Hej,

I början av Januari så flyttade vi in i vårt nyköpta enplanshus. Jag har under en tid nu tyckt att elförbrukningen varit lite hög. Jag tänkte inte jättemycket på det eftersom det var kallt ute och förbrukningen var inte enomr 100 -120kwh i ett enplanshus på 150m2 med vattenburen golvvärme.

Jag visste att värmepumpen var gammal (Nibe fighter 301). Nu har det dock visat sig att kompressorn är kass och går inte alls så det är endast elpatronen som värmer huset. Förmodligen är det kylmedlet som läckt ut. Kompressorn går 5 min innan den stänger av sig för avfrostning.

Hursomhelst, är detta någon man kan begära ersättning för av säljaren? Pumpen var kass när huset köptes men det är ju inte säkert att säljaren visste om det? Pumpen är dessutom 20 år gammal.

Hur gör man i detta läget? Bara att gilla läget och köpa ny pump?
 
Det är nog bara att gilla läget och köpa en ny. En 20år gammal kompressor går på övertid.
 
Bara att köpa ny pump. Att pumpen var gammal visste du (eller borde ha vetat). Om du mot förmodan skulle få något av säljaren är det aldrig mer än vad pumpen är värd, vilket i bästa fall motsvarar en back öl eller så. Du kan ju kolla försäkringsvillkoren för att se om det finns något att hämta där men jag tror att en värmepump skrivs av betydligt snabbare än så.
 
Japp, skulle också gissa detta. Att pumpen var gammal visste jag och planer fanns på att byta den. Det som stör mig lite bara är att den var kass redan när jag köpta huset :( Hade jag vetat det så kunde man nog prutat ner priset lite mer.
 
Ja, man lär sig av sina misstag. Vid en grundlig undersökning så hade detta lätt upptäckts.
 
Jepp, hade en besiktningsman och jag frågade om pumpen men han sa att han var inte specialist på pumpar så han kunde i svara på det. Egentligen borde man kanske tagit dit en specialist som kollade pumpen. Men men, man lär sig till nästa gång :)
 
O
Du visste om att pumpen var 20år gammal när du köpte huset...Det hade nog inte varit ekonomiskt försvarbart att ta in en expert för att granska pumpen... Men du hade märkt om du testat pumpen att den inte fungerade som tänkt...
Då hade du kunnat lägga ett bud anpassat efter kostnaden för att byta pump....
Dock tror jag inte att säljarna hade gått med på prisreducering efter besiktning för att den 20år gamla pumpen inte fungerade....
 
Kom ihåg att även vitvarorna skall ålderskollas. Det är inte svårt, man kollar typbeteckningen och eventuellt serienummer. Då brukar tillverkaren kunna ge ett hyfsat bra svar.

Fanns det fler budgivare? Isåfall hade de nog räknat in pumpens ålder i sina bud, så du hade troligen inte fått huset billigare ändå.
 
Det var inga andra budgivare. Vitvarorna är typ nya. Mellan 1-3 år gamla
 
  • Gilla
femitolv
  • Laddar…
Tror du kan glömma ersättning för pumpen, men det känns avklarat ovan. Se det som att du kan köpa en pump som är effektivare och på sikt spar in den kostnad du tvingas lägga nu. Köpte själv en Toshiba polar som kör på "förtjänstfullt" nedåt riktigt kalla temperaturer...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.