Jag har läst en massa på byggahus forumet och tänkte att det är dags att dela med mig av vårt projekt!

Badrummet är litet på drygt 5 kvm och är i äkta härligt originalutförande från byggåret -81. Plastmatta på golv och halvkaklade väggar. En tidigare ägare var en riktig "pysslarnisse" och har snällt nog fixat ett livsfarligt eluttag och lite annat smått och gott i rummet så det var välbehövligt att renovera.

Först och främst så gällde det att hitta ett bra företag som skulle få utföra renoveringen. Vilket är lättare sagt än gjort... Det finns så många skräckhistorier och exempel på företag som gör en mörkrädd. Vi googlade runt och tog till slut kontakt med 4 stycken företag som vi ville ha offerter ifrån.

Företag nummer ett har anlitats flitigt i föreningen och hade goda referenser från det badrummet som de gjort. När ägaren var här och kollade på badrummet så dömde han direkt ut det och sa att det var fuktskadat och suckade. Själva offerten gav oss dåliga vibbar, otroligt dåligt formulerat och konstiga och få poster. Ett annat varningstecken var att han gärna ville att vi skulle köpa in material via honom, vilket inte är konstigt i sig, men när han skulle ha över 800 kr/kvm för klinker som kostar 250 kr för mig som kund i affär att köpa så drar iaf vi åt oss öronen.

Företag nummer två gav oss direkt en bra magkänsla, det liksom klaffade med personligheter eller hur jag ska uttrycka mig. De gav oss en tydlig och bra offert och fick pluspoäng genom att ge oss rabatt istället för påslag om vi valde att köpa in material via dom.

Företag nummer tre hade ut en kille som inte riktigt kunde så mycket om badrumsrenoveringar utan verkade vara en ekonomikille och det kändes lite konstigt. Offerten däremot var jättebra och de hade riktigt fina referenser.

Företag nummer fyra var supertrevlig på plats, men sen hörde vi inte ett ord från honom igen.

Till slut efter mycket funderande och en del vånda så valde vi företag nummer 2. Att skriva på kontraktet var riktigt nervpirrande, det rör ju sig om en så pass stor summa pengar och det här var första gången vi anlitade hantverkare själva.
 
Jag gjorde misstaget att inte fotografera en förebild så den enda förebilden jag har är ett foto från mäklarannonsen.
badrum.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Vi visste från början att vi ville ha klinker och helkaklat. Klinker var bestämt sedan länge, 15x15 mörkgråa, nästan svarta granitplattor. I duschen tog vi 5x5 för att underlätta runt brunnen. Kakel valde vi till slut matta vita 20x20 plattor som vi hittade riktigt billigt för runt 100 kr/kvm. För att få in lite färg så hade vi bestämt oss för att ha en pelare med mosaik och letade länge efter det perfekta utseendet. Efter mycket funderande och x antal besökta butiker så hittade vi en mosaik från Mosaik Sweden som vi båda föll för.

Man blir lite av ett proffs på badrumsbygge när man måste ta så många beslut och tänka på så många olika faktorer som placering av avlopp och och diverse mått. Vi beslutade oss iaf för att köra med synliga rör ett beslut som visade sig bli riktigt bra i slutändan.

När det kom till inredningen så var vårt mål att hitta så billiga saker som möjligt inom den målbilden vi hade. Vi försökte hålla oss till välkända märken, men som sagt hitta de på rea eller liknande. Det slutade med en härlig blandning av olika märken, men det är inget man lägger märke till.

Duschblandare: Mora
Takdusch: Mora
Handfatsblandare: FM Mattsson
Badrumsmöbler: Nofa
Duschväggar: Noro
Handdukstork: kommer inte ihåg märket, men från Coop!

När det gäller handdukstorken så letade vi i en hel evighet efter en som var både billig och snygg. På Bauhaus och liknande butiker behövde man alltid köpa till en elpatron och då blev slutsumman på tok för dyr tyckte vi. Så till slut hittade vi en bra handukstrok på Coop som var snygg och riktigt billig.

Duschväggarna valde vi att ha 90x90 cm för att man inte skulle känna sig alltför instängd när man duschar.
 
Så kom tillslut dagen då hantverkarna kom och badrummet skulle rivas! Vi bävade lite över att vara utan toalett, men som tur är så finns det toaletter i en annan byggnad på gården. Så här i efterhand gick det riktigt bra att vara utan toalett, man vänjer sig fort.

När de rivit ut all inredning och fått bort plastmatta och kakel så fanns det inte den minsta tillstymmelse till fuktskada. Så skönt!

Det var lite problematiskt med vattenrören som förser badrummet med vatten då det inte fanns någon ballofix som stängde av vattnet till just badrummet. Så för att slippa vara utan vatten i köket under tiden så kom rörmokaren och fixade ballofixer något som blev ett äventyr i sig då det krävdes en balansakt av olympiska mått för att komma åt rören i vårt förråd en våning under badrummet. Han pluggade samtidigt elementet och glömde att sätta på fjärrvärmen igen efteråt. Det tog ungefär ett dygn innan hela lägenheten kyldes ner till härliga 15 grader och vi började fundera på vad som kunde vara fel. Det tog ganska lång tid att värma upp lägenheten igen så filtar var ett måste framför datorn.

