Hej

Har idag 5 vanliga glödlampor á 40 W monterat på en skena i taket. Till dessa har jag en vanlig dimmer på 30-300W (tror jag). Om jag skulle byta ut dessa glödlampor till IKEA:s 8W ledlampor så blir ju en belastingen 40W på dimmern. Skulle det fungera eller behövs den en speciell dimmer? Vet att det finns dimmer för led, men är inte dessa gjorda bara för att belastningen över dimmern blir så låg med LED-lampor?

//JED
 
Det finns speciella led dimmer med dom är för 12v system. Annars är det lamporna som måste vara dimmbara.
 
pelle242 skrev:
Det finns speciella led dimmer med dom är för 12v system. Annars är det lamporna som måste vara dimmbara.
Nja. Det finns dimmrar för 230v där skillnaden är att de "ledkompatibla" klarar att dimmra trots minimal last, tyvärr är de i vårt hus sånna där minst 20W så ledlamporna fick sitta på vanliga on/off-platser. Dessa kräver att LED-lamporna också är dimbara men med 20W-dimrarna funkar det inte med LED trots dimbara lampor.

Exempel:
20-400W
http://www.jula.se/multidimmer-20-400-w-402588
0-400W
http://www.jula.se/multidimmer-0-400-w-400521

/F
 
Har provat det Fredrik-i-skogen ovan nämner.. En "vanlig" dimmer med dimbar LED.
Det fungerar, men LEDlampan peakar (högsta effekt) innan man vridit fullt på dimmern vilket resulterar i att den går ner lite i styrka när man har den på max... (har justerat ner dimmern så långt det går)
 
Det är väldigt känsligt, jag har en dimmer som där det funkar helt OK med en Philips 5W dimbar LED, men beter sig som Swappe beskriver med en dimbar Osram. Andra dimmers fungerar inte alls.
 
Att lamporna är dimbara är tyvärr ingen garanti för att lampans ska kunna dimras på ett tillfredställande sätt. Det är kombinationen av dimmern och lamporna (drivdonet) som måste fungera. Enklast är nog att att hitta en dimbar lampa ifrån t.ex. philips eller osram och se vilken dimmer som rekommenderas till just den lampan.

Sedan kan det vara bra och kolla vilken lägsta dimringsnivå som fungerar. Vissa dimrar klara ner till 0% medans andra bara klarar ner till 20% osv.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.