Ja en vanlig spis med nån häll o varmluftsugn. Dock är den värdelös men de hör väl inte till saken.. Om de inte är en tvåfas hur kunde då fenomenet med lampor på halvfart uppstå?
 
Varmvattenberedare som är 3-fas?

Direktverkande el, 400V radiatorer?

Att spisen är värdelös kanske hänger ihop med att den är kopplad på 1 fas, går den att koppla om till flera faser får du mer effekt men har den en vanlig stickpropp så lär det behövas mer jobb än att bara koppla om i spisen om ens det är möjligt.
 
Du har något annat som går på två eller trefas. Värmepanna? Elvärme? Varmvattenberedare?

Det där med spisen låter väldigt skumt. De flesta spisar är inkopplade på 3x 16A. I lägenheter i flerfamiljshus används ofta enfas 20A till spisar, det är egentligen lite för klent i förhållande till spisens märkeffekt. Men fungerar efterssom man aldrig använder allt på spisen samtidigt.

Om du har en vanlig stickpropp så får den inte vara säkrad mer än 16A, De flesta vanliga uttag är bara säkrade 10A. Skall man ha 16A krävs grövre trådar från centralen.

Om du har en spis inkopplad med vanlig stickpropp så låter det som ett hempul, och man blir onekligen lite orolig för att någon kan ha fått för sig att koppla tvåfas till ett uttag (ger alltså 400V istället för 230V i uttaget). Eller bara helt sonika säkrat upp ett vanligt uttag till 20A (=brandrisk).

Iofs så skriver du att spisen är värdelös, det kan tyda på att den är inkopplad med enfas 16A eller tom 10A, och att ngn. har "byggt om den" så att den inte skall dra för mycket ström. Enkelt är ex. att koppla in enfas 230V där spisen förväntar sig tvåfas 400V, det ger 1/3 av effekten. vattenkastrullen blir varmhållen istället för att koka.
 
Jaha då blev man nojig igen då...

Ja spisen har jordad stickpropp säkrad på 10a de är jag säker på. De är alltså helt fel? Vill bara säga att de va så när vi köpte huset. Med att den är värdelös menar jag att ugnen värmer ojämnt och hela spisen blir varm när ugnen är igång. Plattorna funkar dock som dom ska.

De enda trefas vi har är bastuaggregatet som inte var igång vid tillfälet för lampor på halvfart och så har jag 2 st trefasuttag av gammal modell i källaren, har dock aldrig använt dom.
 
Mattsson86 skrev:
Okej. Men jag antar att de inte ska vara så egentligen eller är de också normalt?

Kan spisen gå på två faser med vanligt jordad stickkontakt?

Mycket som snurrar i huvet nu... Blir nervös av el...
Ja det är fullt normalt att man kan mäta upp spänning på över 100 V i ett lamputtag (utan ansluten lampa) med strömbrytaren avslagen. Inget farligt, kan jämförs med statisk elektricitet fast mycket lägre spänning.

Låter som att elsystemet skulle behöva en genomgång. Att spisen skulle gå på en (1) 10 A säkring är inte sannolikt. Det kan finnas en säkring till som inte sitter bredvid den förra eller är dokumenterad på gruppschemat.

Du kan göra mycket av denna kontroll själv, eller mha av elkunnig i bekantskapskretsen, där en bra början är att inventera exakt vad som ligger på varje fas och säkring, och uppdatera gruppförteckningen därefter. Bilder är också bra för hjälp från detta forum.
 
Känns bättre o höra :)

Va ner o kolla nyss o de verkar som att spisen trots allt går på 3x 10A. Bättre alltså.. Men fortfarande med vanlig stickkontakt. Så om detta ska vara korrekt så borde de alltså gå sk. 2,5 mm2 kabel från centralen till en dosa bakom spisen o sen till spisen via en fast ansluten kabel som ska vara korrekt kopplad i spisen för att ge 400v?

Ska nog kontakta en elektriker ja :) som du säger så behöver nog de mesta en genomgång..
 
Det normala till en spis är som sagt 3x 16A, då krävs 2,5 kvmm trådar. Nu har du 3x10A, då räcker 1,5 kvmm trådar som är den dimension som används till de flesta installationer i ett hem.

Normalt så ansluts spisar med en s.k Perilex kontakt. Det är en 3 fas kontakt. Ganska stor, med 4 runda stift och ett kantigt stift i mitten. På spisar som bara använder 2 faser har man ofta sparat in det ena stiftet i kontakten. Däremot så skall vägguttaget alltid vara fullbestyckat.

Det går även att ha spisar fast anslutna med anslutningskabelk direkt in i en kopplingsdosa.

I ditt fall är jag allvarligt oroad att någon kan ha anslutit 2 faser med en vanlig kontakt. Dvs en fas till resp. stift. Normalt så skall man ha fas till det ena stiftet och nolla på det andra.

Lite kort "ellära":

Vi har 3 fas system i Sverige. Mellan 2 av de 3 fasledningarna har man alltid 400V, oavsett mellan vilka man mäter. Mellan någon av fasledningarna, vilken som helst och nollan har vi 230V.

I ett vanligt vägguttag har vi en fas och nollan, det blir 230V. Och även en skyddsjord för det mesta.

I ett Perilexuttag och andra 3fas uttag så kan man ansluta en belastning antingen mellan 2 faser och få 400V över lasten, eller mellan en fas och nollan, och få 230V.

Spisar, hällar osv. Tillverkas både i varianter med 400V elementspänning och i varianter med 230V elementspänning. I fallet med 230V elementspänning så ansluts de olika plattorna, ugnen osv fördelat på de 3 faserna, och mot nollan. Eller fördelat på 2 faser om spisen är 2fas kopplad.
 
Fel av mej igen... En perilexkontakt va ju farligt lik en vanlig kontakt om man inte drar ut den...

Så här ser de ut iaf.

Antar att spisen då är kopplad på två faser, nolla och jord?

Stort tack för en bra förklaring!
 
  • 1358168800677.jpg
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Tre faser och jord. Men man ska aldrig lita fullt ut då vissa utrustningar som spisar kan byglas för lite olika kopplingar.
 
Är det alltid samma huvudsäkring som går så kan det vara så att nåt uttag kan behöva flyttas till en annan grupp för att fördela lasten jämnare över faserna. Kontakta en elektriker för det, elektrikern kan hjälpa dig att mäta och räkna hur mycket du drar på faserna.
 
Normalt så ansluts spisar med en s.k Perilex kontakt. Det är en 3 fas kontakt. Ganska stor, med 4 runda stift och ett kantigt stift i mitten. På spisar som bara använder 2 faser har man ofta sparat in det ena stiftet i kontakten. Däremot så skall vägguttaget alltid vara fullbestyckat

Borde inte min spis då gå på 2 faser? Nollan är väl alltid med oavsett hur många faser som används?
 
Lite äldre spisar har ofta en elementspänning på 400 volt. Då kan det vara en perilexkontakt med endast tre runda stift. Tre faser, jord och ingen nolla. Någon som har koll på perilexkontaktens stift kan säkert tala om vilket stift som fattas på din, men jag skulle gissa att det är nollan som fattas och spisen använder tre faser utan nolla.
 
ja, det stiftet som fattas i stickproppen är nolla. står man och kollar på ett perilexuttag är nollan alltid uppe till vänster, om inte uttaget är felvänt, "klacken" ska vara uppåt som på bilden.
 
Då förstår jag. Och detta är helt okej alltså?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.