Har en bandslipmaskin där den yta som slipbandet vilar på är skevt, vilket resulterar i att om man slipar längre detaljer än ca 30 cm får de inte en rak slipad yta utan det blir en vinkelskillnad längs ytan, högst irriterande...

Nu är slipytan i bockad plåt och ovan på den det är ngn form av lågfriktionstejp monterad. Antagligen är plåten inte helt rak.

Vad tror ni om att ta bort tejpen, kapa till 5mm glas i 700x155mm och limma det ovanpå plåten, och skimsa där det behövs för att glaset inte skall hamna i spänn pga det ojämna underlaget?

Det som händer då är att slipytan blir plan, men också 5mm högre än original, samt att friktionen mellan band och slipyta ändras.

Kommer höjdskillnad och friktionen bli ett problem? Vad tror ni?

En sådan här har jag, dock annat märke på den...
http://www.davidbivenwoodworkingmachinery.hostei.com/Images/Scheppach bsm-2010 belt sander.jpg
 
Ingen som har en åsikt, ovanligt i detta forum...
 
Att bockad plåt slår sig hör väl nog mer till regel än undantag. Att man har valt bockad plåt för en yta som helst skall vara plan säger nog en del om ambitionerna hos tillverkaren. Skulle man kunna byta ut den där delen mot något som är lämpligare? Jag skulle nog inte ha valt att jobba med glas om jag inte vet att glaset får ordentligt stöd.
 
Trä borde funka bra om du kan få fast en bit som är 30 mm tjock av björk eller bok kommer det funka.
 
Plocka loss plåten, sätt den i ett skruvstycke och vrid till den med skiftnyckel.
eller skaffa en slip med ett fräst bord.

Protte
 
Att byta ut plåten är inte ett enkelt uppdrag, då det i praktiken betyder att bygga en ny maskin. De har bockat en fyrkantbalk och själva slipytan är en del av balken. Klart man kan skära ut slipytan och svetsa nya nedsänkta fästen och sen lägga dit en fräst aluminium yta, men då är vi inne på sådana kostnader och tid att ny maskin är att föredra...

Någon som vet om man kan få tag i "lågfriktionstejp"? Skulle gissa på ngt grafit belagt.. Den som sitter där nu där ca 3-4 mm tjock och lite elastisk.
 
Om det inte är så mycket skevt så kanske du kan slipa till "friktions tejpen" så du får en plan yta.
Ligger slipbandet dikt ann på hela slipytan ?

Pär
 
Slipbandet ligger mot lågfriktionstejpen hela vägen, dock inte spänt mot, rullarna ligger kant i kant med slipytan. Undrar vad som händer om man höjer ytan (glas, lågfriktionsplast, eller annan plan yta), kommer slipbandet slitas, bli varmt, vandra...

Man kanske skulle prova att lossa tejpen och spackla ytan med keramisk metall och sen lägga tillbaka tejpen... Frågan är om man kan få till en plan och rak yta.... Misstänker att tejpen är svårlossad.

Tejpen är nog inte slipbar, den är lite elastisk.

Vad händer om man kränger ett fint slipband inochut och slipar av ytan med maskinen själv.... Risken är att ytan blir bågformad... Tänker högt...
 
Redigerat:
Du kan inte montera en gångstav korsvis under plåten, för att draihop skevehten?
 
Bygg upp ytan med tixad epoxi, t ex LM275 som funkar bra. Lägg en glasskiva med packtejp på ytan. Frisera resultatet med en Dremel.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.