Hej!
I samband med sommarens takbyte är det tänkt att det också skall på ett lager ytterligare isolering på våran kallvind.

Tar man bort gammal isolering och lägger den nya underst, närmast ångspärren, eller lägger man den ovanpå den befintliga?
 
Om det som redan finns där (ångspärr + isolering) verkar OK så kan du behålla det och lägga ny lösull ovanpå. Men det är viktigt att ångspärren verkligen är OK för om tilläggsisoleringen gör vinden kallare och ångspärren är dålig så får du ökad risk för kondensbildning uppe på vinden = risk för mögel m m.
 
Huset är från -68, och ångspärren är så där. Det finns en del skador på vissa ställen, som jag tänkt åtgärda i samband med tilläggsisoleringen.
 
Det är bra att det finns diffspärr. Men hur ska du kunna se skador om du inte tar bort gammal isolering? Men det går bra att isolera ovanpå gammla isoleringen. Men du ska tänka på ett par saker som är mycket viktiga. När du tilläggsisolerar vinden så minskar du värmespillet från bostaden, vilket ju är bra. Men det medför samtidigt att du får en kallare miljö på vinden, och det är här riskerna kommer in. Den varma fuktiga inomhusluften som pyser upp till vinden (för det är aldrig helt tätt) riskerar att kondensera på insidan av yttertaket med mögelpåväxt som följd. Du kan försöka minska ventilationen på vinden (inte öka som en del vill) samt i bostaden ordna så att det bildas ett undertryck. Detta kan endast åstadkommas med en styrd ventilation. Har du självdrag idag så installera en frånlufts kanalfläkt på lämpligt ställe som går kontinuerligt, samt titta över tilluften. Har du redan idag ett fläktsystem så kolla över så att det är undertryck. Detta kan vara svårt att göra själv, men kolla med någon ventilationsfirma så kan de mäta upp. Att ha undertryck i bostaden är mycket viktigt när du ändrar husets förutsättningar.
Tartan
 
Produkter som diskuteras i tråden
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.