Bohusläns museum i Uddevalla är en auktoritet på bohuslänska västkusten.
 
Jag tror ju att det skiljer sig rätt rejält mellan de olika orterna. Men intressant fråga tycker jag. Presentera gärna om du kommer fram till något. :)
Klart bättre än på Marstrand och Klädesholmen där man tex kör New England stil. Stilbrott modell större ...
 
Smart idé!
 
Besökte lokala biblioteket som har en ganska stor avdelning med bara lokalhistoria i alla former. Det fanns väldigt många böcker om den lokala arkitekturen. Jag tror inte det finns ett enda hus i närheten som inte har blivit fotograferat från alla fyra sidor minst en gång...

Från insidan finns det inte lika mycket dock. Hittade några bilder slumpvis instoppade i litteratur på andra områden. Hittade den där pärlsponten igen och denna gång med ett "mönster" som jag är mycket bekant med. Det är en grönmarmorerad pärlspont. Långt ifrån vackert och eftersom jag är härifrån själv, så kan jag inte avgöra om det är lokalt eller hörde ihop med tiden snarare än inredningen.

Pärlspont är vackert, grön marmorering inte.. får fundera på om det finns något vi kan plocka in i vår inredning.
 
Du kan ju återskapa färgen om du gillar den, utan att marmorera.

Jag hade en granne på en ö i Göteborgs södra skärgård som målade pärlsponten med äggoljetempera.
Det gav en snygg lyster åt ytan.

Annars är väl blekt gulbeige med en dragning åt grönt den konventionella färgen på pärlspont.

Snyggt? Tja, smaksak :rolleyes:
 
Ett vanligt missförstånd! Låt mig reda ut det.

Räknat söderifrån och norrut, så har vi:
Skåne (Skånekusten/skånska kusten, sydkusten???)
Hallandskusten
Västkusten

Västkusten utgöres således av Bohuslän och en liten, liten, bit av Västergötland. Dvs Sveriges västra kust norr om Halland.

Tumregel:
Karga, vindpinade klippor = Västkusten
Långa, grunda, sandstränder = Inte Västkusten

;)
 
Cujo du får ha vilka definitioner du vill.

Vi andra håller oss till detta
Sveriges västkust eller bara västkusten syftar oftast på Bohusläns, Västergötlands och Hallands kust mot Skagerrak och Kattegatt samt Bjärehalvön i nv Skåne.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_västkust


PS Vad är då ostkusten?
Hollands kust runt staden Edam naturligtvis
 
Hade tänkt mig och önskat pärlspont som bröstpanel i hallen. Tyvärr blir det för tattigt då det är hörn, fönster, dörrar överallt. :thumbdown: Dock får köket en liten känsla av panel pga luckorna som vi valt.

Tror tyvärr det blir bara vitt på väggarna för jag hittar ingen annan inspirerande beklädnad som fungerar. De tapeter som finns är bara helt hialösa.

Är fortfarande intresserad av inspiration om någon har något bra förslag? Jag har hittat inspirationssidorna på hemnet men där är det mest vitt då det är bilder på hus och lägenheter som läggs ut till försäljning.
 
Vilka rum är det som skall göras om? En enkel planlösning med fönster och dörrar inritade skulle hjälpa. Vore också bra att få en ide om husets fasad. Tycker personligen att husets interiör skall spegla exteriören, åtminstone när det gäller snickerier och liknande.

Jag vet inte om du känner till Sköna Hem som är ett mycket bra inredningsmagasin. Många ogillar Sköna Hem för att deras interiörer oftast är mycket exklusiva med svindyra möbler, men man behöver ju inte stirra sig blind på detaljerna utan fokusera på färgsättning, möblemang, möblering, osv. Hittade några inspirationslänkar på deras hemsida:

http://www.skonahem.com/Country-life/Stilmixad-shabby-chic-i-skargarden

http://www.skonahem.com/inredning/sommarhus/Sekelskifte-i-Stockholms-skargard

http://www.skonahem.com/inredning/Vitmalad-raspont-i-sommarhuset

Det första huset är harmoniskt med sitt vita och blå tema: vitmålad panel på väggar och tak samt vita plankgolv, blå rum med vita detaljer, annars blå detaljer i de vita rummen. Inte en massa tarvlig pseudokonst utan ett fåtal vackra tavlor som tar upp färgerna i inredningen. Snyggt med mässing och gjutgärn i detaljer som skorsten och armaturer.

