Kul Grabbar!
Nu börjar det röra på sig.
Hoppas ni orkar läsa hela mitt långa inlägg.

Har fått en massa tips och länkar. Skall kolla allteftersom. Intressant.
En å annan gliring har åsså kommit men det får jag räkna med. Det finns alltid folk som vill såga, som inte kan förstå att andra kan tänka utanför boxen. Det kommer säkert fler innan tråden är avslutad. Så var det med den ödmjukheten.
Om havret stigit mig åt huvudet.....måste le.....jag var inne på de här tankarna för sådär över 30 år sedan. Sak samma. Tillbaka till ämnet.:)

Jag upptäckte i ett tidigt stadium att jag kan styra lågan å förbränningen och även lågans storlek och form, samt att det kostade väldigt lite extra i antalet havrekorn. Så att värma en viss del av en stirlingmotor kostar väldigt lite i extra energi input.
Ångmaskin, nej, där förlorar jag mera i omvandlingarna.
Fixa gengas och en "vanlig" motor, där förlorar man mest.

Nu skall jag ändra lite på det här med stirling samt att bygga med skrot.
Det jag har i tankarna är faktiskt en enkel variant av stirlingen, en sk varmluftsmaskin. Det betyder att det mellan den varmn och kalla cylindern så strömmar det luft. Det tar ner maskinen effektivitet,verkningsgrad, men å andra sidan är luften gratis att fylla på. En sådan enkel maskin på ca 1/4 Hp har byggts å sålts av en amerikan, Raider på slutet av 1800 talet. Den maskinen drev med grillkol och kyldes med kranvatten och orkade ledigt dra en symaskin. Ni som trampat å sytt vet hur mycket som går åt just när man skall till att dra igång---vridmoment.

Stirlingen är den motor som har störst vridmoment när den står still. Sedan kommer ångmaskin, tänk att en stillastående kolv drar igång hela tunga tågsättet. Sedan avtar vridmomentet vid högre varv men Hp ökar. På tredje plats tändkula och sistens kommer högvarviga japaner.

Det är inget nytt jag har uppfunnit!

Ang skrot, träffade just på den gamla hederliga skroten, sådana finns knappast längre, en klurig man, som av just skrotdelar har byggt sig en varmluftsmaskin. Det blev besök och vi lekte "ångmaskin" i hans källare, precis som i låten. Då kunde jag mäta värmebehovet och när sedan havret kom så var det enkelt att räkna på att det blir vinst. Varmluftsmaskinen har hög vridmoment och det betyder att jag kan belasta generatorn högt vid låga varv. Däri ligger en dela poängen. åsså bara 12 Volt.

Det är inte min tanke att göra storskaligt, värma grannens hus, eller levera överskott av vare sig värme eller el till någon. Det hela skall vara just "närodlat" å "närkonsumerat". Det ger ytterligare vinst. Å vi talar inte om stora effekter, så Delta T eller "Delta -E" , får jag skämta om det åsså så jag inte stöter mig med någon?, blir litet.

När jag eldar så är det vinter och mörkt. Då kan jag ha LED lysen. det där med kylskåp å frys löser jag sen. Å lugn, jag har absolut inte tänkt omforma till 220~. Det blir annat där med i framtiden. vi får se. På sommaren är det bara duschvattnet som ställer till.

Lagrar 12V-en i vanliga blybatterier tills vidare. Samt kan ladda dem med ev vindsnurra/solceller för det lilla som behövs på sommaren. Å fabian vet om jag inte konstruerar en liten, enkel, snabb, sk. genomströmsvärmare för duschvattnet med å bränner havre där med. Jag skall ju ha nått att göra när jag blir pensionär, just nu är jag bara 68, gammal ingenjör, tekniker, mm.
Slutligen, jag värmer mitt 1½ plans hus med hel källare, ca 130 m2 för sådär mellan 6-7 k Kr per år, sommar duschvatten inräknat. Så jag har "råd" att spilla över till varmluftsmotorn med generatorn för att få lite lyse.
Okej, nu vet ni bättre de förutsättningar och mål jag har å förstår kanske mina inlägg bättre Jag undrar fortfarande och hoppas det finns nån som har kommit längre än jag med detta och just med stirling maskinen.

Visstifan, måste tala om att Philips på 50 talet tog en världspatent på allt vad stirling hette och det har satt stopp för praktiskt taget nästan all utveckling på det området. De hade en liten generator mindre 'n en moppe motor som skulle driva deras battteriradio som gick på mini rör, skulle blir miljonexport till bla Afrika. (Sedan kom transistorn!) Så de pröjsade licensen för patentet. När Kockums skulle göra stirlingmaskin till U-båtarna gick de på pumpen innan det löste sig! Där har ni bakgrunden. Jag tänker gå förbi alla "stora"....vare sig det heter el eller maskin eller....småskaligt och "närodlat".
Men snälla, tro inte och kalla mig inte för miljöpartist eller grönavågare bara för detta nu.
 
  • Gilla
AgnetaLi och 2 till
  • Laddar…
Ska man bygga något själv ska man hålla sig till en liten turbin den något alternativt medium som har en lägre kokpunkt än vatten. Jag såg en artikel på nyteknik.se om en kille som utvecklat en maskin som tog till vara överskotts energi från industriprosesser och körde in det på uppvärmning det som blev över gjorde han el av med en liten turbin om jag inte minns fel. Kan dock inte hitta artikeln igen.
 
kommer att bli intrassant att följa utvecklingen kring detta. Är mycket intresserad av att följa utvecklingen av din prototyp (hoppas att jag har fel i mitt antagande om omöjligheten att bygga en sterling/varmluftmotor), förväntar mig en blogg kring detta ;)
 
Mikael_L
JohannesJohansson skrev:
Ska man bygga något själv ska man hålla sig till en liten turbin den något alternativt medium som har en lägre kokpunkt än vatten.
Hmmm, kräver inte det då att man kan kyla kalla sidan av mediet till låga temperaturer?
 
