Partiellförångning fungerar inte i Lesol 5AR eftersom rören går upp och ned i solfångaren plus att man normalt seriekopplar upp till 4 solfångare. I och med det så finns det "alltid" en massa vätska i solfångaren som blir svårt att bli av med och som kokar och ger ånga. Hade rören gått fram och tillbaka horisontellt i solfångaren så hade det nog varit lättare för ångan att "trycka" ut vätskan ur solfångaren, men nu går rören upp och ned istället..... Parallell koppling av solfångarna är också en grej för att underlätta partiellförångning men då ställs man inför problemet att få vätskan att "fördela" sig jämnt mellan de olika panelerna osv.

Partiellförångning fungerar bäst i vakuumsolfångare med lite vätska placerad högst upp i solfångaren.
 
Okej Lesol är alltså av den modellen, då förstår jag att partiellförångning inte fungerar med just dom men med "rätt" solfångare fungerar det.

Att parallell koppla solfångare är lite intressant eftersom man behöver faktiskt inte bry sig i flödena då det fördelar sig själv över solfångaren så länge man kör med rätt flöde över pumpen.


Mvh
 
Enklare är väl att kyla bort ev överskottsvärme, direkt ur acktanken(arna).

Antingen se till att radiatorkretsen startar på full utschuntning (kan bli bastu inne..) eller
ha en separat krets tex en aerotemper i ett garage eller liknande som får bränna bort energin om det blir för mycket.
 
Lesol har sen flera år slingorna vågräta och fungerar utmärkt med partiell förångning.Att däremot släppa ner 150-200-gradig vätska till en gummiblåsa känns inte lika hållbart som resten av solanläggningen.(T.o.m i vanliga värmesystem strävar man ju efter att placera tryckkärlet lågt och svalt.) Det är f.ö heller inte nåra problem att få snedbelastning av flödena vid parallellkoppling om man inte tänker sig för.
 
Vid parallellkoppling gäller det att försöka få lika tryckfall över varje panel, för att få samma flöde över varje. Seriekoppling är ju enklare men det fungerar inte alltid s bra med planasolfångare som har lång rörlängd. Bäst är som folk tidigare skrivit om man kan växla bort överskottsvärmen till någon övrig källa men tyvärr har inte alla det så då får man använda sig av partiellförångning, eller någon av dom äldre sätten.


Mvh
 
Undrar om det finns någon erfarehet av plana solfångare när du sägger att det blir dålig temperatur när det blir några minusgrader.
Jag bygger och har konstruerat egna solfångare och efter otaligt många mätningar o kontroll av temperaturen så kan jag medela att det inte är några som helst problem med att få värme även på vintern bara solen skiner.
Mätningarna visar att värmen stiger med ca 50 grader i solfångaren i förhållande till yttertemperaturen.
Dessa mätningar har utförts i minusgrader från -5 till - 20 grader
Detta är mätningar som utförts med obelastad solfångare (utan vatten sirkulation).
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.