Har precis sålt huset, kontraktet är påskrivet och vi ska börja flytta ut. Vi köpte huset 2008 och dåvarande säljaren hade en paketlösning med mäkling och dolda fel-försäkring som han tecknade och som skulle gälla i 10 år.

Det här kanske är en dum fråga men jag har inte hittat något bra svar på den...

Eftersom dåvarande säljaren tecknade en dolda fel-försäkring som gäller i tio år och vi i vår tur säljer fastigheten efter 5 år, gäller hans dolda fel-försäkring i 5 år till? Det skulle ju innebära att ifall den nya köparen hittar ett fel som anses vara ett dolt fel som vi blir ersättningsskyldiga till, så kan vi ju i teorin lyfta den till säljaren som sålde fastigheten till oss... Vi skulle i det läget bara vara en proxy (ja, om man nu kan bevisa att felet uppstått eller härstammar från en tidpunkt längre tillbaka än 2008, exempelvis en ombyggnad eller renovering den tidigare ägaren gjort) mellan den nya och den förra ägaren.

Kan det verkligen vara så? Eller finns det någon klausul i försäkringen som friskriver förra ägaren från ansvar om vi säljer fastigheten under försäkringsperioden?
 
Nej det finns ingen friskrivning men den nya köparen är inte avtalspart utan skall reklamera fel gentemot er. Där fastställs huruvida det kan finnas ett säljaransvar som gör att ni skall ersätta köparen för fel i fastigheten.

Sedan kan ni i er tur regressa eller ställa återkrav på eran avtalspart säljaren eller om det är inom villkoren för dolda fel försäkringen så mot försäkringsbolaget.

Det man skall minnas är att det först och främst är en del friskrivningar så en hel del skador kommer oavsett vad inte ingå under försäkringen. Sen ännu viktigare så påverkar omständigheter huruvida säljaransvar föreligger. En part kan ha gjort åtgärder som tydliggör fel eller döljer det (medvetet eller omedvetet vilket påverkar säljaransvar. Säljare kan ha gjort vissa utfästelser, förklaringar etc som gör att köparens undersökningsåtgärder ändrats åt endera håll. Eller så kan helt enkelt pris eller andra omständigheter påverkat ansvarsfördelningen.

Det finns därför ingen automatisk ansvarsöverföring även om försäkringsbolag i en del fall för att förenkla skaderegleringen mycket väl kan tänka sig att förhandla med slutliga ägaren direkt om parterna är överrens
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.