Vi gjorde misstaget att välja ett plasttak till våran vinterträdgård. Tanken var att vi skulle kunna använda rummet året om, med vattenburen golvvärme och vattenmantlad braskamin som hjälper värmen i resten av huset. Lägsta uvärdet vi kunde hitta var 1.0 och det inhandlades efter koll att det även hade en "mjölk"effekt, dvs det spred ljuset för att undvika bländningar. Materialkostnaden för själva taket var drygt 25 tusen.

Redan i somras (huset är byggt under våren) märkte vi att det blev ohållbart varmt i rummet, trots stor utsugsfläkt och kostant öppna glasdörrar. Värmen drogs in i övriga huset om vi hade innerdörren öppen och det blev farligt höga temperaturer om vi stängde till rummet helt när vi åkte hemifrån. Det gick således knappt att använda när solen var framme.

Nu när hösten övergått i vinter har värmekostnaderna dragit iväg något fruktansvärt. Med snön ovanpå plasten har vi fått bekräftat att taket läcker värme något enormt.
En priskoll på celldraperier för att "isolera" gav drygt 35 tusen för hela rummet (7*4m). På tok för dyrt tycker vi. Allra helst då vi misstänker att isolereffekten iaf inte är likvärdig med riktig isolering.

Nu överväger vi således att isolera upp hela taket istället, sätta in några spots och ett riktigt innertak i träpanel.

Mina frågor till er andra är nu således;

  • Vilken ungefärlig materialkostnad får man räkna med för att göra det arbetet (själv)? (glespanel och isolering främst. Träpanel och spots har vi rätt bra koll på).
  • Kan man isolera direkt under plasten eller måste man ha en luftspalt och / eller något annat material emellan? Eller, måste man helt sonika ta bort plasten?
  • Hur tjock isolering bör man ha för att verkligen få till en användbar vinterträdgård, dvs som ett extra rum till huset som används dagligen? Väggar o golv är bra isolerade.

Till alla andra ger jag rådet att INTE sätta in plasttak om man överväger att använda rummet över vintern eller har syd/väst läge, hur bra u-värdet än är...

Råd och förslag är mer än välkomna!

=o)
 
  • Gilla
Deek
  • Laddar…
priser hittar du på byggmax, tjocklek på isoleringen bör nog vara minst 300mm om det ska användas dagligen, vi har 195mm i uterummet jag byggde men det är nog för dåligt om man vill ha det uppvärmt hela tiden.
 
Hej ts.
Vinterisolerplast dvs de med u-värde 1.0 används till vinteruterum.
Dvs ett rum där medeltempen ligger runt 14-15 grader max, och värms sedan upp när man nyttjar det.

Om man som ni använder det som bostadsyta bör det vara riktigt tak.
Ser inga problem med att behålla plasten och isolera neråt. Använd dock ett ljust material under plasten, annars blir skivorna missfärgade.
Du ska heller inte lägga glasfiber direkt mot skivorna.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.