Magasinetblogg skrev:
Vi funderar på Eljos Renova-brytare,... Och uttagen känns lite klumpiga, skulle gärna ha ännu mer diskreta...
På de ställen som man inte behöver tvåvägsuttag ser det mycket smäckrare ut med envägarna. Oftast hamnar ju tvåvägsuttagen under skrivbord och bakom möbler och envägs där de syns väl.
Har en kollega som även satte upphöjning under alla brytare och vägguttag, använde även upphöjd kulodosa ifrån renova. Det ser fint ut förutom dubbeluttagen som ser konstiga ut på grund av formen.
Sätt även inga renova dimmrar utan kör med separat dimmer som sätts i dosan och använd trapp/kron brytare att styra med (jag hade inte fått upp ögonen för detta när nedervåningen fixades).

Se även till att elektrikern sätter uttagen en bra bit ifrån karmen om ni ska ha breda lister, mina hamnade på några ställen väldigt närma listerna.

P1050778.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
sofftis
  • Laddar…
De enkla uttagen är ju så mycket finare, har inte ens tittat på dem förut. Det där med dimmer som styrs via knappbrytare låter intressant, måste jag fråga elektrikern om. Tack!
 
Fattar heller inte varför radiatorer skulle vara bättre än golvvärme "vedeldningsmässigt". Det är ju shunten som bestämmer tempen ut. Och ju lägre temp. du behöver pumpa ut ju längre/mer energi kan du behålla i tankarna. Golvvärme värmer över stor yta så en låg värme erfodras; shunten kan använda tempererat vatten och spara hetvattnet så länge som möjligt.
Vilken typ av bränsle ni använder för att värma tanken med är väl egalt.
Klinkers Utan golvvärme..Lägg en slinga i badrummen i alla fall.
 
Det kanske är min ovana vid internetforum som gör mig otydlig. Det är vår totala planering som ger kombinationen vedeldning + radiatorer. Jag har ju inte redogjort för allt här i forumet utan har mer ställt frågor gällande utseende för "äldre stil". Exempelvis ger golvvärme ett visst kallras vid fönster, om man inte har fönster för passivhus (vilket vi inte ska ha). Detta kallras vill vi undvika. Vi ska också ha självdragsventilation i huset, på gammalt vis (förutom fläktar i kök och badrum). Kallras vid fönster skulle då enligt ventilationsflödesberäkningen ge luften ett annat flöde i rummen, som inte skulle vara så effektivt vid självdrag. Ventiler skulle då också behöva placeras på mer otraditionella sätt. Det här är bara två saker vi diskuterat, det finns många, många fler. Jag kritiserar på inget sätt golvvärme, men i vårt blivande hus blir det radiatorer - av lika många skäl som det säkert finns för motsatsen.

Har någon erfarenhet av kulvert och placering av VVB tar jag mer än gärna emot åsikter, kommentarer och tips. Det är en av de praktiska frågorna som vi inte känner oss hemma med, och experterna är inte överens. Kanske de aldrig är förresten...

Sedan tycker jag att radiatorer exempelvis Lenhovda sektionsradiatorer är väldigt fint, och det är nog mest det jag ville ha tips om egentligen, hur man kan få ett tråkigt nybyggt själlöst hus att kännas genuint, gammalt och inbott. Om ni förstår vad jag menar :)
 
Det är helt ert beslut naturligtsvis:) Jag gillar oxå radiatorer (gamla), det är inte det. Var mest påståendet att golvvärme inte funkade ihop med vedeldning + att ni kanske ska ha klinkers utan ..golvvärme.. Annars är väl nästan just golvvärme en förutsättning för att det ska va njutbart att traska runt på klinkersen.
Har ingen aning om de fönster ni ska sätta in, antar de är skapligt bra i alla fall, vi satte in isolerglas i våra fönster från två-glas, tunna bågar. fräste in isolerglas i bef båge. 80-tals hus så stilen(...?) behölls. Resultatet var över förväntan; Inget, 0 kallras! Vi hade bara elradiatorer då , som var avstängda, men absolut inget kallras.
Var det sen blev kallras var från ventilerna jag fick ta upp pga ingen tillluft från dragiga fönster längre.

Ang VVB så ställ frågan i i Teknik/värme allmänt. Generellt sett så gäller väl att ni bör transportera så lite Hett vatten som möjligt, då förlusterna blir större
 
  • Gilla
sofftis
  • Laddar…
Är det någon som har tips på hur man får ny obehandlad furu att se gammal ut? Tänker mig två alternativ, antingen trärent och gråaktigt (men inte grått) eller ordentligt mörknad furu i varm, gyllenbrun färg. På båda vill jag förstås att träet ska synas ordentligt.

Finns det sätt att göra ytan sliten också? Så där mjukt så kvistar står något högre än övrigt virke.... Får ju inte tag på gammalt golv, och även trappan blir ju nytillverkad...
 
Järnvitrol - gråaktigt
Stålborste - ta fram ådrorna
 
Jag kanske är helt ute och cyklar när jag lägger upp den här - Passerade Vemdalen för lite bräda i helgen och sliter väl fortfarande med lite värk - Då både i ryggen, benen och levern.
Stod ett par minuter och kikade på nya Hovde hotell och blev lite kär i linjerna på takkuporna samt precis som du är ute efter alla snygga fönster. Sen är det snyggare med mer spröjs enligt dina och andras biler tidigare i tråden.

