Som rubriken lyder.
Det bildas is. Nån som har nån idé vad det kan vara?

Har en Nibe Fighter 360P som folk har kollat på. Även fått kollat röret som går upp till skorstenen men den är isolerad o hel o fin...!
IMG_3514.JPG
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Kallt ute? Fukt från bostaden fryser. Om du har fläkt kolla om den stannat, om det är självdrag så får vänta tills det blir varmt eller byta system.

Kanske tom badrum under?

Annars inget konstigt.
 
Hade du inte haft värmepumpen skulle jag säga att det vore normalt vid kall väderlek. Dock har du en värmepump och den bör ju sänka temperaturen och däremed luftfuktigheten på frånluften, det är ju därigenom den får sin energi. Fasomvandlingen ånga->vatten utgör en stor del av dess energiutvinning, däremed borde luften vara torr.

Själv har jag mekanisk frånluft utan återvinning och jag har inte alls sådär mycket is på taket, trots flera veckors kallt väder nu.
 
Det uppkommer ju nu när det är minusgrader ute. Under finns grovköket med torktumlare o tvättmaskin.
Får kolla det där med fläkt..
Så detta är inget konstigt? Bara lite nojjig kanske?!
 
Luft med högre temperatur och fuktighet möter kallare luft, då är det naturligt att vatten kondenserar ur ångan och när det är kallt fryser det till is.

Byggs det upp väldigt mycket is kanske du ska fundera på om någon kan få det i huvudet och ev montera ett litet räcke som håller kvar isen....
 
Det är just det med att isen kan lossna o nån få det i huvudet eller ännu värre, bilen! (Ironi...)

Men ett räcke får det bli! Av nåt..!
 
Var kommer röret ifrån som mynnar i skorstenen? Är det frånluft från VP eller annan källa så innehåller denna luft fukt som kondenserar mot den kalla plåten och börjar droppa och bilda istappar.
 
Ja, det är frånluft från VP. Men trodde inte det skulle vara så här mycket...! Tack för all feedback! Ska bygga nåt räcke snarast!
 
Sök på "snörasskydd" så hittar du. Tex Hornbach har på hyllan och det är inte så dyrt om man bara ska ha en meter.
 
Tackar för det!
 
lasse_k skrev:
Det uppkommer ju nu när det är minusgrader ute. Under finns grovköket med torktumlare o tvättmaskin.
Får kolla det där med fläkt..
Så detta är inget konstigt? Bara lite nojjig kanske?!
Fläkten skickar ut mer luft, kanske värmer upp plåten någon grad, kanske skickar ut luften någon decimeter till innan den fäller ut så mycket kondens eller kombination av båda. Så försvinner istapparna. Men, tja, även om du förlorar lite energi från huset kanske det kan vara bra för att få ut fukt från tvättstugan?

Att sätta in fläkt enbart för istapparna kanske inte är så nödvändigt.
 
Normalt är det inte problem med fuktig inomhusluft på vintern men i Skåne kan det tydligen bli istappar som bilden! Lämpligt att skaffa hygrometrar inom- och utomhus (enklare modell av "väderstation") för att mäta temp och relativ luftfuktighet. Ett alternativ kan vara att årstidsanpassa ventilationen, dvs tillfälligt sänka fläkten om vintern så att avlufttemp blir ca +1 grad när kompressorn går konstant. Då kommer det mesta av fukten att kondenseras ut som vatten på förångaren inne i 360P (och vidare till golvbrunnen) och inte droppa från takhuven ner till takpannorna...
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.