Vi ska bygga en ny sommarstuga på ca 120 kvm. Vi kommer att ha vattenburen golvvärme på undervåningen och vattenradiatorer på övervåningen.

Ska man installera frånluftsvärmepump, bergvärme eller luft/vatten? :eek:
 
Är mitt uppe i ett liknande projekt och först vill jag gratulera till steget att börja bygga!

Misstänker att det är utklarat med kommunen att det är ett fritidshus som ska byggas för annars om det är en bostad av "permanentstandard" måste en energideklaration/beräkning göras för att se att konstruktionen och värmekällan uppfyller normen/kraven.
När vi tittade runt för att välja värmesystem blev vi STARKT avrådda från att blanda golvvärme och radiatorer på de två planen så fundera en gång till på detta och kontakta VVS-firma för råd/projektering redan i detta skede.

För att ge råd vilken typ av panna/värmekälla ni ska välja behövs lite mer information. Vi valda en FLVP dels på grund av tomtens geologiska förutsättningar, ekonomiska faktorer och genomförd energiberäkning. Så fundera lite hur ni kommer att använda huset och hur marken ser ut (närhet till berg tex).

Lycka till med bygget!
 
Varför blir ni avrådda att blanda golvvärme och radiatorer? Funkar hur bra som helst.

Var i landet ska detta hus byggas? Frånluft är ju inte billigt när det väl blir kallt. Skillnaden på luft/vatten vs bergvärme ligger på 10000-20000 och det sparar man in ganska snabbt in om man väljer bergvärme.
 
huggan skrev:
Varför blir ni avrådda att blanda golvvärme och radiatorer? Funkar hur bra som helst.
Skillnaden på luft/vatten vs bergvärme ligger på 10000-20000 och det sparar man in ganska snabbt in om man väljer bergvärme.
Både LK och Uponor (dvs deras tekniker och inte rörfirman) som tittade på projektet avrådde från detta då vi riskerade att få obalans/ojämn värmeverkan men då kanske man blev förd bakom ljuset... :confused:

För oss skilde det BETYDLIGT mer än 10-20kkr...
 
Tack Robert 75! Känns riktigt kul att få bygga sitt eget hus men vad mycket man ska tänka på, huvudbry är bara förnamnet.

Huset skall byggas på Orust, Västra Götaland (närheten av Göteborg). Har inte hamnat i något klammeri med kommunen ännu om klassificeringen av huset. Det kommer att vara ett fritidshus med permanentstandard kan man säga. Dock kommer det ju att stå tomt (undantag någon helg här och där) på höst/vinter.

Huset ligger på en bergstomt med mycket berg i dagen. (inte så muntert när det kommer till avloppsplaneringen)

Det man funderar är ju investeringskostnaden för bergvärme, ligger den runt 130 000 idag eller?
Visst är det många husleverantörer som sätter in FLVP i sina nya hus?? Tänker att husen är så välisolerade men det kanske inte hjälper när man inte är i huset och hjälper till att värma inomhusluften?

Vad tror ni man tjänar i drift per år på att välja bergvärme framför något av de andra??
 
Om det bara ska vara stödvärme under den kalla delen när flvp är dyr och bergvärme billig så kan jag inte se att du någonsin kommer tjäna in en bergvärme.

Jag skulle satsa på flvp, de producerar billig värme och varmvatten under de tider ni kommer använda huset som mest.
 
Är det någon som tom skulle avråda oss från att gjuta in vattenburen värme i plattan och använda ett vattenburet system?

Vi hade från början riktat in oss på en luft/luft värmepump och elradiatorer. Men så tänker jag att det är en tabbe att inte använda ett vattenburet system när det ändå blir ett såpass stort fritidshus men övervåning. (120-130 kvm). Dels är ju komforten högre med vattenburen golvvärme även om jag inser att man inte har så mkt användning för det på sommaren.

Tänker bara så att man inte gör bort sig för visst känns det lite b med elradiatorer i ett modernt nybyggt hus. Tänker om man någon gång skulle sälja så går det ju även bo permanent.
 
