Renoverar 20-tals hus , bygger om källargaraget (tillbyggt 67) till tonårsboende.
Behöver tips om hur man på bästa sätt ljudisolerar mellan källare och övervåning.
Taket verkar vara uppreglat med 10 cm tomrum (lite hängande masonitskivor här och där :x)
och gips.
DSC_3300.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder

Har frigolit över från källargolv isoleringen , Jackopor 80 , 100mm , är det en bra ide att använda detta som ljudisolering? Och ett extra lager gipsskivor?
 
Nej, cellplast isolerar inte mot ljud över huvud taget. Använd mineralull.
 
Akustiktak?
 
Det var ju synd att frigoliten inte gick att använda för ljudisolering.
Då kommer frågan om jag skall använda mineralull 100 mm utan luftspalt, eller 50 mm med luftspalt?
Jag har läst några trådar där det poängteras att luftspalt är viktigt när det gäller fortplantning av ljud.
Någon som vet?
 
Redigerat:
Det är lätt att tro isoleringen i ett mellanbjälklag eller ett nedpendlat undertak ger en ljudisolering, men så funkar det tyvärr inte.
Ett nedpendlat undertak tex. absorberar ljudet i rummet så att efterklangstiden sänks. Ju tjockare akustikplattor som används ju mer bredbandig ljudabsorption får vi - dock ingen lågfrekvent ljudreduktion till rummet ovan!

Att man fyller mellanbjälklaget med isolering är för att absorbera den resonansfrekvens (stående våg) som bildas där och här gäller det att ha så löst packad isolering som möjligt med en låg volymvikt (lca 20 - 40 kg / m3).

För att erhålla själva ljudisoleringen behöver massa tillföras ytskikten, för att på så vis sänka resonfrekvensen i detsamma. Vid och under materialets resonansfrekvens går ljudet i stort sett rakt igenom.

Rent praktiskt så innebär det, 2 eller helst 3 lager gips. Farmecellgips eller brandgips ger ett ytterligare ökat reduktionstal. Den andra viktiga punkten är att konstruktionen blir helt lufttät. Minsta lilla springa innebär att ljudisoleringen reduceras markant. Alltså, viktigt att täta alla genomföringar osv. med tex. Sikakryl-S eller liknande mjukfog som inte krymper.

Den tredje viktiga saken att komma ihåg är att ljudreduktionen i en konstruktione aldrig blir bättre än dess svagaste länk (tex, ventilationsburen överhörning, väggar, stom / stegljud osv.

Vill man uppnå ett riktigt bra Rw så behöver "rum i rummet" byggas så att det frikopplas mekaniskt från husstommen, men det är en annan femma som knappast är aktuell här :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.