Tack Johannes för tipset. Du har rätt att nått som har lägre kokpunkt om man skall köra turbin. Jag hatar "visslande" ljudet från högvarviga saker. Då skulle jag hellre flisa och göra gengas och köra en "tändkula" Trevligare ljud. Men det blir vad det blir en varmluftsmaskin.
Men snälla, jag skyndar långsamt, så det kommer ta år, å blogg skriver jag inte av princip. Klär av mig alldeles för mycket redan här så datorfreak jag är. Vägrar Facebook.:eek:


Kompletterar m ett svar, Jo Johannes, men kall luft har jag ute hur mycket som helst! å kallt gratis källvatten med. För att inte tala om snön!:)
 
Redigerat:
analog skrev:
Här finns en artikel [länk]

Men med en flispanna som i artikeln så skulle den inte producera mer än 3-4000kWh /år

L-E skrev:
verkar finnas en hel del kapital bakom utvecklingen
[länk]

Det företaget, Viking Development Group, jobbar tillsammans med ETA som biopanneexperter, AVL som motorexperter samt IPU som är produktutvecklingsspecialister.

Intressant projekt. För oss konsumenter är det bara att luta oss bakåt och vänta på ev. resultat utan att riskera en spänn:wow:
 
Hej Skalman
Jag skriver inte för att klanka ner på dig eller dina ideer vill bara vebtilera min åsikt.
Jag hittade artiklen. Tekniken som de använder heter ORC Organic Rankine Cykel. Står lite om det här.
Jag påstår inte att det är den ända eller den bästa tekniken. Däremot tror jag man kommer ganska långt relativt enkelt med den tekniken.
 
Nu har det börjat röra på sig ännu mer.
Tack grabbar.:)
Tack rca1959 för länken.
Det är precis i min stil. Fast de har lagt ut 50 mille, mina utvecklingskostnader hittills ligger på ca 10 lakan. Inkl studieresor och allt. Min brännare ger bara ca 22-25 kW så den räcker inte till till Craftenginene. Men skalar man ner den så blir det ett annat läge. Skall faktiskt kolla vidare på den där maskinen. Kostar inget att fråga.

Lugn JohannesJ, det var inte du:)

Har varit precis med traktorn och tömt askan ut på åkern där det växte. Sedan skall det spridas på våren. Miljövänligt och bra gödning gratis. Fast jag måste hitta på en låda som tar hela årsförbrukningen. Det är fortfarande lite bökigt med min stora lådoa och traktor. Klurar vidare på det.
En plåtcontainer på ca 1,2 x 2lång x x1,5 m hög vore toppen. Nån som har en?
 
Redigerat:
Bingo! tack rca1959 (y) Som jag har letat men denna firma missade jag.
Denna modellen vore perfekt, skickar bild från sidan du tipsade. En beg för dryg tusing vore toppen. Skall kontakta dem i morgon. Container-aska_cr.jpg
Inloggade ser högupplösta bilder
Skapa konto
Gratis och tar endast 30 sekunder
 
Kul projekt! Även om det svårt att göra den ekonomiskt försvarbart så är det kul med folk som försöker.

En vedförugn producerar ju gas. Skulle det vara möjligt att koppla en vedförugn till en gasturbingenerator och på så sätt producera el?
 
Jo, Pelpet, faktum är att jag har varit i kontakt med ett företag i Lund, tror jag, de hade eldat pellets och drev en gasturbin. Min havrebrännare var intressant men sedan visade det sig att det gav för låg temp och för lite effekt. Deras generator var lite för stor, samt d:surprised: gasturbin. Så det bidde inget där. Har inte hört något sedan dess. Ca 4 år sedan nu.Intressanta v var att de genererade 220V~ precis som länken från rca
 
  • Gilla
Leumas72
  • Laddar…
Vars 17 kom den där smileysen från ovan? Skall inte vara där.
 
Mikael_L
kolon + o ger den smileyn ... Alltid ... ;)
Jodå, ibland är det enormt irriterande.

Men annars är det ganska trevligt. Lär man sig att t.ex. kolon + parantes blir glad/lessen gubbe och några andra så går det snabbt och enkelt att mata in dom med t-bordet.
 
Efter en snabb titt på wikipedia verkar det som att gasturbiner måste upp över 1 MW för att ha riktigt bra effekt, och det är ju lite väl hög effekt även för en bondgård. På lägre effekter är en vanlig kolvmotor bättre. DVS ett vanligt elverk. Då gäller det väl bara att få det att gå på förugnsgas, vilket kanske är en ingenjörsteknisk utmaning.

Ekonomiskt verkar det dock tvivelaktigt. Ett vanligt elverk på jula bränner ca 2 kg bensin i timmen. Energiinnehållet i det är ca 86 MJ = 24 kWh. Man får ut ca 4 kWh el. Alltså en verkninggrad på ca 17%, och då har inte förgasningssteget räknats med. Säg att man har 60% verkningsgrad där. Då måste man ner på ett inpris på 0,1 kr/kWh för veden man gasar för att matcha ett elpris på 1 kr/kWh.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.