Robert 75 skrev:
Både LK och Uponor (dvs deras tekniker och inte rörfirman) som tittade på projektet avrådde från detta då vi riskerade att få obalans/ojämn värmeverkan men då kanske man blev förd bakom ljuset... :confused:

För oss skilde det BETYDLIGT mer än 10-20kkr...
Vad har ni för värme på övervåningen då?
 
Det beror helt på vad ni ska ha för isolering i huset. Ju bättre isolerat desto svårare att räkna hem dyra uppvärmningssystem. Passivhus tex har ju oftast enbart ett elvärmebatteri i tilluften. Att ge generella råd utan att ha några detaljer på huset kan slå riktigt fel.
Frånluftvärmepump bygger ju delvis på att man tillför värme i huset genom att vara där och använda diverse värmealstrande utrustning som tv, kyl och frys mm.
 
Precis! Huset kommer att ha isolering enligt permanenthusstandard (typ 300 mm) men passivhus är det absolut inte, blir en hel del fönster och typ 2 dubbelfönsterdörrar. Huset ligger med utsiktsläge.

Blir än mer huvudbrydd när jag läser om tröghet i plattan med vattenburet system, vore inte helt fel att kunna få några grader varmare om vi är där en helg under vintern. Vore snopet om värmen började bli ok när vi låser dörren för att åka hem. :x
 
Fast trögheten i golvvärmesystemet torde vara ett ickeproblem. Se bara till att ni kan styra pumpen på distans. Då kan den ju jobba upp temperaturen i huset innan ni kommer dit.
 
Vilka summor har ni kostnadsberäknat bygget på? Med den ytan så misstänker jag en rejäl slant? Ett vattenburet värmesyste som drivs av bergvärme är väl inom felmarginalen för hela bygget? El-radiatorer i ett nybygge är väl som att sätta gamla rostiga fälgar på en sprillans ny bil?
 
Lhea skrev:
Vad har ni för värme på övervåningen då?
Vi har/kommer ha golvvärme på båda planen.
Om jag tolkar dig rätt så har ni 2 plan om 120m2 då du skriver att övervåningen är på 120m2? Om fallet är detta dvs ca 240m2 så ligger du på gränsen av vad en FLVP mäktar med och det är nog läge att göra en beräkning och se om det går ihop uppvärmningsmässigt. Men om det bara är 120m2 så är det inga problem med en FLVP. Om ni ska välja bergvärme eller FLVP är nog mer en fråga om ert projekt och ekonomin till det. Var bara medveten om att med en FLVP kan du inte sänka temperaturen under 16-17 grader för då jobbar den enbart med elpatron och bir då riktigt oekonomisk.
 
Bottenvåningen är på ca 80 kvm och på övervåningen är det ca 45 kvm + terass.

Tanken är att bygga skal, värme avlopp och dylikt nu här i vår/sommar. Sedan komplettera med kök/ badrum senare. Budgeten just nu är ca. 1 miljon.

Kanske faktiskt vore det allra bästa att investera i en bergvärmepump, det är ju trots allt ganska kallt stora delar av året.

Det där med fjärrstyrning låter absolut som en lösning på problemet med tröghet i plattan. Hur vanligt är det att man lägger den vattenburna värmen ovanför plattan? Alltså inte gjuter in den, för att slippa trögheten i betongen?
 
Satsa du på bergvärme och även golvvärme på övervåningen om det bara rör sig om 45 kvm när du ändå skall bygga nytt, skall ni ha huset livet ut så är det vinst i komfort och driftskostnader. Nej det här är inte våran grej att ha detta huset, vi säljer det!. Köpare ser att det är bergvärme och golvvärme=Lättsålt på Orust nära Gbg, Uddevalla, Trollhättan.Betongen fungerar som värmestrålare i en golvvärme installation denna årstiden så är betongen varm/ljummen hela tiden om man har gjort bottenplattan korrekt så inte värmen går neråt.

mvh
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.