Har fått hem porten från Tyskland idag och börjat montera den men skall man även sätta upp "fjädrarna" när man har motor. Porten är en LPU40 4500x2250 med supramatic P motor. Har kollat på lite bilder och där saknas fjädrarna men i manualen så är de kvar.

Någon som vet??
 
Hallo
Normalt har portar alltid fjädrar, detta för att porten skall vara balanserad.
(Skulle du behöva frikoppla porten från motorn så skall den ju helst inte falla ner i backen)
Finns det fjädrar med så skall dessa monteras, men var försiktig. Många har skadat sig vid uppspänningen av dessa.




Tommyboy skrev:
Har fått hem porten från Tyskland idag och börjat montera den men skall man även sätta upp "fjädrarna" när man har motor. Porten är en LPU40 4500x2250 med supramatic P motor. Har kollat på lite bilder och där saknas fjädrarna men i manualen så är de kvar.

Någon som vet??
 
Ok, blir väldigt fundersam då Hörnmann har en instruktionsfilm som visar utan fjädrar, någon som monterat Hörnmann port utan fjädrar och hur fungerar detta??
 
Jag skulle definitivt rekommendera att montera fjädrarna. Om du inte gör det kommer motorn och remmen att få ta all vikt och det är en otrolig skillnad att dra upp dörren med eller utan fjädrar. Utan är det knappt så du orkar hålla den uppe själv. Helt ärligt är jag tveksam till att motorn ens orkar dra upp dörren utan hjälp från fjädrarna.

Jag skulle dock inte vara rädd för att montera fjädrarna.Är det Z-beslag skall du ha dörren i uppe läge när du spänner dem och det är inte så mycket de behöver spännas så du behöver inte ta i speciellt mycket. Det är hakar som du sätter fjädern i och när du är nöjd med spänningen låser du dem med en skruv.
 
P
Är också klart tveksam att motorn skulle orka lyfta dörren utan fjädrar.
Är det N-beslag så har du dörren i stängt läge när du spänner fjädrarna

Det står på etiketten på dörren hur mycket du ska spänna.
 
Tackar alla för svar. Var i kontakt med Hörnmann idag och de sade att det SKA vara fjädrar för att skona motor och uppfästning.

Kul ändå att se att vissa filmer på youtube är utan fjädrar:)
 
Det är inte så att du missat att se fjädrarna då Hörmann har två olika typer av fjädrar?
Dels modeller med dragfjädrar på sidorna och dels modeller med torsionsfjädrar.
 
P
länk till film utan fjädrar?
 
Kan även tillägga att programmera Motorn med Hörnmanns BI-secure koddosor(FCT10BS, FCT3BS) inte var det lättaste.....:( Efter mycket mycket om och men så gick det
 
P
jag tittade just på filmen och porten har visst fjädrar. z-varianten dvs drag-fjädrar och inte torsions-varianten . titta i kanten av ramen så ser du en svart liten sak som åker upp och ner det är blocket som wire sitter i som sen är ansluten till fjädrarna som löper i kanten.

sen programmering av dosorna vsar hel enkelt. Bara att trycka på knappen när motorn frågade efter det.
 
Redigerat:
Det skall alltid vara fjädrar. Motorn orkar mycket riktigt inte dra en ports vikt utan fjädrarna skall balansera så att porten i princip inte väger någonting. Dessutom finns det ett överlastskydd i motorn som bryter direkt om den belastas onormalt. Finns det ingen skriftlig moteringsanvisning till porten?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.