Dags för ett viktigt belysningsbeslut - belysningen för ett helt ombyggt och delvis nybyggt våningsplan med 5 rum (nåja, inklusive hall/korridor alltså) behöver definieras. Vill ha något som funkar överallt för att det ska vara enhetligt. Låg takhöjd, alltså något som sitter nära taket. Dåliga möjligheter att fälla in kablar/rör till de de punkter där jag vill ha ljuset. Avser därför att välja ett skensystem med spotlights.

Gillar inte "lådor" i taket, och har dåliga möjligheter att dölja trafos. Slutsatsen blir då 230V-skenor. Vill gärna kunna styra olika spottar på samma skena separat (avser att investera i styrsystem typ KNX), och drar då slutsatsen att det bör vara s.k. 3-fasskena.

Hänger resonemanget ihop så långt? Låt mig veta annars, för jag är nybörjare på detta med belysningsskenor.

Så några frågor:

1. Är olika tillverkare av skenor och spotlights kompatibla med varandra? I en annan tråd har frågan besvarats med "nej". Men å andra sidan skriver t.ex. Elbutik på sina armaturer från Maxel att de är "försedda med en universaladapter som passar de flesta skensystem för 3-fas". Det antyder väl någon nivå av standard? Och om man surfar på import från Kina (vilket jag nog inte tänker ägna mig åt, men tittat på ändå för att försöka förstå) verkar tillverkarna ta för givet att man vet vilken skena man ska sätta deras spotlights i, det verkar definitivt inte vara en skentyp per tillverkare.

2. Jag vill ha små spottar. De flesta jag hittar är för klumpiga. De jag hittat som är rimligt små är dessa:
http://www.elbutik.se/product.html/bima-i-gu10-50w-silver--inkl-3-fas-adapter?category_id=1064
http://www.bellalite.se/armaturer/q-tech-spot-gu10-vit
Finns det andra små spotlights för 3-fasskena? Helst utan det långa skaftet som båda dessa modeller har, jag vill ha något som sitter närmare skenan. (Jag förstår att det finns mindre spottar om jag väljer lågvolt, men som sagt har jag svårt att dölja trafos.)

3. Varför är det olika spottar till 1-fasskena och 3-fasskena? Om jag förstått saken rätt är det inte 3-fas i meningen 380V det handlar om, utan det är 3 olika tändtrådar. Således borde det vara samma spottar, men med olika adapter till skenan - eller tänker jag fel? Om jag tänker rätt, kan man i så fall på något sätt montera denna till synes trevliga lilla lampa i en 3-fasskena?
http://www.vingaljus.se/productView.php?enummer=7436246

4. Alla ovan nämnda lampor har GU10 ljuskälla. Min erfarenhet är att halogenspottar som direktdrivs med 230V har rätt begränsad livslängd. Om jag monterar kanske ett 60-tal spottar, och varje lampa går sönder en gång om året, betyder det i snitt mer än ett lampbyte i veckan. Den tanken gillar jag inte. Ni som har sådana lampor - är livslängden ett problem, eller överdriver jag det? Om det är ett problem, kan denna ljuskälla vara lösningen? Dyrt i inköp, men billig i drift, antar jag.
http://www.ledshopen.se/verbatim-led-gu10-6-5w-varmvit-dimbar-230v-1.php

5. Trots att jag letat mycket kan jag inte hitta någon bild eller beskrivning på hur 3-fasskenorna kopplas in. Jag är svårt allergisk mot synliga kablar, så det är viktigt att det blir rätt. Om jag (med elektrikers hjälp givetvis) får ut ledarna ur väggen precis vid taket, kan man då låta trådarna gå in på kortsidan av skenan och få ett helt dolt montage? Eller måste man upp med trådarna/röret i taket för att det ska bli helt dolt?

6. Om jag inte hittar en bra lösning på ovanstående kanske jag måste överväga ett lågvoltsystem. Hur kan jag i så fall förstå hur sådana fungerar? T.ex. hur långa kablar får jag lov att ha från varje trafo? Hur många lampor av olika slag klarar varje trafo? Finns någon möjlighet till separat styrning av olika spottar på samma skena? Just nu känns kunskapsbristen kring lågvoltsystemen som ett lika stort problem som problemet att dölja trafos. Finns någon bra källa till kunskap kring detta?

