!
 
Komposit är lika dyrt som sten när vi har kollat.
 
Våra skivor skulle kosta ca 25' på både Andrews Granit och HTH medan Ballingslöv ville ha 55' kr.

Vi tittade även på kompaktlaminat men då kunde vi inte få rundade hörn som vi ville.
 
är det så dyrt med stenskivor??
köpte ett helt kök (begagnat) med ca 6 lpm stenskiva 4 bitar med nerfälld ho 1 år gammal, med spis fläkt kyl diskmaskin för 4000:- måste varit rätt kurs :)
 
Grattis nino!

Jag har kollat med både "vanligt" stenhuggeri (som lade den högsta offerten) och köksfirma.Vad ska det vara för sten om inte granit (den ska vara mörk)?

Någon som har koll på bra laminat annars?
 
  • Gilla
nino
  • Laddar…
glöm inte rostfria diskbänkar :). Väljer du standard är det oftast resonliga priser. Om planlösningen tillåter så kan du ju kombinera en mindre stenskiva och rostfritt där det är lämpligast.
gaia
 
Det blir en 180 cm lång diskbänk i rostfritt. Utöver detta ska det vara 30+60+160 cm bänkskiva med 60 cm djup + köksö som är ca 120x150 cm.
 
Vi har nyligen fått våra bänkskivor installerade (svart granit, 4 cm tjocka) och är nöjda. Det är en helt annan känsla jämfört med laminat som det var i köket tidigare. Om det är värt pengarna kan nog bara du svara på men för oss var det det definitivt.

Laminat var aldrig något alternativ för oss men vi tittade på Silestone men natursten var ett bättre alternativ för oss.
 
Redigerat:
PularMike skrev:
Skulle också vilja ha stenskiva denna gång, men är rädd för syrorna...
/Michael
Kalksten och marmor är lite känsliga för syror om syran ligger kvar en stund och etsar sig fast.
De är däremot relativt lätta att fixa. Slipa med ett 340 våtslipspapper så är ytan tillbaka.
Granit och diabas klarar syror och slitage utan vidare.
 
Vi valde också sten och har inte ångrat oss. Vi köpte importerad kinesisk granit, för att den va billigare än svensk. Rekommenderar starkt att låta tillverkaren både måtta och montera!
Priserna vi fick 2010; vet ej hur det står sig idag

Nordic Grey 30mm kostar 3900 kr/m2 ex moms,
Synliga kanter: 400 kr per löpmeter exkl moms
Håltagning för ovanpåliggande häll/diskho= 1800st exkl moms
Rekommenderar också infälld eller underlimmad diskho, ovanpå var ingen hit och den största missen i vårt kök.
 
Vi har haft svart granit (nero assoluto) i våra tre senast bostäder och aldrig ännu lyckats få någon repa eller fläck trots rätt omild behandling och att de fungerat om skärbräden många, många gånger...

Vi tittade på marmor också men valde bort det mest för att det var så lätt att repa. Vi lånade hem en bit och "pinade" den rejält med allt vi kom på. Det blev "fläckar" i ytan men som Wide Glide säger så gick det att åtgärda med lite våtslip. När vi först satte citron (som fräter på poleringen) och sen ketchup på samma ställe fick vi en svag missfärgning som inte gick att få bort sen. Det är ju ett rätt osannolikt scenario förstås och ketchup direkt gjorde ingen åverkan trots att vi gnuggade och lät det ligga på ett bra tag... Problemet var som sagt repor på marmor, en oförsiktigt slängd matkniv redan repade ytan... :(
 
Jojx81 skrev:
Rekommenderar också infälld eller underlimmad diskho, ovanpå var ingen hit och den största missen i vårt kök.
Ja, absolut att man ska planlimma eller underlimma om man har en stenskiva!
Vi har haft handfat i badrum ovanpå bänk och det är inget vi heller gör om... :surprised:
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.