Det tredje huset tilltalar mig mest då det är mer modernt utan att ge avkall på den traditionela skärgårdskänslan: igen vitmålad panel i på väggar och i taket och här ett vitlaserat/vitsåpat plankgolv. Sparsamt möblerat där de trärena, enkla, robusta möblerna utgör kontrasten. Inte en massa sladdriga mattor. Snygga färgklickar i form av lamporna över matbordet samt årorna i hallen. Känns som ett realistiskt, praktiskt och genomtänkt hem.

Det andra huset är inte min smak men det går inte att bortse från att det är väldigt harmoniskt. Harmonin uppstår genom konsekvent inredning med äldre möbler med ett romantiskt och robust formspråk; inga mdf-möbler från Ikea. Väldigt klassiskt.
 
Besök Lanz möbler i Hunnebostrand och få inspiration. Dyrt men ack så snyggt.
 
Det är ett nybygge... Huset ser ut som ganska många hus i skärgården trähus i två plan med hattlockpanel. Sen har det några detaljer som är mer plockade från näraliggande arkitektur på ön. Förutom att det helt saknar eternitplattor. Sen har vi gjort de val vi har kunnat med västkust/lantlig stil i tanken. Då har jag bara plockat ur minnet från några hus som inte har renoverats sönder från Klädesholmen och Härön osv...

Liggande panel är helt portförbjudet i vårt hus då jag inte förknippar det med västkuststil alls? Hade gärna haft pärlspont men jag vet inte var. Kanske på övervåningen. Trodde jag hade köpt vitt tak till övervåningen men det var tyvärr bara vitlaserat. Nåväl, jag kommer att måla det vitt så snart jag kan. Jag är inte så förtjust i gulnande barrved. Det blir en färg som inte går ihop med något mer än möjligtvis täljsten.

Det låter spännande med Lanz möbler men tyvärr finns absolut noll tid kvar för eventuella rekar-resor. :) Vi skall iväg på en längre resa för att delta på ett bröllop och i Maj hoppas vi kunna få slutbesked. Så nu är det bråda dagar.
 
mariatherese skrev:
Liggande panel är helt portförbjudet i vårt hus då jag inte förknippar det med västkuststil alls? Hade gärna haft pärlspont men jag vet inte var. Kanske på övervåningen. Trodde jag hade köpt vitt tak till övervåningen men det var tyvärr bara vitlaserat. Nåväl, jag kommer att måla det vitt så snart jag kan. Jag är inte så förtjust i gulnande barrved. Det blir en färg som inte går ihop med något mer än möjligtvis täljsten.
Jag tror ditt problem är att den distinkta västkuststilen du efterlyser egentligen inte existerar. När det gäller pärlspont skulle jag personligen köra råvitmålad spont på både väggar och tak. Stående råspont vore ett billigare alternativ. Kombinera med sisalmattor för ett lungt intryck eller stora, tunga orientaliska mattor för en mer ombonad känsla. Stirra dig inte blind på detaljerna utan försök tänkå på hur helheten passar ihop. Bygger man nytt som ni gör kan det kännas krystat att försöka återskapa något gammalt så gör din egen tolkning. Men tänk stort: helpanel, inte bröstpanel, sammanhängande golv, osv.
 
Det är en fullgod anledning att inreda sitt hus sådär bara för att få använda ordet "västkustskt" naturligt i en mening: "Vi har valt att ge vårt hus ett västkustskt uttryck". (Läs meningen högt.)

Eller ännu hellre: "Ett östkustskt uttryck har en lantligare prägel än ett västkustskts".
 
  • Gilla
mariatherese
  • Laddar…
anthill skrev:
Jag tror ditt problem är att den distinkta västkuststilen du efterlyser egentligen inte existerar.
Initialt tänkte jag att det stämmer nog. Men jag har funderat lite, jag tror den finns men situationen är nog snarare att den aldrig blivit beskriven. Det finns så mycket litteratur kring arkitekturen så jag har lite svårt att tro att det inte skulle ha avspeglat sig på insidan huset.

Men jag håller med dig om att den finns nog inte på det sätt att den aldrig har blivit beskriven.
 
mariatherese skrev:
Initialt tänkte jag att det stämmer nog. Men jag har funderat lite, jag tror den finns men situationen är nog snarare att den aldrig blivit beskriven. Det finns så mycket litteratur kring arkitekturen så jag har lite svårt att tro att det inte skulle ha avspeglat sig på insidan huset.

Men jag håller med dig om att den finns nog inte på det sätt att den aldrig har blivit beskriven.
Ta en tur till Åstol, Smögen och Koster och be att få titta in i stugorna, sen är det bara att skriva en artikel och en bok och vips är den beskrivern :)
Kanske hög tid att någon gör det :)
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.