Hej!
Vi har fått huvudbry. I oktober gjorde vi en betongplatta som uteplats och på den murades två murar som putsades. Vi ville gärna ha murarna utan plåt (som det ser ut i Grekland) men fick veta att detta inte går i Sverige pga för mycket regn. Då beslutade vi oss för att ha takpannor uppepå istället. Efter några dagar sa en av snickarna att man kunde lägga "Sica" i bruket på toppen och på så vis stoppades vattnet från att gå ner i bruket och att det skulle räcka med det. Vi sa "javisst då gör vi det" och så gjordes. Nu kommer företaget med ett papper som de vill att vi ska skriva på att han ska slippa ev reklammationer då detta är en riskkonstruktion, han säger också att själva betongplattan är ett riskbygge då det inte är något tak över. Är det någon här som vet något om "Sica" och om det är dåligt att ha betongplatta ute utan tak över? Vidare har byggaren debiterat oss över 40 timmar som arbetarna inte har varit här, han säger att det tar tid att tvätta virket som man använder till formarna för plattan. Kan det stämma att det tar så lång tid? Är det någon som har koll?
 
Kan inget om "Sica" men vad var det för en hiskelig platta om det tar en hel arbetsvecka att tvätta virket till formarna?! :eek:
 
1. Det finns många varianter av SIKA som tillsats och du har inte talat om vilket man använt så det går bara att generellt svara. Ja man kan använda SIKA för att "täta" mot inträngande vatten genom blanda tillsats i bruket.

2. Det är ingen bra konstruktion av en mur när man inte har beslag på toppen/ovansidan så beslag är alltid att föredra.

3. Betongplattan skall gjutas med tillsatser för att få en frostsäker konstruktion vilket byggaren naturligtvis ska begripa. Det beställer han från betongfabriken om han talar om att han vill ha det så ser dom till att leverera sådan betong.

4. Formvirkes kostnad skall naturligtvis ingå i priset. Och oavsett så kan det inte ta 40 timmar att rensa formvirket för då skulle man lika bra köpt virket och kastat det efter gjutning. En veckas arbete motsvarar ju ca 15000- 20000 kronor. Vilket man får mycket virke för.

Så svaret är att byggaren skall kunna garantera sin platta mot frost och du skall få garanti på detta. Det är absolut ingen riskkonstruktion !!
Du ska be att få reda på vilken betong man använt och vilken exponeringsklass denna har.
Det bör vara XF3 när det gäller frostbeständigheten. Det står på leveranssedeln han har fått när betongen levererades till arbetsplatsen.

Det är orimligt pris för rensning av formvirke. (Men vad hade du för överenskommelse från början ?)

En mur utan plåtbeslag har vissa risker så det har han rätt i.
 
Redigerat:
Tack för alla svar! Överenskommelsen var från början att det skulle ta 1 veckas arbete för två man att gjuta två plattor en på ca 70 m2 och en på ca 12 m2 samt bygga två murar med puts, från början var överenskommelsen att det skulle läggas takpannor uppepå men så föreslog de att vi skulle använda SIKA och vi sa ja till detta i tron om att de visste va de gjorde. Sluttiden blev 174 timmar istället för 80. Som jag förstår det så bör vi lägga pannor uppepå. Eller är det också dåligt? Ska det vara plåt?Den dagen betongbilen kom så var arbetarna här ett par timmar och hjälpte till när betongen pumpades ut. Sedan kom de och som vi förstod det så tittade de till betongen 3 - 4 ggr under dagen, de var här max 20 min per gång två stycken. Denna dag är vi debiterade 21 timmar totalt, är detta rimligt? Vi funderar över varför man är två som tittar till betongen och om det verkligen är ok att vi ska betala för så många timmar då inget direkt arbete utförs.
 
Vill tillägga att de har debiterat 39 timmar för att bygga formar en på 12 och en på 70 m2, de har byggts mot huset och marken var förberedd med grus innan.
Så kommer betongen och de är här ett par timmar och hjälper till vid lossning men kommer sedan och som vi förstår det "tittar till betongen". Kan det stämma?
Sen slipar de plattorna nästa dag detta tar 20 timmar ( de är även borta långa stunder denna dag)
En mur på 5 meter med ett hörn och fortsättning ca 1,5 meter tar 20 tim att bygga. ett SIKA-skikt läggs uppepå i form.
Nästa mur på 8 meter tar 8 timmar att bygga, den dagen hämtas några påsar puts och vi debiteras 2 timmar för det.
Puts av muren med hörnet tar 20 timmar.
Puts av muren som är rak och 8 meter + SIKA-skikt samt ihopplockning och hemkörning av verktyg o betongblandare ( 1 km) tar 37 timmar.
Verkar detta rimligt för någon därute som har koll, vi vet inte om vi på nåt vis blir lite överdebiterade...?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.