Ska göra om två rum i ett hus byggt på 1850-talet. Det kommer att innebära att 3-4 fönster ska bytas ut. Därför är jag nu på jakt efter "snygga" fönster i gammal stil med tre spröjs per fönsterbåge.
Fönstren ska alltså inte se för moderna ut och eftersom vi så småningom kommer att fortsätta att renovera huset så bör fönstret gå att få tag i under en låång tid framöver. Alltså ett fabrikat som inte byter utseende och modell.
 
Begagnade/renoverade fönster från ett annat hus från samma tid?
 
Näe, jag menade nytillverkade (serieproducerade) som inte ser för moderna ut.
 
D
Tanums kulturfönster kanske?
 
...och jag tipsar som vanligt om RM-snickerier. :D www.rm.se
 
I vilket skick är befintliga fönster? Och framför allt är de ursprungliga? Om det är frågan om original (eller iaf från innan funkistiden) så borde det givna alternativet vara att renovera dem.

Har man inte tid och lust själv så kan det man lämna bort dem. Det är ju ett rätt drygt arbete. Ekonomiskt sett bör du få en hel del renovering för kostnaden det skulle bli att köpa nya. Man kan ju också byta till energiglas i innerbågen (eller köra lösa innanfönster om det handlar om enkelglasbågar). Då får du ett energivärde bra nära ett modernt fönster (med separata innerfönster i princip helt jämförbart).

Tänk på att gamla fönster generellt håller en kvalitet som nya aldrig kan matcha (om man inte betalar en förmögenhet för dem). Träet valdes noga ut och bara det bästa användes till fönster. Kanske letade man upp särskilt långsamväxande gamla tallar direkt i skogen. Man inser lätt att sådant inte händer idag. Alltså gör inte samma misstag som så många andra gjort att slänga bort fönster av fantastisk kvalitet (även om de behöver lite omvårdnad) och byt ut till dyra nya av masstillverkad genomsnittskvalitet. Att det utseendemässigt inte finns något som slår original är ju självskrivet.
 
Redigerat:
  • Gilla
bergenudd
  • Laddar…
På så gamla hus behåller man normalt fönster om de är original. Lämna iväg fönstren till en erkänt duktig fönsterrenoverare. Om de är alldeles för ruttna för att göras vid (vilket är väldigt dåligt) så kolla med någon duktig snickare om du kan få likadana tillverkade.
Köp ett nummer av tidningen Gård och torp i närmaste affär och kolla i den, där brukar finnas rätt saftigt med annonser till den här typen av hantverkare. Nytillverkade fönster i "gammal stil" ser alltid förjävliga ut. Ungefär som att sätta kjolpaket på en Volvo 240 och tro att det blir en Ferrari.
 
  • Gilla
haavard
  • Laddar…
Min käre bror renoverade ett jättehus från 1921. Det hade ett gäng gigantiska fönster med spröjsar. Vi skrapade bågarna helt rena från gammal färg, och de doftade så gott av terpentin när virket kom fram. Otrolig träkvalitet! Sen grundade och målade vi om dem förstås.
Han skaffade måttillverkade tvåglaskassetter till innerbågarna. Detta var 1978.

Fönstren var fortfarande kanonfina när han sålde huset för ett par år sedan! Speciellt att de här lite ojämna gamla glasen var kvar utåt gav huset en verkligt "autentisk" look. Ofta ser det ut som om man har "slagit ut tänderna" på äldre hus när man har gjort ett okänsligt fönsterbyte.
 
Tror fd Allmogefönster nu mera Outline har vad du söker, värt att kolla iaf..
 
Viktigt oavsett är att montera nya fönsterkarmar i liv med ytterfasaden. Utvändiga smygar skämmer även ett topprenoverat gammalt fönster.
 
Traryd Herrgård, är bra fönster i gammal stil
 
Det känns ju som ett tungt ansvar att renovera ett sådant gammalt hus, vill inte på något sätt ge dig något dåligt samvete men kan hålla med om att *nya* serietillverkade fönster känns ju lite fel...

Kan tips om AllmogeSnickerier som kanske kan tillverka fönster i någorlunda rätt stil. Har inte handlat av dem själv men jämförde priser när vi köpte nya fönster till vår (moderna) villa från 1938 och de låg bra till.

Lycka till!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.