Ja, vi har lagt ett bud på en privatägd färdig-avstyckad tomt. Är det någon som vet vad som tillkommer i avgifter vid ett ägarbyte?

Bortsett lagfart och en administrativ kostnad i våran kommun på cirka en femhundring har jag inte lyckats få reda på nåt mer, någon nybyggnadskarta behövdes inte iaf. :p
 
Anslutningsavgifter för VA tillkommer oftast.
 
Hemmakatten
Vi har också köpt avstyckad tomt privat. Avstyckningen var klar och bekostad av säljaren. Så det enda som tillkommer vid själva köpet är lagfartsavgiften som Tosca o Pedda skrev om.

Sedan tillkommer andra kostnader när man vill bygga som anslutningsavgift för el och VA (ev. kostnad för enskilt VA), anslutning av telefon, ev. avgift itll kommun eller länsstyrelse för tillstånd för infart, kostnad för förhandsbesked och/eller bygglov mm.

Vad som är viktigt att kontrollera innan man köper tomt är om det är tillåtet att bygga bostadshus där och hur stor byggrätten är. Man bör kolla om det finns servitut som antinger belastar fastigheten eller som egna fastigheten har på annans mark. Går det att ordna utfart/får man tillstånd till det? Elanslutning kan kosta stora pengar om det inte finns en anslutningspunkt vid gatan. Likaså kommunalt vatten och avlopp som oftast går på mer än 100´. Finns inget sådant måste man ha tillstånd till avloppsanläggning på egna tomten (förutsättning för bygglov).
 
Tackar för svar.
Tomten ligger utanför planlagt område så det finns inga restriktioner mer än att huvudbyggnaden (boningshuset) skall falla kommunen på läppen vid bygglovsansökningen.
Avlopp, vattenbrunn och el har vi redan fått offerter på. Så det var just kring själva övertagandet frågan gällde, men det verkar som det inte blir några överraskningar förutom det jag redan fått höra :)
 
Kolla också att tomten är gravationsfri, alltså att det inte redan finns lån på den!
 
Finns inga lån/skulder eller annat skelett i garderoben rörande den avstyckade marken, och idag fick vi klart besked att vi verkligen får köpa den, whoopeeee, vårat bud gick hem. Så nu skall det bara ordnas köpekontrakt och köpebrev, å pynta lagfarten. Sen skall röjsågen fram.... ;D
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.