Jag vill förmedla mina erfarenheter av att mura skorsten i ett gammalt hus. Jag renoverar just nu ett 100-årigt hus, se www.skyttepaviljongen.se och vill naturligtvis att skorstenen så långt som möjligt ska se exakt likadan ut som 1907. När huset byggdes var det 6 pipor i skorstenen, men jag behöver bara 2, en för en stenugn och en för en braskamin. Jag letade murare som en tok, dom är alla fullskitna med arbete. Till slut hittade jag en och fick pris på murstock och bakugn exkl. hantlangare, ställningar och material. 100.000.- + moms ........chock.
Tog då och pratde med sotarmästar m.fl och kom fram till att jag gör arbetet själv. Murar ett skal av LECA-sten - sätter i ISOKERN-rör och fyller med cementbundna LECA-kulor.
Det synliga över tak blir murat med det gamla orginalteglet - i rätt mönster och höjd.
Under tak putsar jag LECA-murstocken och lägger in lite nischer med det gamla teglet för att få lite känsla. Steugnen är inte bestämd än. Prefab eller egenmurad - jag har hittat en fransk ugn (http://www.lepanyol.com/gb/produits/panyol-produits-particuliers.html ) som verkar bra.
Ett litet tips om ISOKERN-rör. Dom är dubbelt så dyra i Sverige som i Danmark - På mina 26 rör (d=150 x 600 mm) tjänade jag 4064 .- och då ingår Dansk ost för 375.-.
Jag kommer att uppdatera hemsidan med priser och bilder efter hand. Har när detta skrivs murat till 1,7m och gjutit ett betonglock där piporna ska börja.
Ola i Falun
 
Det var en bra och snygg lösning :) ....skall kommas ihåg!
 
Jag är nyfiken på bilderna, olabola46!
 
Mycket trevligt projekt!
Smart med önskelistor på sajten och sponsorer.
Generellt tycker jag inte om rör för de isolerar värmen som går som annars skulle magasinerats i murstocken. Dock har du gjort en omfattande ändring av värmen av vad jag förstod så det kanske inte var så viktigt. I andra små torp kan det vara av vikt att få värmen från murstocken - tyckte det kunde vara bra med ett litet förtydligande.

Varför valde du inte tegel till hela skortstenen?
 
Hej. Jag plockade ner hela murstocken när jag flyttade huset, knackade ren 9,5 ton tegel och ville sätta upp det igen men muraren skulle ha 100.000.- + moms för att mura upp murstocken så där tog det stopp.
 
Om du skall mura med Leca så varför inte mura med ditt gamla tegel? Lovar dig att kan du mura leca så kan du även mura tegel! Har själv murat upp en tegelskorsten i tegel och det är inte konstigare än att mura leca.
 
Hej! Sitter med liknande projekt på gång, mura skorsten med två pipor för öppen spis samt gammal vedspis.. Ser ju att det är några år sedan denna tråd var igång men om ni fortfarande finns på forumet vore det väldigt intressant att höra vad priset blev när du gjorde projektet själv?
 
Blir skoj att följa, bilder önskas...
 
Hej
Jag hade nästan glömt tråden. Det huset är nu klart - fungerar som café i Falun - www.skyttepaviljongen.se.
Bilder på hela bygget finns om ni söker på: http://galleri.skyttepaviljongen.se/#home
Flesta bilder på skorsten och bakugn finns på "Renovering gamla huset"
Måste säga att skorsten och bakugn blev skitbra. Någon frågade varför jag inte använde det gamla teglet. Hade för lite tegel att tillgå - sen är det enklare att mura med leca. Nån skrev om att magasinera värme i murstocken - ok - men det går åt mycket energi för att få murstocken varm sen när man inte har eldat på länge så kyler den när kylan rasar ner i skorstenen.
Betr. en bakugn - bilder på länken ovan - så har jag byggt en bakugn som har ett inre och ett yttre skal med isolering mellan. det gör att den är snabb att få upp i värme, det blir inte hett i rummet och den spricker inte. Att magasinera värme är nog förlegat.
Nu håller jag på med en ny murstock till min dotters hus. se bild. Den blir synlig inne 5,4 m på bilden ser man:
Längst fram/nere plattan där den vattenmantlade kaminen ska st.
Man ser nere där rören till kaminen dras i en nisch som ska döljas av en vit plåt.
Som en stående rektangulär nisch ser man vedupplaget som är under uppbyggnad.
På den putsade ytan till vänster syns askluckan:
Spiroröret ska kortas och bli askpipa.
Till vänster om spiroröret syns det fyrkantiga Isokernblocket som ska utgöra yttre delan av skorstenen.
Till höger om spiroröret syns det inre Isokernröret som blir pipan i skorstenen.
Isokernen kommer att börja på den nivå där kaminröret ska gå in.
Skorstenen kommer att muras ihop med leka skalet som utgör murstocken.
D.v.s Isokernskorstenen ingår som en del av den synliga murstocken.
Bakom - tajt på isokernen - kommer ett siporör att läggas som köksventilation.
Ovan yttertaket ska skorstenen och köksventilatinsröret döljas i en falsad plåtskorsten där köksventilationen ska gå ut genom ett galler på sidan.
Pris????? I vart fall mycket billigare än en traditionell skorsten - och du kan få tillstånd att göra den själv. IMG_0014.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Tyvärr ska bilden rätas upp 90 gr till höger - fick inte till det - sorry
 
Du säger att det blir billigare pris med Leca. Menar du att arbete går fortare? Javisst gör det. Men att mura i tegel gör att det håller längre och i längden blir billigare. Det är min erfarenhet. Sen får du in mer kanaler på mindre yta med tegelskorsten.
 
Matger skrev:
Du säger att det blir billigare pris med Leca. Menar du att arbete går fortare? Javisst gör det. Men att mura i tegel gör att det håller längre och i längden blir billigare. Det är min erfarenhet. Sen får du in mer kanaler på mindre yta med tegelskorsten.
Att mura Leca går fortare.
När man använder Isokernrör eller motsvarande håller det lika länge som tegel.
Isokernrören är enklare att sota då dom är släta och runda.
Om man lägger flera Isokernrör i ett skal av Leca så går det in flera kanaler på samma yta än om man murar regel.
tegel är mycket dyrare att mura.
Mura skorsten av tegel kräver av sotaren godkännd murare.
För att få en snygg avslutning går man över till skal av tegel över taket Tegelskorsten med dekorativ avslutning ovanför ett tak med plåtbeläggning.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
En nyligen murad skorsten av tegelsten inuti ett hus under renovering.
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
  • Gilla
ktm250
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.