Langbein
""Byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd


Obligatoriska försäkringar
Det ska finnas en byggfelsförsäkring och ett färdigställandeskydd när konsumenter låter bygga hus.

Byggfelsförsäkringen är till för att täcka kostnader som kan uppstå för att avhjälpa eventuella fel i husets konstruktion, material och utförande. Försäkringen gäller i tio år efter godkänd slutbesiktning. Den är knuten till huset, vilket gör att även senare ägare har nytta av den.


Färdigställandeskyddet träder in om ett byggföretag eller en entreprenör går i konkurs eller av något annat skäl inte klarar av att bygga klart huset. Skyddet täcker även kostnader för att avhjälpa fel som upptäcks i slutbesiktningen. Ett färdigställandeskydd kan bestå av en försäkring eller en bankgaranti.
Färdigställande- och byggfelsförsäkringar erbjuds för närvarande av tre specialinriktade bolag: Byggnadsgaranti, Försäkrings AB Bostadsgaranti och Gar-bo. Bankgarantier utfärdas av banker.

Vem ordnar skydd och försäkring?
Enligt de nya regler som gäller från den 1 januari 2005 är det du som byggherre som ska se till att byggfelsförsäkring tecknas. I det standardkontrakt som är kopplat till ABS 05 finns dock en möjlighet att avtala om att detta ska skötas på annat sätt. Färdigställandeskyddet tecknas däremot i regel av entreprenören. I standardkontraktet står att denne ska överlämna färdigställandeskyddet till dig innan bygget påbörjas.


Kontrollera noga att skyddet finns
Byggnadsarbetet får inte påbörjas förrän samhällsbyggnadsnämnden har sett bevis på att byggfelsförsäkring och färdigställandeskydd finns.

Men var ändå på din vakt. Flera konsumenter har drabbats hårt när byggföretag gått i konkurs och det skydd som borde ha funnits där saknats, på grund av att entreprenören inte betalat in premierna. Kolla därför själva att både byggfelsförsäkring och färdigställandeskyddet verkligen finns. Då slipper du risken att stå med ett halvfärdigt hus eller med kostnader för att åtgärda oförsäkrade byggfel.""


 
Som en komplettering till ovanstående torde påpekas att färdigställandeförsäkringen efter 2005-01-01 i enlighet med den lagändring som då skedde är begränsad till 10 % av respektive avtalssumma för i försäkringsbrevet angivna leveranser/entreprenader.

Det är därför viktigt att betalning inte sker förrän leveransen/arbetet är utfört.
 
Langbein
Så man ska aldrig betala något i förskott eller max 10% ???
 
Ni skall naturligtvis betala successivt som arbetet utförs, förslagsvis enligt en uppgjord betalningsplan. Kanske vid 3-4 tillfällen.

Dock skall de sista 10 procenten inte betalas förrän entreprenaden godkänts vid slutbesiktning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.