Jag och min sambo har köpt en fastighet utanför Tibro, varpå står en gammal möbelverkstad.
Möbelverkstaden har jag tänkt att använda, då jag själv är möbelsnickare.
Jag vill i möjligaste mån bevara och använda det gamla (verktyg, maskiner och själva byggnaden)

Verkstaden har sen gammalt ett vattenburet system med radiatorer både nere i själva verkstaden, samt en radiator uppe på vinden i ett litet rum där enligt uppgift från säljaren möbelgesällen bott. I detta rum finns även expansionskärlet. Ledningarna till radiatorerna är kopplade från en stor flis/spån/vedeldad limhäll/fanerpress nere i verkstaden. Limhällen är såklart kopplad till en ordentlig skorsten, men så vitt jag vet är den inte inspekterad de senaste 30 åren.

Tror ni att det skulle finnas möjlighet att använda befintligt system idag? Är det ens någon idé att kalla på en skorstenfejarmästare. Vilka krav finns? Vad kan jag tänkas behöva uppgradera/ändra? Är det ens någon del jag kan använda? Finns där bidrag att söka? Något att tänka på innan man kontaktar myndighet överhuvudtaget?
 
Låter som du fått tag i en intressant byggnad !!!

Det enda är att ta dit sotaren och få skorstenen besiktigad och se vad han säger.
Idag får man inte ha eldstden i snickeriet men det kan gå när det är en befintlig anläggning.
Lägg gärna upp bilder på byggnad och maskiner man blir väldigt nyfiken som fan av gamla snickerimaskiner.
 
Det vattenburna värmesystemet går ju säkert att använda även om du tvingas bygga ett separat pannrum.
 
tror inte att det blir ekonomisk att elda i fanerpressen om du inte kommer att använda den till det den är byggd till dvs limma,pressa faner dagligen. Kommer du att "producera" spån så det räcker för uppvärmning? Det kan bli hur roligt som helst men när dina dyra verktyg börjar rosta av fukt i ouppvärmt verkstad så känns det kanske så där....
Jag skulle satsa på en underhållsvärme som sköter sej själv ( värmepump? ) + en vattenmantlat kamin/ liten panna att elda träavfall i och höja temperaturen under tiden man jobbar i verkstaden. Kanske mer praktiskt i längden?
Skaffar du dej en möbelgesäll så får han bo i verkstan och passa ugnen dygnet runt :).
Lycka till!
gaia
 
Tack för svar.

Jag har precis haft ute sotaren för sotning av skorstenen i bostadshuset.
Jag bad honom kolla eldstan och skorsten i verkstan också. Vilket han gjorde.
Sotaren hade jobbat lokalt i 35 år, och var bekant med fastigheten sen förut.
Han gjorde en enklare visuell inspektion av skorstenen samt öppnade luckor och kollade att där fanns drag. -Vilket det gjorde. Visade även hur limhällen fungerade. Han menade att det inte ska vara nå problem att få elda där, men att jag egentligen skulle beställa en "besiktning av skorsten i snickeri" Fast han menade att han efter den visuella yttre inspektionen kunde säga att han NÄSTAN kunde garantera att en besiktning skulle bli godkänd, då skorstenen såg så fräsch ut. Jag berättade att jag själv bott många år i hyresrätt, och att jag därför inte har så stor koll på fastighetstekniska saker och frågade lite om själva eldplatsen, då jag av bekanta fått höra att det ska finnas olika regler b.l.a golv som ska kläs med plåtar. Nej, nej nej sa han. Man har ju fått elda där förut... o.s.v Jag behövde dock tillse att vatten finns i systemet, och att städa undan lite virke som ligger i eldplatsens direkta närhet. Det sista begrep jag faktiskt själv, men det kändes tryggt att han även tog upp självklara saker, för då kände jag att det var mindre risk att han missade information som han räknade med att jag borde begripa ändå... Han vädjade dock till mej att jag väntade med inspektionen till snön smält bort. Tror det har med bekvämlighet, och säkerhet att göra för hans kollega som ska komma och besikta, och det lovade jag att göra.

Fick en fråga om foton. Det är fler som har bett om detta på andra platser. b.l.a har en firma som specialiserat sej på jonsereds gamla snickerimaskiner hört av sej och bett om dyligt. Jag har inte riktigt kommit in i verkstan ännu, och skäms lite över röran som är då jag inte bestämt plats för verktyg mm så jag väntar lite med detta.

Angående underhållsvärme, så har jag tänkt tanken själv.
Har haft lite funderingar kring en luftvärmepump, Men detta är en senare fråga, och jag måste komma på en bra lösning för att filtrera den trädammiga luften till den först. Dessutom så kanske jag i framtiden kommer att vara där så mycket att någon underhållvärmare ej behövs. Det märker man.
 
Redigerat:
Luft/luftvärmepump är bra. Köp en billig Zibro på jula så gör det inte så mycket om du kör sönder den med luftburet damm. Du kanske kan modda den med ett extra filterpaket? Det kan ju bli ett bra första projekt i nya verkstan.

Jag hade behållit limpressen som eldstad tills vidare. För om den funkar så antar jag att problemet är dålig verkningsgrad, men man får väldigt mycket ved för pengarna som en ny panna kostar. Beroende på hur mycket du eldar och vilken tillgång på brännbart material du har så kan återbetalningstiden bli väldigt lång på en ny panna. En del av spillvärmen borde också gå ut som luftburen värme i verkstaden. Kan du få tag i en billig acktank så kanske det kan vara motiverat att koppla in den.
 
Varför inte en luft/vatten när det nu finns ett vattenburet värmesystem som tål damm.

Protte
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.