Hej,
Jag köpte ny slagborrmaskin och de här två låg med i lådan. De är cirka 2 cm. Dock står inget om dem i bruksanvisningen. Är det nån slags reservdel, eller? Behöver jag göra nåt med dem innan jag börjar borra?
Tack!
 
  • DSC_0089.JPG
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Reserv motorkol.Det som för över ström till rotorn.


Protte
 
ok, då sparar jag dem till ifall nåt pajjar.
tack!
 
Inte pajjar. Kolen nöts och när de blir för korta så når de inte fram till kollektorn på rotorn och förhoppningsvis så stannar maskinen. Om den startar när man vrider lite borren så ska man direkt kolla om kolen måste bytas, köra med för korta kol bränner kollektorn och det är inget vidare. Jag som använder en mängd maskiner hara bara kört slut på kol i en maskin.

Protte
 
Ur led är tiden.

Vad är det för fabrikat på slagborrmask. Verkar oroande att lämna med rervdelar till en ny maskin.:banghead:
 
Brukar följa med till "lågpris" märken. Jag har köpt några budget prylar genom åren men aldrig bytt kol på dem. Annat har pajat före så maskinerna har kasserats innan kolen har varit slut.
 
Och hur som helst så har man ingen aning om var kolen är när det väl är dags att byta dem så du kan lika gärna slänga bort dem på en gång. Ett annat alternativ är att du hittar dem i lådan varje gång du öppnar den men vet sen inte till vilken maskin de hör.
 
  • Gilla
BjörnF
  • Laddar…
Jag köpte en lågprisvinkelslip på ÖoB för 99 spänn för några år sen och det följde med extra kol, de bytte jag innan halva kapskivan var slut och det andra paret kol var slut ännu fortare så hela rasket åkte i soporna... Brydde mig inte ens om att ta ur kapskivan. :D
 
Vissa kolborstar har en inbyggd säkerhetsdetalj, när det är nerslitet till en viss längd ploppar en fjäderbelastad plastbit ut mot kollektorn och gör så att "kolet" tappar kontakten. Borde vara standard, tyvärr har inte ens de allra "dyraste" fabrikaten denna fiffiga lösning alltid. Ser åtminstone ett par - tre maskiner på jobbet varje år som måste skrotas p.g.a. alltför bränd kollektor.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.