Hej, är det en bra ide? eller tål inte cementrör värme? eller kan det bildas farliga gaser av nåt slag?
Tänkte bygga en sk rocket stove där jag tänkte att det kunde funka m cement-rör, typ avlopps/avrinnings-rör. Bifogar skiss på en sån där man ser de två rören, det ena inne i det andra yttre.

Hälsningar Ola rocket.jpg
 
  • Gilla
steffe-56
  • Laddar…
Det kommer garanterat att spricka om du använder vanliga betongrör. Sen ser den ju inte sådär värst effektiv ut, men det gäller ju det mesta som har ett amerikanskt klingande namn...
 
Spricker även om du fodrar röret med eldfast sten. Även schamottrör har tendens att spricka alltför lätt. Tom de rör som sitter i modulskorstenar såsom i sem-skorstenen och då blir de ändå sällan belastade med temperaturer ens över 300 grader. Säkrast är det nog att bygga upp ugnen av mindre bitar så materialen kan expandera o röra sig utan att slitas sönder.
 
Denna kallas rocketstove och det fonns massor om dem på nätet. Jag skulle gjort innanmätet i cortenstål fodrat med sand och cementrör ytterst. En väldigt mycket budget kakelugn.
 
  • Gilla
steffe-56
  • Laddar…
Rätt gjorda är dom väldigt effektiva. Isoleringen är viktig. Den där modellen är mest tänkt att spara ved vid matlagning.
 
Det finns ett forum för smide mm som heter antracit eller liknande och där pratar dom om att bygga ässjor för att smälta metall för gjutning. Kan vara läsvärt för att bygga nånting sånt som du vill.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.