Jag skall koppla en likströmsfläkt med två sladdar inuti en dator till ett särskilt sorts uttag med tre pinnar (PWM). En PWM fläkt slaktas och får donera kontaktstycke. När detta skall kopplas uppstår problem... Dessa flatstift / ändhylsor har jag aldrig sett förut, dessutom vet jag inte vad de heter eller exakt hur stora (små) kablar eller hylsor är. Jag vet inte ens vad jag skall leta efter. Som synes på bilderna är komponenterna oerhört små (förutom att jag är en kass fotograf) och jag tror jag saknar crimptång till detta. Vad ska jag leta efter? Var?

Bilder:
<a href="http://imgur.com/hXX4U"><img src="http://i.imgur.com/hXX4U.jpg"/></a>


<a href="http://imgur.com/4N8wt"><img src="http://i.imgur.com/4N8wt.jpg"/></a>
 
JakanGranit skrev:
En PWM fläkt slaktas och får donera kontaktstycke.
Viss risk att jag missförstår men jag skulle nog klippa sladden på den slaktade fläkten och skarva på den nya med lödning och krympslang. Borde gå snabbare/enklare/billigare än att få tag i rätt typ av kontakter/tång.
 
  • Gilla
Helioz
  • Laddar…
Jag skulle också gjort som Alfredo. Ta en lödkolv och löd ihop kablarna istället, det går hundra ggr snabbare än att försöka hitta kontakt, stift och verktyg.

Finns billiga lödkolvar hos biltema, jula eller classe.
 
hmmm... Tack för synpunkter. Ja, skarva kablarna är nog lättare. Då jag saknar lödpenna eller liknande så undrar jag över om man kanske kan använda wago eller dylikt till detta? I http://www.byggahus.se/forum/el/112815-telejack.html tipsas om "mörtögon" till telekablar. Dessa är i ungefär samma dimension som sådana. Då är frågan; vad är "mörtögon"?

Annars, om jag nu ger mig i kast med att löda och krympslang, så uppstår frågan; vilken lödkolv ska jag ha? Jag tittar på swedol och ahlsell och känner mig plötsligt fattig av någon anledning...
Billigaste vore ju någon klämkoppling eller wagoliknande, så vad behöver jag? Det är ju inte direkt 6 x 6mm²...
 
Redigerat:
JakanGranit skrev:
tipsas om "mörtögon" till telekablar. Dessa är i ungefär samma dimension som sådana. Då är frågan; vad är "mörtögon"?.
Sådana här
599X928_PMI.jpg
Finns här.

JakanGranit skrev:
Annars, om jag nu ger mig i kast med att löda och krympslang, så uppstår frågan; vilken lödkolv ska jag ha?
Enklaste, billigaste tänkbara duger nog till detta.
 
Nu vet jag inte vad du har kollat på för lödpennor. Men en sådan här:http://www.jula.se/lodpenna-213013 duger för att skarva trådar, och även för mycket inom elektroniklödning.
 
Vanliga klämhylsor, av den typ som man använder i bilar, funkar också bra och blir prydligt.
 
Oj, många svar! "Vanliga" klämhylsor med tång har jag. Problemet är ledararean, de är för små helt enkelt. När jag mäter utanpå isoleringen är diametern ca 1mm. Det är de tunnaste kablar jag någonsin sett. Det får bli en tripp till Kjelle och handla "mörtögon" tror jag.

Apropå lödkolv, jag har lödat en hel del men aldrig någon el... Mest brons, silver eller alu. 600° - 1800°. Jag kollade nog på för rejäla grejor. En sån där från jula lär jag nog handla ändå till "bra att ha"-sortimentet...

Tack för all hjälp!
 
  • Gilla
_coffe_
  • Laddar…
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.