Men visst är det ganska snyggt med kuporna, lilla utbyggnaden och fasadbelysningen? Även balkongerna tilltalar mig ganska mycket. Helt klart en kontrast för en lilla skokartong man har i Älvsjö...

http://www.skistar.com/Global/Desti...Byggnader/Hovde Hotel Vemdalen_vinterbild.jpg
 
Stålborste, törs man? Blir det inte för "spårigt"? Kanske ska prova på en bräda... Något jobbigt med 70-80 kvm golv men det kanske funkar i trappan. Oj oj vad knäppt att "förstöra" en ny trappa, min sambo kommer inte vara pigg på det här ;)

Jo, häftigt hus för att vara nybyggt, det är sällan man ser företag satsa på äldre stil. Gillar fönster, fasad och lyktor, färgsättningen också förstås! Takkuporna är jag inte lika förtjust i, men det ser rejält och gediget ut. Synd att det inte finns fler som bygger så här, blir pampigt jämfört med all nyfunkis...
 
Jag skulle inte rekommendera stålborste. Det blir ingen naturlig patina utan riskerar istället att bara bli ett fult repigt nytt golv som ingen ändå kommer ta för ett gammalt. Järnvitriol är heller ingen bra lösning eftersom golv inomhus inte har grå solblekt yta så som man efterliknar med järnvitriol. De grå golven inomhus kommer av såpskurning och slitage under många år. Är de grå ofta dessutom på grund av felaktig skurning med varmt vatten. Golv som skuras med kallt vatten blir bara ljusa och inte trägrå som virke som ligger ute obehandlat i solen.

Vad jag tycker är viktigt när man strävar efter att få något att se äkta ut är att vara ärlig med både material och utförande. Att försöka fuska fram patina blir sällan bra. Köp istället ett nytt massivt trägolv med lite bredd. Vi har i vårt sekelskifteshus golv med brädor som är ungefär 18-20 cm breda. Vill du sedan få en känsla av gammalt skurgolv tycker jag att du ska skura, skura flera gånger innan ni flyttar in, gärna varje dag med bra såpa och en hård borste så kommer golvet att bli vackert, behaglig och passa väl in. Desto oftare du skurar desto fortare uppnår du effekt. Att sedan faktiskt även använda golvet sliter på det och ger en naturlig och äkta yta. Ett bra alternativ är att antingen fernissa golvet med linoljefernissa eller att måla det med linoljefärg. Klassiska behandlingar av golv som användes förr och som fungerar mycket bra även idag.

Tänk också på att när ett gammalt hus var nytt... då var det nytt! Då de här husen var nybyggda var inte golven slitna och färgen inte avsliten runt dörrhandtag och kanter. Skurklossarna var nymålade och trösklarna släta och inte nertrampade av människors stövlar som man ju faktiskt använde inne förr. Det är användandet som har gjort det vi idag eftertraktar men faktum är ju att det från början inte var så och det är inte heller slitaget och patinan som är det allra viktigaste för att bygga ett nytt hus som ser gammalt ut på riktigt, istället är det omsorgen om proportioner, val av profiler och snickerier och detaljer som bidrar till att nå hela vägen. Gamla hus var inte ens speciellt sneda och vinda när de byggdes för man byggde naturligtvis så rakt man bara kunde redan då men sen har huset under tiden satt sig och väggar och golv har förskjutits en del.

Bifogar två bilder, en på ett matrum med fernissat golv, nylagt för ungefär ett år sedan och ett på ett kök med skurat golv som lades in nytt för cirka två år sedan.

img_5316.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • IMG_5088.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Gilla
Småhusägare och 1 till
  • Laddar…
Sophie skrev:
...Är de grå ofta dessutom på grund av felaktig skurning med varmt vatten. Golv som skuras med kallt vatten blir bara ljusa och inte trägrå som virke som ligger ute obehandlat i ...
Tänk på att du nu är inne på byggnadsvårdsnörderi. ;) Ljusa, gråa golv är i alla fall vanligt på västkusten. Troligtvis för att man hade bättre tillgång till varmt vatten alt. skitade ner mer. Varmt vatten löser skit bättre. Jag talar alltså om golv som vårdats i mer än hundra år. Förklarade detta för en annan av byggnadsvårdarna här på forumet som tyvärr vägrar acceptera att det kan finnas skillnader i olika landsdelar. Inte ens när man sitter med förstahandsinformation (samtal med dem som fick skura golven på tiden det begav sig) är det rätt.

Så, om ett ett grått och ljust golv eftersträvas för att likna en kulturbyggnad så är det absolut inget fel i det. Möjligtvis ett regionalt fel.
(lite som med teak som vissa hävdar skall vara ljusbrunt och inte silvergrått. ;) )
 
Ja jag vet jag kör ofta ner mig helt i byggnadsvårdsnörderi och naturligtvis finns det gamla golv som är grå för att de har skurats med varmt vatten vilket inte nödvändigtvis måste vara felaktigt. Jag borde varit tydligare också för jag menar att de blir ljustgrå men inte grå som virke utomhus som man får med järnvitriol vilket jag inte tror blir en bra behandling inomhus. Det var mest en avrådan från att använda järnvitriol men jag ser nu att det var otydligt formulerat.
 
Jag ska ärligt erkänna att jag inte riktigt förstod att det var golvbehandlig som avsågs när det gällde att få trä att se äldre ut. Jag har använt stålborste o järnvitrol när jag gjort möbler som jag ville skulle få patina, men för ett helt golv är det nog inte att rekommendera.
Däremot finns det ju väldigt fina pigmenterade och förbehandlade golv att köpa, jag skule nog kolla på något sådant.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.