Hej.
Jag vet inte om det är rätt forum jag har kommit till. För ett tag sedan hände en olycka. Vi började elda i kamin när det var som kallast. Skorstensöppningen var täckt med snö så alla rök lukt kom in i huset. Vi ringde försäkringsbolaget om dem kunde hjälpa oss. Enligt dem täcker inte försäkringen så länge det inte är sot på väggarna. Det luktar verkligen sotlukt.

Det har nu gått en vecka och luken har inte försvunnit (den är inte lika stark men det luktar mycket ändå). Vi vädrar varje dag. Huset är utrustad med fläktar för att det finns radon i huset.. Det är många till och från luft i vardagsrummet och dem andra rummen också. Vardagsrummet är på 70-80 kvadrat meter.

Hur ska vi göra för att få bort lukten? Är det någon som har erfarenhet av sotlukt? Skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa oss.
 
Sot är kolpartiklar och de måste saneras bort för hand (oftast). Skrubba och våttorka alla ytor, noggrant. Om lukten kvarstår kan en ozonbehandling hjälpa.
 
Ok. Men hur ska man göra med tapeterna. Det är målad över dem. Är nytt gjordes förra sommaren. Släpper inte färgen då? Ska man skrubba allt som finns.
 
Vilka ytor som tål att torkas måste du nog bedöma själv. En vanlig väggfärg tål åtmistone en lättare våttorkning.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.