Hallå där alla byggare!

Är i färd med att renovera på övervåningen i villan, en kåk byggd 1929, alltså byggd med 7" spontat plank. Jag har inte hur mycket höjd som helst att spela på när det gäller infällning av spotlights.

Min tanke är då följande: Jag vill fälla in spotguards, den större plastmodellen upp i det befintliga taket. Lager för lager som det ser ut nu så ligger det en tretex platta ytterst, som följs av, pappskiva, spontad furu 85*25,ytterligare en pappskiva och sist men inte minst kutterspån upp till golvet på vinden.

På detta utrymme får jag gott och väl plats med infällning av spotguards. Men då är frågan, hur fungerar det? Måste det vara helt fritt runt spotguarden? I butikerna vet dem inte vad jag pratar om så hoppas på att min skriftliga beskrivning ger klarhet kring vad jag menar.

Kan det ligga kutterspån runt spotguarden? I och med att det finns flera anslutningar på dessa så funderar jag på om det är möjligt att skapa cirkulation genom att dra vp rör för ventilation upp på vinden?

Edit: Infällning av led är inte ett alternativ då pay of tiden blir för lång för min del.
 
Både ur brand, utrymmes och energisynpunkt tycker jag att du ska fundera över LED-spotlights. Då går det utan problem hitta spottar som inte kräver någon potta alls, eller ryms i en apparat- eller kopplingsdosa. Visst kostar de mer, men många här på forat har köpt från aliexpress.com till vettiga pengar.

Ur brandsynpunkt är trätex och sågspån bland de värsta materialen du kan ha kring en traditionell halogen-spot.
 
norrbottenstorpet, tack för input!

Kan medge att en stor del till varför jag hållt mig ifrån LEDs är för att jag är helt okunnig på det. Är mycket rädd för att ljuset ska kännas som i en operationssal eller att spridningen på ljuset ska bli konstigt. Den du länkade till med warm white verkar ju lovande och inte alls dyr! mycket bra! Men hur fungerar det med kringutrustning? Vad ska man ha för dimmer? Behöver jag ha separat chip till den?

Om du har koll på dessa så får du mer än gärna hjälpa mig med att välja kringutrustningen.

Ska jag inte ha någon potta alls till dessa?

Stort tack för din input!
 
Nu har jag letat omkring på Aliexpress och försökt hitta matchande dimmer. Hittade lampor på länken nedan, där vardera ligger på 5w. Tanken är att ha 6 st lampor i taket samt två i garderoben. I specifikationen står det att LEDs måste vara på mer än 20w för att fungera. Så 6 st. av dem på länken nedan borde fungera fint då det blir totalt 35w, är jag rätt ute? Går dessa LEDs ens att dimma?


Om det går att dimma dessa, hur mycket kan jag dimma upp/ner? Vill ju kunna få till så det lägsta läget inte blir för starkt i sovrummet.


Kan jag koppla en dörrströmbrytare typ den från IKEA till de två LEDs som jag tänkt ha i garderoben?


Vad mer behöver jag om jag skulle köpa dessa två?


Här är LEDs,
http://www.aliexpress.com/item/Summ...nty-warm-white-cool-white-free/478778291.html

Här är dimmer,
http://www.aliexpress.com/item/Free...emr-switch-touch-dimmer-switch/528382422.html


Med vänlig hälsning, Ragge
 
Jag är ingen belysningsexpert eller elexpert. Det finns flera trådar om kina leds, både om dimning och kopplingar. bla dessa:

http://www.byggahus.se/forum/belysning/200743-problem-med-dimmring-av-kina-led.html
http://www.byggahus.se/forum/belysning/197413-koptips-led-downlights-fran-kina.html

Själv har jag haft lite problem med någon leverans och färgtemperatur, varför jag tycker man ska köpa provexemplar först om man har tid att vänta.

Sedan tror jag de flesta tänker sig att använda en fristående dimmer som man sedan styr med en vanligt traditionell dimmer i den elserie man har i övrigt i huset. http://www.aliexpress.com/item/Reta...er-with-CE-and-SAA-certificate/541208192.html
 
janwide
Jag föredrar traditionella spotar eftersom ljuset i de blir varmare när man dimmar ned. Då har man svagt mysljus men också bra, vitt, arbetsljus då det behövs. Du kan ha kvar träspånet runt pottorna. Själv valde jag dock att lägga brandisolering runt pottorna ifall de av någon anledning skulle spricka. Inge kul med träspån som strilar ned på lampans baksida!
 
Även om du kör LEDs som inte behöver pottor i traditionell mening, så behöver du se till att det finns några cm luft kring spoten ändå och garantera att du inte får sågspån på toppen av den. Den kanske inte skapar brand fullt med sågspån i kylflänsarna, men spoten lär gå sönder av överhettning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.