På Lantmäteriets och kommunens karta är vårt uthus större än vad det är egentligen, ganska lika så stort som vi vill göra huset när vi renoverar det. Kan vi utan bygglov göra huset så stort? Behöver man bygglov för att dra in vatten?
När vi fick bygglov på vår huvudbyggnad tyckte kommunen att vi skulle flytta uthuset pga brandkrav - tror inte att det diariefördes men kanske är det ändå ett krav? Vi vill helst inte göra det, gårdsmiljön är från 1700talet ca och känns mer harmonisk som den är.
 
1. Nej, troligen inte. Det kan vara så att lantmäteriet eller kommunen bara utgått från flygbilder när de ritat in byggnaderna på kartan, och dels är ju takkonturen större än huslivet, dels kan det ha varit lite dåliga bilder och legat en vedtrave eller liknande intill huset så att den som ritade helt enkelt övertolkade husets storlek i bilden.

2. Tror inte det, bara ni kopplar in det efter er vattenmätare (om ni har kommunalt vatten).

3. Tror inte det är ett krav (man kan räkna hus + uthus som en gemensam brandcell, och det är vanligt att t.ex. bygga garage bara 2 m från ett hus), men det är ju bra att tänka på brandrisken om ni ska renovera det - med mindre eller brandklassade fönster, gips eller sten i väggarna som vetter mot huset, etc. Flytta det behöver ni nog inte göra.
 
Redigerat:
Mikael_L
Aniska skrev:
På Lantmäteriets och kommunens karta är vårt uthus större än vad det är egentligen, ganska lika så stort som vi vill göra huset när vi renoverar det. Kan vi utan bygglov göra huset så stort?
Jag tycker att ni i så fall först ska köra lite detektivarbete efter andra handlingar.
Knalla in på kommunen och be att få se de dokument dom har för er fastighet, jag antar att ni inte behöver ange ert ärende, eller ert verkliga ärende.

Det är mycket möjligt att det finns något annat dokument som anger vilken byggyta som det är.

edit:
Även om det inte finns några andra "bevis" på storleken så finns det ju ändå alltid en del risker.
T.ex. att någon granne eller annan person anmäler utbyggnaden.
Det kan gå att hitta bilder som visar det ursprungliga utseendet, eller så syns det att det är utbyggt vid en lite närmare granskning.
Bara så du vet att det inte är riskfritt.

By the way, är det detaljplanelagt område?
 
Redigerat:
Tack för intressanta svar.
Vi bor utanför detaljplanelagt område och delar vatten med två grannar.
Det går säkert att hitta bilder på hur det sett ut, vi bor i hyfsat besökta trakter. Det är inte värt att göra olagliga saker. Samtidigt är det nog ingen som kolalr på halvmetern när. :)
 
Det som gäller är ritningarna som har använts i bygglovsbeslutet som sen ska finnas i arkivet.

Kommunen är dessutom skyldig att hålla en uppdaterad karta som speglar verkligheten...

I den bästa av världar så ska dessa överensstämma...

När man uppdaterar kartan så kan eventuella olikheter vara svartbyggen. Men det kan även vara olikheter i vad man har redovisat eller hur man har mätt...
 
Mikael_L
Men om det nu är en rätt gammal byggnad, dessutom ekonomibyggnad, så är det inte alls säkert att det finns (och behövdes) något bygglov för den.

Aniska, utanför detaljplanlagt område brukar det finnas generösare regler för byggyta för hus som inte är bostadshus.
Det är något ni kan tänka på.
 
Tror jag rörde till det? Har svårt att sätta fingret var jag varit otydlig men försöker tydliggöra:

1. Vi har precis blivit klara med vår huvudbyggnad, avrappporterades till kommunen för ett år sedan. (Efter det har vi byggt inomhus att få lite mer klart.)

Nu kommer fortsättningen - vi har börjat skissa men inte begärt bygglov för 2 olika projekt
2 Växthus- och hönshusbygge - ett separat hus. Vi har hört att det kostar mer om man drar in el och vatten och funderar vi på att dra in åtminstone el för underlätta stödvärme till hönsen.
3 Efter det ska vi renovera vårt magasin så det bli gäststuga, tvättstuga och vedeldad bastu. Det kan ha ungefär samma mått som det har idag eftersom vi flyttar ut veden till ett eget hus. Skulle gärna justera måtten lite. El är indraget, inte vatten.
 
Redigerat:
Elen till hönshuset tar du bäst från grannen. ;)
 
Klart det kostar mer om du drar in el och vatten. Både när du bygger och när du använder byggnaden.
 
b8q skrev:
3. Tror inte det är ett krav (man kan räkna hus + uthus som en gemensam brandcell, och det är vanligt att t.ex. bygga garage bara 2 m från ett hus), men det är ju bra att tänka på brandrisken om ni ska renovera det - med mindre eller brandklassade fönster, gips eller sten i väggarna som vetter mot huset, etc. Flytta det behöver ni nog inte göra.
Våra byggregler har tydliga krav på att hålla minst 8m mellan byggnader för att minska risken för brandspridning. Friggebodar upp till 15m3 är undantagna. Men man kan inte räkna två byggnader som samma brandcell. Däremot är det som b8q skriver att det finns nästan alltid lösningar på att bygga hus närmare varandra och klara av kraven på skydd mot brandspridning mellan byggnader.

Viktigt att påpeka att vår bygglagstiftning inte är retroaktiv, dvs befintliga byggnader som inte är svartbyggen de senaste 10 åren, står som de är. Har ni hus från 1700-talet kan knappast krav på flytt bli aktuellt. Men nya byggnader kommer att "belastas" med de nya kraven.
 
Det är väl bostäder som ska ha 8 meter mellan sig? Tex bostadshus och garage får stå 4 meter från varandra utan nåt speciellt brandskydd.
 
haavard skrev:
Det är väl bostäder som ska ha 8 meter mellan sig? Tex bostadshus och garage får stå 4 meter från varandra utan nåt speciellt brandskydd.
Nja, det finns förvisso en särskild tabell för småhus och komplementbyggnader, men grundregeln är generellt 8 m, BBR 19 5:611 "Byggnader ska utformas med tillfredställande skydd mot brandspridning mellanbyggnader. (BFS 2011:26). page68image4696 Allmänt råd



Tillfredställande skydd erhålls om byggnader uppförs med ett avstånd somöverstiger 8 m. "
Om det sedan går att ställa byggnader närmare varandra beror bla på om det finns oklassade fönster, öppna takfötter, brännbar fasad osv.
 
Mikael_L
Viktigt att du använder dig av rätt kartbilder Det finns kartbilder på lantmäteriet där byggnaders storlek och placering inte stämmer mot det verkliga. Du hittar den informationen tillsammans med kartbilden där detta anges.
Även kommunen kan använda sig av dessa, finns avhandlat mycket grundligt i någon gammal tråd.
Men det finns också många äldre byggnader som på kartan inte är skalenligt ritade som det tidigare noterats.
När det sedan gäller byggnationer utanför detaljplanerat område, speciellt uthus, mm, så är beror mycket på vart det ligger och grannarna.
Men risken om du börjar hantera det den formella vägen att du då kan åläggas åtgärder för att vara godkänt enligt dagens byggregler.
Har ni ett uthus idag som finns utritat och ni renoverar det. t.o.m. bygger ut det något, tja jag vet hur jag skulle.
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.