Hej!

Summering: Vi har köpt ett liten 50-talshus inom ett kulturhistoriskt intressant område. Enligt detalplanen ska här endast finnas enplanshus i detta område. Den korta fråga är nu om vårt hus efter nedanstående åtgärd ( frilägga även den andra halvan av en gaveln bredvis garageporten) kommer att räknas som 2-planshus istället för 1-planshus. Mer utförlig beskriving nedan.

Hjälp önskas! Alla domslut, länkar, och definieringar är välkommer då vi nu måste hitta "bevis" för att vårt hus fortfarande ska räknas som 1-planshus.

Bakgrund: Huset är ett enplanshus med källare, där ena gaveln idag har en nerfart till garaget som ligger i källarvåningen. Nerfarten gör att denna våning idag är frilagt till hälften (där garageporten är) och till hälften är täckt av jord omringad av en mur som stöttar nerfarten. Till höger om garageport finns det ett litet källarfönster.

Det vi skulle vilja göra är att ta bort jorden som är till höger om porten och frilägga även denna andra 1/2 av husgaveln (ca 2,5 m bredd), och dessutom göra det lilla fönstret till en dörr och platta ut nerfarten till en uteplats.
(Detta borde vara positivt ur utrymningssynpunkt då vi vid renovering ända måste göra det störra av detta skäl enligt PBL)

Huset ligger inte ligger i en sluttning, utan nerfarten är nergrävd i jorden och alla andra sidor av källaren kommer att fortsätta ligga under jord.

Huset kommer kommer inta att bli högre, inget ändring syns från gatuvy (garage in mot tomten) och då garaguppfarten (blivande utaplats) är nergrävd i jorden kommer det knappt synas från trädgården heller.

Vi har lämnat in bygglov om att ta bort jordhögen till höger om garageporten och även göra lilla fönstret till en dörr. Detta verkar nu stöta på problem eftersom det enligt handläggare nu kommer tat räknas som ett tvåplanshus istället för enplanshus då vi helt plötsligt får ett sutteränghus. Problemet verkar vara att "känslan" och utseendet av enplanshus enligt handläggare försvinner då vi gör denna åtgärd, trots att mått på hus inte ändra, inget syns för utomsående betraktare etc.

Den stora frågan för oss blir nu, räknas vårt hus helt plöstligt som ett tvåplanshus istället för enplanshus efter att vi "skalat" bort jorden till höger om garaget?

Måste en sutterängvåning och/eller sluttningsvåning räknas som en våning trots att tre av fyra källarväggar fortfarande tcäks av jord, och är det ens då att betrakta som sutteräng?

Tack för all hjälp!!!
 
Om det är medelnivån som räknas på marken så kanske det är dags att göra lite vanligt gräsmattsunderhåll och fylla igen alla ojämnheter runt resten av huset och sen kanske av en händelse marknivån har höjts en aning (det går ju i varje fall att räkna baklänges så ni vet var marknivån borde vara för att få göra jobbet, bara för skojs skull). ;)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.