Tänke dra iväg en fråga här då varken elektriken som gjorde EIO eltest av vår kåk och en ytterligare elektriker som varit på besök hade någon ide om vårt problem.

I köket har vi halogenspottar som belysning. När ugnen eller vattenkokaren slår av och på så blinkar lamporna till. De försvagas lite i belysningen när tex värmen i ugnen slås till och från.

Är det felkopplat underdimensionerat eller bara dåliga lampor? Någon som har en ide vad det kan vara? Och hur man kan fixa det?
 
Låter som det uppstår spänningsfall då du kör med effektkrävande apparater, har detta problemet uppstått plötsligt eller? Kan ju vara läge att se över anslutningar, i elcentral och dosor, kanske inte är fullständig kontakt.

Låter lite dåligt att du tar dit en elektriker som bara kliar sig i huvudet istället för att felsöka problemet?

Bor du långt ifrån transformatorn?
 
Hej! Spänningsfall var just det jag frågade om det kunde vara. Elektriken sa "ja det kanske kommer för lite ström" Men hade ingen ide hur man kunde åtgärda det. Så ja lite dåligt kanske.

Det har varit så sedan vi flyttade in. Kanske är 200-300 meter till transformatorstationen.

Får ta hit en tredje då och be dem felsöka ordentligt då kanske...
 
Gjorde inte elektrikern någon mätning av förimpedans och spänningsfallet när ugnen används??? Detta ger mer eller mindre direkt svar på om det finns ett fel här, eller om det är transformatorn till spottarna som reagerar så på en liten spänningsvariation, helt "rätt" enligt konstruktionen. Har ni andra symptom? Att det märks på belysningen när spänningen varieras lite är fullt normalt. Neddimmade lampor kan uppvisa stora skillnader i ljusstyrka även vid mycket små spänningsvariationer.
 
Nope han gjorde inget när jag frågade om det. Han var där för andra saker då men jag passade ju på att fråga men han hade ingen ide om hur man kunde fixa det. Hade ju hoppats att elektriken och EIO testet skulle ha utvisat något men det gjorde det ju inte heller.

Vilka andra symptom skulle det kunna vara?

Det stämmer med bra med neddimmade lampor. När vi har dimmat ned i källaren så kan de variera rejält bland annat när bergvärmekompresson slår av och på. Men de i köket är inte dimmade men kanske bara känsliga ändå Men det känns lite som disco när man står i köket och ugnen slår av och på.
 
Nu vet jag inte var du bor exakt men här ute på landet så är det inte ovanligt med dessa problem, en enkel grej att kolla är spänningen, ligger man långt ut på nätet brukar nätägaren ha dumheterna för sig att höja spänningen till 240-250V p.g.a klena ledningar och då brukar spänningen kunna variera en hel del vid belastning
 
Inte så jätte långt ut på landet.
Min Fluke säger 232.5V just nu. Så det är kanske inte det?
 
Du har ju en Fluke! Vad händer då med spänningen när vattenkokaren eller ugnen används? Du bör mäta spänningen på den fas som matar belysningen. Eller varför inte på varje fas.
 
Du kan prova att mäta hur mycket spänningen sjunker när du slår på en stor förbrukare som ugn eller vattenkokare. Det är inte säkert att det är så lätt att åtgärda. Om problemet är hög förimpedans får du nog leva med det. Vissa lågenergilampor påverkas inte lika mycket som glödljus av varierande spänning.
 
Har ett liknande problem i min villa, framför allt märkbart på dimrade lampor. Nätet inget direkt spänningsfall även om man kan kan se en liten dipp just vid tillslag av större förbrukare. Nätbolaget har kollat på det, ingen onormal förimpedans eller liknande. Tipset jag inte utrett är kass huvudbrytare som enligt nätbolaget kan vara ett problem även om den inte direkt är så kass att man märker värmeutveckling. Ska någon gång byta den ;-)
 
  • Gilla
Benjamin Ahlm
  • Laddar…
Är det så att du nyligen flyttat in eller har felet uppstått på senare tid? Om det var Patrik som gjorde EIO-testet kände han säkert över centralen.
 
Nu har jag fått tid till att mäta lite. I köket så börjar spänningen att ligga på ca 228V bara med belysningen på. När vi sätter på ugn, kaffebryggare och vattenkokare så dippar spänningen ner till ca 210V och håller sig ganska stabil där i kring.

Kolla video här Ursäkta för min rossliga förkylningsröst.

[video=youtube_share;6fWJSyyYU0g]http://youtu.be/6fWJSyyYU0g[/video]
http://youtu.be/6fWJSyyYU0g

Så vad kan vara fel? Vet att förra ägarna gjorde om köket. Tattarna som installerade köksfläkten kopplade då bort frostvakten till FTX aggregatet på vinden. Förutom det så satte de in en väldigt stark köksfläkt på samma kanal som FTX aggregatet vilket ledde till att det blev övertryck i frånluftskanalerna när man lagade mat. Så det luktade stekos i alla badrum och i källaren...

Har de snålat på de nya kablarna till köket kanske?
 
  • Gilla
Wheelabrator
  • Laddar…
Hur är det fördelat på faserna?

/Kent
 
  • Gilla
Wheelabrator
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.