Hej, jag har en IVT490 frånluftsvärmepump i vårt vinterhus i Härjedalen.
När vi inte är där så har vi ca 15-16 grader inne. Vad tror ni är mest lönsamt när vi ej är där, endast som elpanna UTAN frånluft, dvs inte byta ut den goa uppvärmda luften eller köra med kompressor?

Med vänlig hälsning,
Rickard
 
Jag e ingen specialist på området, men om du inte ventilerar luften, kanske du ska överväga en luftavfuktare också. Lite mögevarning annars kanske.
 
Ingen fara med ukt så här års, under 20% när vi var där över jul kokad vi vatten typ hel tiden :)
 
riob skrev:
Ingen fara med ukt så här års, under 20% när vi var där över jul kokad vi vatten typ hel tiden :)
Men då gick frånluften och köksfläkten och det öppnades dörrar och fönster och ....

Om tanken med att inte köra frånluften är att inte släppa ut varm luft så betyder ju det minimal vädring, och då brukar en luftavfuktare vara en god idé. Men som sagt, jag är ingen specialst, det kanske inte behövs. Du får prova och rapportera tillbaka i vår :)
 
När frånluftstemperaturen är högre än utetemperaturen så är det billigare att stoppa
fläkten och köra elpannan. På min Nibe 360P inträffar detta redan runt 0 grader utetemp.
 
Hur räknar du då? Det är ju inte enbart tilluften som sänker temperaturen i huset. Strålningsvärme genom väggar, tak, fönster och dörrar torde ju stå för en väsentlig del och dessa har du ju även när fläkten inte går. Och med tanke på att pumpen har ett COP på närmare 3 så låter det konstigt. Eller?
 
sandhall skrev:
Hur räknar du då? Och med tanke på att pumpen har ett COP på närmare 3 så låter det konstigt. Eller?
För att ha någon nytta av en värmepump måste man ta värme från något. Släpper man ut varmare luft än man tar in försöker man alltså värma både ute och inne, vilket innebär en förlust. (Fast behöver man ventilationen är det givetvis fortfarande bra att kyla luften man släpper ut, även om den inte blir kallare än uteluften.)
 
Redigerat:
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.