På bilden så har de nästan bilat färdig för golvbrunnen och avlopp. Den tidigare golvbrunnens placering var riktigt tokig och efter en dusch så var det vatten i halva badrummet.
brunn.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
När det kom till fogfärg så funderade vi länge. Vi tycker att det är jättesnyggt med mörk fog till mörka golv, men har ett sådant golv i hallen och det är en pina att hålla rent. Så tillslut blev det mellangrå till golvet och ljusgrå till kakel och mosaik.
fog.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder


Mosaiken från Mosaik Sweden blev en kombination av brunt, vitt, grönt och bladguld. Vi blev så förtjusta i den att en pelare snabbt blev två stycken istället. En vid handfat och en vid duschen. Det här var en förändring vi bestämde oss för när de redan börjat arbeta, men det var inga problem för de att fixa till det.

Ett orosmoln fanns och det var att klinkerplattorna som skulle ha kommit innan arbetet hade satt igång fortfarande fattades. Man vill ju inte bli stående med hantverkare som inte har arbete att göra... Vi åkte till affären för att hämta plattorna som de lovat skulle vara framme och återigen fick vi åka hem tomhänta. Det visade sig sedan när vi pratade med en ansvarig att grossisten skickat fel färg på plattorna så de hade fått göra om beställningen, men det kan man ju tycka att man informerar kunden om så hade vi sluppit många onödiga bilresor. Till sist fick vi iallafall äntligen klinkerplattorna och en liten kompensationsrabatt. Där hade vi tur för det var bara någon dag före de skulle börja sätta klinker.
 
När det gällde belysningen så hade vi tidigare bara belysning från spegeln vilket gjorde att man knappt såg något i hörnen. Till råga på allt så var spegeln kopplad på ett riktigt farligt sätt då det dels var ett uttag som inte hade någon jordfelsbrytare, men "hemmafixaren" hade också lämnat ledningar där man såg koppartråden.

Vi funderade länge om det var värt den extra kostnaden det innebär med att sänka taket och ha spottar i taket. Vi kom tillslut fram till att det nog var det bästa och i samråd med hantverkarna valde vi 4 led-spottar. I spegeln från Hafa sitter det också 3 stycken halogenspottar, vilka man uppfattar lite gula om man jämför med led-spottarna.

Taket reglades och istället för att använda gips så använde de en högblank takpanel, blev riktigt snyggt!

kaklat.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

På bilden så har de kaklat färdig och man ser också reglarna i taket.
 
  • Gilla
Flöjten5
  • Laddar…
Elementet flög ut och vår efterlängtade golvvärme installerades + jordfelsbrytare.

Plattsättarna la även klinkers och satte dit mosaiken som fattades på föregående bild
. golv.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Här håller katterna på och kollar in vad det är för roligt som har skett i badrummet.
 
Tidsmässigt så hade företaget lovat att de skulle bli klara inom 3 veckor, men de sa även att de för det mesta klarade av ett badrum på 2 veckor. Efter en vecka så var det dags att börja få upp lite inredning och elektriker och rörmokare dök upp igen.

Swisch sa det och sen så började det faktiskt att se ut som ett badrum igen. Möblerna kommer ifrån Hafa, de var galet billiga jämfört med många andra och har *peppar peppar* hållt än så länge iaf! Jämfört med hur vi hade det tidigare är det så bra att få in allt man behöver i ett badrum bakom dörrar istället för den öppna förvaringen vi hade tidigare.

mobler_2.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Rörmokaren gjorde en "liten" miss när han monterat duschblandaren. Dörren gick inte att öppna...
misstag.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
NinaE skrev:
Rörmokaren gjorde en "liten" miss när han monterat duschblandaren. Dörren gick inte att öppna...
[bild]
Näe..
Haha liten miss...
Hur gick det då?
 
När jag upptäckte det så skickade jag ett mail till projektledaren och vi skrattade tillsammans åt eländet. Röris skulle tillbaka dan efter för att göra klart med toaletten så då fick han snällt montera ner blandaren igen och lösa problemet.
 
Krilleman
ja men hur löste han det? Blandaren går ju inte att flytta i sidled tack vare mosaiken?!
 
Han var tvungen att skruva loss den från blandarfästet och därmed ta loss den helt från väggen.
 
Oj. Märken efter gamla pluggen alltså?
 
Nej, vi har ju som tur är utanpåliggande rör så blandarfästet behövde inte flyttas på utan bara själva blandaren vilken satt fast i blandarfästet. Hade han däremot behövt borra om hål så hade jag nog blivit lite sur, det är ju det sista man vill ha i duschen!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.