Många frågor... hoppas på bra diskussion som fler än jag kan ha nytta av.
 
Redigerat:
Efter lite ytterligare efterforskningar kan jag själv svara på några delar av detta:

1. 3-fasskenorna förefaller vara standardiserade. De detaljerade bilderna/skisserna ser likadana ut för alla fabrikaten. Borde inte vara problem att köpa skenor och armaturer från olika håll. Tacksam om någon kan bekräfta.

2. Ytterligare några rimligt små spottar:

Den sistnämnda bör väl kunna nyttjas med en ljuskälla typ den här, antar jag:
http://www.saving-light-bulbs.co.uk/led-par-r80-r63-lamps/led-r63-e27
Fler förslag på små nätta spottar är mycket välkomna!

3. ???

4. ???

5. Ja, man verkar kunna gå in med trådarna från kortänden. Framgår här:
http://www.youtube.com/watch?v=8nGFMWidYwQ

6. Rimligt informativa beskrivningar om de olika systemen har jag hittat på
http://www.toplightco.com/acatalog/Track_Lighting.html
men ytterligare tips förstås välkommet!
 
Ingen som har något svar på fråga 3 och 4 ovan?

Eller kompletteringar till de övriga?
 
StockholmM skrev:
Ingen som har något svar på fråga 3 och 4 ovan?

Eller kompletteringar till de övriga?
#4
Hej!
Min erfarenhet är att 230V halogen har begränsad livslängd, framför allt märks det om de ofta är tända. Om jag vore dig skulle jag ha monterat LED i alla fall i de armaturer som lyser mest, framför allt för att spara energi och pengar.

Tips på ljuskälla:
Jag har ingen erfarenhet av Philips Master LEDspot, men bara läst positiva saker om dem. Är på väg att beställa 6W inom snar framtid.
Om man köper 10 stycken lampor så blir det ca 240kr/st inkl. frakt.
http://www.lampornu.se/philips-master-ledspot-mv-6-50w/
http://www.novelenergylighting.com/...asterled-gu10-spot-6w-2700k-40d-dimmable.html
Medellivslängd är 40 000h (y)

//patrik
 
  • Gilla
WaldenWoods
  • Laddar…
Tack för svaret. Det var det jag misstänkte ja, att livslängden är ett problem hos halogenlamporna. Kanontips med Philipslampan, det blir ju en rimligare kostnad än den jag hittade.
 
Då återstår fråga 3 ovan. Varför har tillverkarna av spotlights och skenor olika spottar till "1-fasskena" och "3-fasskena"? Om det bara är antalet tändtrådar som skiljer, men att spänningen är 230V i båda, borde det väl vara precis samma spotlightarmatur men olika fästen till skenan? Finns det i så fall spotlights med utbytbara fästen? Eller har jag missförstått något?
 
Många tillverkare har samma spotlight i utförande för både 1-fas skena och 3-fas skena. Men 3-fas skenan är vanligare och används mer i offentlig miljö som butiker etc. 1-fas skenan används mer i hemmiljö, kontor etc därför kan utbudet skilja sig en del. Exempelvis så har spotlight för urladdningslampor oftast en 3-fas adaptor eftersom 90% används i butiker.

Det går att byta adaptor. Jag har ofta byggt om 3-fas till 1-fas.
Man köper adaptorn löst för max 100kr. Då följer det med en M10 och M13 nippel, skruva loss den gamla adptorn och på med den nya. Brukar ta en 5 minuter totalt. (Man måste även koppla sladdarna i adaptorn),
 
  • Gilla
WaldenWoods
  • Laddar…
#4 Noname-lampor går sönder årligen, men när jag väl bytt till Osram så håller det flera år. Förvisso sitter alla spottar på dimmer här och antalet lampor är dimensionerat sådanat att vi sällan har full styrka inställd. Kanske är det så att 12v håller längre. I köket har jag inte bytt en lampa på tio år (gu 5.3 om jag minns rätt).
 
Om du dimmrar en glödljuskälla 5% så brukar du fördubbla livslängden, det är inte svårt att få en 12v halogen att hålla i 10-15 000 timmar.
 
Stort tack för kloka och bra svar!
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.