Jag råkade skrapa lite av sidan på bilen i slutet av sommaren. Tänkte fixa det själv då jag var i stort sett säker på att jag hade 6000 i självrisk. Fick nu pappren på förlängning av försäkringen och märker att jag bara har 2000 i självrisk och då är det inte värt att fixa själv. Kan försäkringsbolaget börja knorrar när det gått några månader?
 
Det kan de göra, men lika gärna kan de inte veta om skadan skedde i somras eller i helgen...
 
Hemmakatten
Jag har fått bilen skrapad (jag var inte själv vållande). Stor del av bilen behövdes lackas om. Den som orskadade skadan försökte slingra sig och ville inte betala min självrisk med hänvisning till att de flesta risporna nog fanns där innan. Plåtverkstaden som försäkringsbolaget hänvisade mig till sa att de med lätthet kunde se om en rispa var ny eller gammal. Med andra ord så rekommenderar jag inte Segge att hitta på ett annat skadedatum. Men jag tror inte att det blir något problem med att anmäla skadan nu, det var ju bara några månader sedan det hände.
 
Ringde mitt bolag igår och verkade inte vara några problem. Gjorde anmälan per telefon och fick välja vilken plåtslagare jag ville anlita. Ska ringa imorgon och boka en tid.
 
nikasp
Om man tänker efter, varför skulle det spela roll om det hände igår eller för två månader sedan? Skada som skada. Folk kan ha annat för sig som är mer prioriterat. Fast jag är snabb då jag hatar dörruppslag och liknande. Parkerar med tanke på det alltid LÅNGT bort på stormarknadsparkeringar. Tror ni inte att en övningskörerska hade backat in i fronten på min BMW X3 med sin dragkrok. Tur nog hade Polisen varit där så jag hade både en "förlåt att jag backade på din bil, ring nr..." och "Ring, Peter Hundenheten Polisen"-lapp på rutan. Var riktigt ruskigt snöoväder så jag hade kunnat missat det en-två dagar. Morsan hennes försökte med att det var väl inte så allvarligt vi behöver väl inte ta på försäkringen. Tjena, fronten var intryck 20 mm. Byttes grejer för 12000 kr.
 
Man vet aldrig med försäkringsbolagen. Tycker dom brukar vara hala som ålar och slingra sig ur om dom vill.
 
Glöm inte fråga försäkringsbolaget hur stor bonusförlusten blir.
Vi hade en skada och 6000:- i självrisk. Bonusförlusten skulle bli 2300:- utspritt på två år, dvs en totalkostnad på 8300:- för att utnyttja försäkringen. Vi valde då att bekosta reparationen själva, och hittade till slut en firma som fixade den bucklade dörren för 4500:- (de övriga ville byta hela dörren).
Besparing: 8300-4500 = 3800:-
 
Byter alltid utan undantag bolag om de höjer min premie, har alltid lett till billigare försäkring
 
Bonusförlusten blev jag faktiskt upplyst om utan att fråga, och jag skulle inte få någon bonus förlust :)
 
Hemmakatten
En annan gång, en vinter för ett par år sedan, stod jag parkerad längs gatan, men satt kvar i bilen då jag var för tidig till ett möte. En annan bil har för hög hastighet och kör på mig bakifrån. Jag har dragkrok så det blev inga synliga skador. När jag ringde försäkringsbolaget sa de att man ALLTID byter dragkroken om den blev påkörd. Kan kanske vara bra att veta ifall någon av er blir påkörd. Hos bilverkstaden upptäcker de att även kofångaren fått en spricka och behöver bytas. Hade jag inte suttit kvar i bilen hade jag nog fortfarande åkt omkring med samma dragkrok. Men försäkringsbolsget har varit jättebra att ha och göra med de gånger det behövts.
 
Normalt sett, så räknas bonusen bara på trafikdelen. Dvs så länge du inte kör på någon annan, så tappar du ingen bonus. Om ditt bolag drar bonus för vagnskadeförsäkrings-skador, byt!
 
Som svar till TS: Nej, du har i princip tre år på dig att anmäla. Däremot får du inte förvärra skadan, så har det börjat rosta t.ex. så riskerar du nedsättning men inte särskilt troligt.
 
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.