Vi behöver ta upp ett lite bredare hål i en tegelvägg för dörr till badrum. I dagsläget finns en 2000X700 dörr där. hur gör vi bäst för att ta bort den? Samt bredda hålet en decimeter, höjden får förbli som den är. Ska man ta bara i ena sidan, vilket ju verkar enklast? Hur kapar man teglet på ett snyggt sätt så att kanten blir jämn, stenarna ligger ju omlott. Särskilda verktyg eller går det att göra med stämjärn typ? Ska man stötta med något innan ny karm är på plats?
Många frågor, men hoppas nån är villig att hjälpa till.
:)
 
Det enklaste är ju att hyra en stenkap. Det dammar något vettlöst så se till att plasta in området och ha ordentligt andningsskydd och mask!
Alternativet är att bila men då får du en ojämn kant och riskerar att slå loss hela stenar. Det går rätt enkelt att fixa till med t.ex. Gipsputs efteråt...

//Anders
 
I ovankant på dörröppningen har du antingen ett murat valv eller en inlagd balk. Om du har ett murat valv så kommer du att ta bort en del av vederlaget vilket med största sannolikhet innebär att valvet rasar ner. Om du har en inlagd balk så tar du ju bort upplaget för balken vilket gör att den rasar ner. Så det är inte helt så enkelt som "anders07" skriver, du måste bereda dig på att ta hand om ovankanten av din dörröppning antingen genom att mura ett nytt bredare valv eller lägga upp en lite längre balk. Så det kommer sannolikt att bli en del mur arbete för att få till dörröppnngen.

Sen är det riktigt att en stenkap fixar till sidan med raka snitt och det ryker om inte kapen har bra utsug eller kan matas med vatten så att dammet binds.

Stämjärn används till träarbete och det är helgerån att ens tänka tanken om att använda ett stämjärn på en tegelvägg.
 
Tack för era svar! Vi får börja med att knacka bort putsen då för att se om det finns nån balk alltså. Och sen ta det därifrån.
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.