Hej
Då vi bytte till fjärrvärme fungerar inte självdraget i huset längre så vi tänkte ersätta det med en takfläkt tex fresh intelligent och sedan ett rör (isolerat) på vinden ut genom väggen för att ventilera bort fukten. Vill ju inte forcera in den fuktiga luften i skorstenen som bara används sporadiskt för myseldning numera.

Funkar det att göra så här och tänker jag rätt?
 
Det går bra att göra så.

Två år efter att vi köpte huset (1plan med källare från -70, fjärrvärme -04, vi köpte -07) så installerade vi FTX-ventilation, "dålig" luft i hela huset. Rekommenderad luftombyte är att all luft ska bytas varannan timme.
 
Lånar tråden (titeln var ju så lämplig), för jag vill få input på mina ventilationsalternativ på blivande renovering av mitt badrum.

Jag har ett äldre badrum där det idag bara är självdragsventilation med en ventil rätt genom ytterväggen. Det finns också en murstock i direkt anslutning till badrummet, med en ventil som är pluggad. Murstocken är inte uppvärmd dagligen, används bara vid "myseldning" då och då vintertid.

Jag ser tre alternativ till ny ventilation när jag ska göra om badrummet:

1. Fortsätta med ventil direkt genom ytterväggen, men nu med en fuktstyrd fläkt. Enkel lösning, men jag är rädd att få upp fuktig luft på vinden via takfotsventilationen, eller (om jag pluggar igen ventilationen i detta takstolsfack) åtminstone fuktskador/mögel på takfotsutsprånget ovanför ventilen. Det är ca 20-30 cm från ventil upp till takfot och utsprånget är ca 60 cm.

2. Använda den befintliga kanalen i skorstenen som ventilationskanal, kanske låta sätta in ett spirorör för att inte riskera onödig fukt i murstocken, och så en fuktstyrd fläkt. Frågan här, hur göra med den kondens som säkert kommer att bildas i spiroröret, och rinner ut "genom" fläkten? Och är det risk för att det kommer in rök och matos bakvägen från de andra skorstenspiporna där de mynnar ut uppe i skorstenen?

3. Ta upp en helt ny separat ventilationskanal genom innertak-vind-yttertak. Kräver mest ingrepp, och även här kan det väl bli en del kondens i röret även om det går att isolera den meter som röret passerar på vinden?

Vilket av alternativen hade ni satsat på?
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.